Haideţi la vot. Avem de ales un căpitan iscusit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Ciprian Apetrei
Foto Ciprian Apetrei

Socrate spunea, într-un dialog clasic al filosofiei, că nu putem alege prin vot căpitanul unei corăbii, dintre oricare membru al echipajului.

El trebuie să aibă anumite competenţe, altfel va duce corabia pe un drum greşit, punând viaţa celor care l-au ales în pericol.

Este o metaforă pentru alegerea conducătorului unei cetăţi. În democraţia contemporană, oricine poate candida la alegerile prezidenţiale. Nu sunt criterii de îndeplinit, nci competenţe, chiar minime, aşa cum îşi dorea Socrate.

Candidaţii au o perioada de timp pentru a îşi convinge alegătorii că sunt pricepuţi să le fie căpitan. Că ştiu încotro trebuie să meargă corabia şi că sunt capabili să o ducă până acolo.

Lider, în originalul englezesc leader, înseamnă ghid. Cel care dechide drumul, omul pe care îl urmezi pentru că ştii că te poate duce la destinaţie.

Veniţi la vot. Corabia noastră are nevoie de un căpitan iscusit.

Şi sigur trebuie să ne ferim de cei care ne propun destinaţii fanteziste sau care ne-ar conduce nebuneşte.

Astăzi începe votul în Diaspora. In Bretania sunt trei secţii de vot, mai multe ca niciodată, la fel pretutindeni în lume. Oriunde locuim, mai aproape sau mai departe, România rămâne corabia noastră. Să avem grijă de ea!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite