Swoboda: „Traian Băsescu evită să-l nominalizeze premier pe Ponta, deşi a câştigat alegerile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul socialiştilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat, marţi, că preşedintele Traian Băsescu ezită să-l desemneze premier pe Victor Ponta, deşi coaliţia din care face parte a câştigat alegerile, şi a criticat lipsa de reacţie a Partidului Popular European (PPE) în acest sens.

„După cum ştiţi, a fost un rezultat clar la alegerile din România şi acum este răspunderea preşedintelui să nominalizeze premierul. În toate ţările democratice este clar că preşedintele îl nominalizează pe câştigătorul alegerilor ca prim-ministru, şi nu pe altcineva. Domnul Băsescu încă ezită şi rezistă”, a spus Swoboda, potrivit NewsIn.

 Liderul socialist a subliniat faptul că viitorul guvern va trebuie să continue reformele, lupta împotriva corupţiei şi să respecte standardele europene în ceea ce priveşte statul de drept şi modificarea Constituţiei.

În plus, Hannes Swoboda a criticat lipsa de reacţie a PPE, la fel ca şi în cazul Italiei, unde se prefigurează „un dezastru” prin încercarea lui Silvio Berlusconi de a reveni în funcţia de premier, şi în Ungaria, unde Viktor Orban a încercat să distrugă valorile democraţiei.

„Domnul Băsescu este unul dintre cei mai de seamă reprezentanţii ai PPE, dar el a spus, de exemplu, despre oponentul său politic că <<poate înghiţi o broască, dar nu va putea niciodată să înghită un porc>>, adică domnul Ponta. Şi a intervenit şi în ultimele zile din campania electorală şi a spus că nu este pregătit să-l nominalizeze ca premier pe câştigătorul alegerilor şi nu a fost nicio reacţie din partea PPE”, a precizat Hannes Swoboda.

Administraţia Prezidenţială a informat, marţi, că preşedintele Traian Băsescu va convoca Parlamentul şi va anunţa programul de consultări pentru desemnarea prim-ministrului care să formeze viitorul guvern imediat după publicarea în Monitorul Oficial a rezultatului alegerilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite