Guvernul condus de Dacian Cioloş se joacă de-a legiferarea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne pregătim să punem punct uneia dintre cele mai nebune săptămâni din istoria guvernării al cărei şef este dl. Dacian Cioloş. O săptămână în care cel puţin de două ori Executivul a dat-o în bară, s-a făcut de râs, şi-a arătat în cel mai penibil mod inabilităţile de coordonare şi  de comunicator public.

A fost o săptămână în care Executivul a pus pe jar, intenţionat sau nu, milioane de români, jucându-se în cel mai iresponsabil chip de-a creşterea de impozite şi taxe. Lansând baloane de încercare şi riscând grave tensiuni sociale.

La începutul săptămânii a fost anunţul potrivit căruia Guvernul ar intenţiona să plafoneze indemnizaţiile pentru mame. Care, e foarte adevărat, în anumite cazuri presupun plata unor sume în cuantumuri extraordinare. Realitatea aceasta de-a dreptul îngrijorătoare dezvăluie o alta. De care nu se face integral vinovat guvernul Cioloş. Ci mai toate guvernele post-decembriste. Am în vedere persistenţa unor inechităţi ieşite din comun în sistemul de salarizare. Chiar şi în domeniul bugetar. Dl. Cioloş şi echipa sa, în primul rând înalţii funcţionari de la Ministerul Muncii şi de la cel al Finanţelor, sunt conştienţi de existenţa acestor aberaţii, însă amână, probabil din lipsă de curaj, rectificarea lor. Iar când lucrurile sunt pe punctul de a exploda, apare senin şi zâmbitor câte un ministru - în cazul de faţă e vorba despre dl. Dragoş Pâslaru - care o întoarce ca la Ploieşti, spunând cui are timp să-l asculte şi să-l creadă că Executivul a vrut doar să avertizeze.

A urmat apoi catastrofala gafă legată de posibila noua modificare a Codului Fiscal. O modificare care ar implica trecerea aproape în totalitate în sarcina salariatului a plăţii asigurărilor sociale şi a asigurărilor sociale de sănătate. Urmarea directă, imediată, fiind scăderea semnificativă, drastică a veniturilor fiecărui salariat şi zile grele pentru PFA-uri.

Proiectul acesta de modificare gândit (la iniţiativă proprie?) de un ins pe nume Biriş Gabriel, menţinut în chip inexplicabil în postul de secretar de Stat (cetăţeanul în cauză a demisionat, totuşi, ieri), în pofida faptului că pretinsul tehnocrat mai are la activ vreo câteva greşeli personale monumentale, unde mai pui că e puternic tincturat de un trecut politic, a scăpat în presă. Chiar a ajuns pe masa unor asociaţii profesionale şi patronale. Prezent joi seară la TVR demisionarul Biriş s-a dezlegat la gură şi a strigat în cel mai caragialesc chip - trădare!

Sindicatele s-au inflamat, au ameninţat, pe bună dreptate, cu proteste, iar d-na ministru Anca Paliu-Dragu a reacţionat cu întârziere şi absolut neconvingător, negând doar cu jumătate de gură proiectul.  Ceva nu pare a fi totuşi în regulă. Să fie dl. Biriş ţap ispăşitor? Să fi fost el oare sacrificat spre a nu fi mazilita doamna Dragu spre a nu se spune că iar pierde guvernul un ministru? Mai-mai să crezi că guvernul e sabotat din interior, că cine ştie ce oficial guvernamental furnizează intenţionat armament nu numai PSD-ului care a marcat prin vocea d-lui Liviu Dragnea, ci şi postului România tv, expert în a ne anunţa tot felul de iminente dezastre privitoare la pensii şi salarii.

E greu de explicat toată această hărnicie a guvernului tehnocrat în a opera modificări legislative însemnate, cu impact major asupra întregii societăţii.

A plouat din noiembrie 2015 peste români cu ordonanţe de urgenţă, plouă încă şi mai abitir de la sfârşit de august încoace. Se intenţionează schimbări pe care, până şi un guvern la vedere susţinut politic, le-ar adopta gândindu-se de două ori. Prea mulţi dintre componenţii actualului guvern tehnocrat nu le gândesc deloc. Doritori să se vadă autori de legi şi ordonanţe, crezând că aşa vor lăsa ceva în urma lor. Nu lasă decât haos şi derută.

Şi aceasta fiindcă prea multă vreme Executivul condus de dl. Cioloş s-a cam jucat de-a guvernarea şi de-a legiferarea. Dacă tot erau dornici să se ocupe de legi, mă întreb de ce nu şi-au propus tehnocraţii noştri să pună ordine în sistemul legislativ, în legile care se bat cap în cap.

Nu-mi face deloc plăcere să reamintesc că până şi pe  vremea lui Nicolae Ceauşescu a funcţionat un Consiliu Legislativ Superior, multă vreme condus de Ioan Ceterchi. Consiliu al cărui rost a fost acela de a corela legile stufoase ale României. Oare de ce nu i-a trecut prin cap d-lui Dacian Cioloş să desemneze pe cineva să facă asta, dovedindu-şi în principal în acest chip calităţile de bun administrator.

Săptămâna pe care o încheiem îl va costa scump pe premier tocmai la acest capitol. La capitolul coordonării activităţii guvernamentale. Miniştrii din Cabinetul condus de el seamănă cu guralivii componenţi ai guvernelor păstorite acum aproape 20 de ani de Victor Ciorbea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite