Gyorgy Frunda: „Traian Băsescu poate trage sfori pentru formarea altor majorităţi parlamentare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gyorgy Frunda, consilierul onorific al premierului Victor Ponta pe probleme juridice, internaţionale şi de minorităţi a declarat joi, că disensiunile dintre liderii USL ar putea să îi ofere şansa preşedintelui Traian Băsescu de a „încerca formarea altor majorităţi parlamentare”.

“Nu cred că e bine ceea ce s-a repetat în viaţa politică românească în ultimii 20 de ani, ca aceste certuri publice între lideri ai aceleiaşi uniuni sau aceluiaşi partid să fie făcute publice şi să nu fie rezolvate în familie, în spatele uşilor închise, pentru că acestea duc la o instabilitate politică, la anumite speculaţii, la trageri de sfori şi ştim bine că în asemenea situaţii, de exemplu, preşedintele republicii este un om care poate profita de aceste lucruri şi va încerca sau e posibil să încerce formarea altor majorităţi parlamentare”, a spus Gyorgy Frunda potrivit RFI.

Gyorgy Frunda a atras atenţia că nu este de bun augur cearta publică dintre liderii PNL şi PSD. Consilierul onorific al lui Victor Ponta  a mai precizat că ar fi fost în  interesul USL dacă Victor Ponta şi Crin Antonescu ar fi discutat în spatele uşilor închise şi ar fi ieşit cu un punct de vedere comun.

De asemenea, Gyorgy Frunda a spus că ministerul Justiţiei este unul dintre cele mai imoportante într-un stat de drept şi nu ar trebui să fie aservit politic. În opinia lui Frunda, viitorul ministru al Justiţiei ar trebui să cunoaşte sistemul juridic din interiorul său, şi s-a referit la fostul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru ca fiind persoana care ar fi avut calităţile necesare să conducă acest minister. Gyorgy Frunda a declarat că desemnarea unui ministru al Justiţiei, indiferent dacă acesta va avea culoare politică sau va fi tehnnocrat, nu va putea fi detaşată de programul de guverare, prin urmare nu poate fi un ministru apolitic.

“Atunci când eşti membru al unui Guvern, evident devii om politic, chiar şi atunci când îţi păstrezi independenţa sau eşti numit ca independent. Cazul domnului Predoiu dovedeşte acest lucru. Cazul doamnei Pivniceru este un exemplu pozitiv”, a declarat Frunda.

Gyorgy Frunda a spus că ministrul Justiţiei trebuie să cunoască  problemele instanţelor judecătoreşti, ale procurorilor, are o autoritate şi să fie recunoscut ca personalitate juridică de către judecători, de către membrii CSM-ului, iar  procurorii să îl respecte.

“Aici mă gândesc în principal la trecerea de la sistemul legilor pe care le avem la sistemul Codurilor, la republicarea în integritate a tuturor legilor României din ultimii 10-15 ani, pentru că în această perioadă, întotdeauna când o lege a fost modificată, s-a publicat în M.O. doar modificarea, nu legea în integritatea ei, or asta adus de multe ori la aplicări greşite, intenţionate sau neintenţionate, a legii, ceea ce este o sursă esenţială a corupţiei sau a deciziilor judecătoreşti proaste”, a spus Gyorgy Frunda.

Ministerul Justiţiei a fost preluat de către PSD de la PNL, în urma scandalului privind desemnarea Laurei Codruţa Kovesi la DNA, prin propunerea premierului Victor Ponta.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite