Hans Klemm le răspunde lui Tăriceanu şi Băsescu. „E în interesul SUA şi al parteneriatului nostru strategic să fac anumite observaţii în mod public“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, susţine că este în interesul parteneriatului strategic dintre ţara sa şi România să facă anumite observaţii, în mod public, despre sistemul judiciar românesc sau Parlament, răspunzând astfel criticilor venite de la anumiţi politicieni.

Diplomatul american a explicat de ce el şi şi instituţia pe care o reprezintă au reacţionat prin intervenţii publice pentru a vorbi despre anumite aspecte ce ţin de sistemul judiciar sau de activitatea Parlamentului. „Eu cred, Guvernul SUA crede, pentru că vorbesc în numele Guvernului SUA, nu al meu, că este în interesul SUA şi al parteneriatului nostru strategic să fac anumite observaţii în mod public. Asta e datoria mea în calitate de ambasador al SUA în România“, a spus Klemm într-un interviu acodat televiziunii publice, după ce a fost întrebat ce crede despre faptul că unii politicieni români, precum Traian Băsescu şi Călin Popescu-Tăriceanu, nu sunt foarte mulţumiţi de interesul său faţă de sistemul judiciar şi de activitatea Parlamentului.

Ambasadorul american la Bucureşti a subliniat că Statele Unite îşi doresc să aibă un parteneriat strategic cu o Românie puternică, sigură, care vrea să  îşi consolideze instituţiile democratice. „Pentru a realiza aceste lucruri, pentru ca România să fie un partener mai puternic pentru SUA pe măsură ce înfruntăm împreună nesiguranţa cu care se confruntă ambele ţări în această lume instabilă, SUA îşi doresc o Românie şi mai prosperă, care să îmbrăţişeze şi mai mult un viitor democratic, care să-şi construiască instituţii democratice şi mai solide, care să respecte şi mai mult statul de drept şi să continue să aibă contribuţii foarte importante la garantarea siguranţei transatlantice. Acestea sunt lucrurile pe care le doreşte SUA“, a punctat demnitarul american.

Klemm a tras un semnal de alarmă prin amintirea faptului că politicienii trebuie să evite slăbirea Justiţiei prin declaraţii sau iniţiative legislative controversate. „Nu am fost aici, însă în perioada de pregătire pentru funcţia de ambasador al SUA în România am aflat de aşa-zisa «marţea neagră» de acum câţiva ani. Din fericire, cred că instituţiile judiciare şi guvernamentale din România sunt suficient de puternice de a preveni un astfel de incident. Cred că societatea civilă din România e vigilentă şi suficient de puternică. Aşadar, un astfel de efort rapid şi de amploare de a reduce legislaţia existentă care să ajute România în lupta împotriva corupţiei este, cred eu, puţin probabil“, a mai spus ambasadorul american.

De altfel,Hans Klemm a apreciat progresele României în lupta împotriva corupţiei şi faptul că România e unul din statele stabile din regiune. Mai mult, în mod voalat, ambasadorul american le-a dat peste nas şi acelor politicieni care critică SUA pentru faptul că dă lecţii privind combaterea corupţiei, când şi la Washington sunt anumite probleme. Klemm a subliniat că şi în ţara sa lupta împotriva corupţiei se vede prin trimiterea la închisoare a unor foşti membri ai Congresului sau chiar guvernatori. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite