Guvernul Vasilica Viorica Dăncilă.  Iohannis merge iar pe mâna PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasilica Viorica Dăncilă ar putea deveni al treilea premier al PSD în ultimul an, dacă va fi validată de Parlament. FOTO Inquam Photos
Vasilica Viorica Dăncilă ar putea deveni al treilea premier al PSD în ultimul an, dacă va fi validată de Parlament. FOTO Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis a uitat că în octombrie îi ameninţa pe PSD-şti că e posibil să nu le mai desemneze un al treilea premier dacă-l dau jos pe Mihai Tudose şi a decis să o desemneze pe Viorica Dăncilă în funcţia de şef al Guvernului, pentru a mai da „o şansă PSD-ului“.

Şeful statului a dat majorităţii parlamentare mai puţine emoţii decât ar fi crezut aleşii Opoziţiei. Klaus Iohannis a acceptat propunerea de premier a PSD, europarlamentarul Vasilica Viorica Dăncilă, cu toate că la ultima remaniere guvernamentală, din luna octombrie, îi avertizase pe social-democraţi şi pe cei din ALDE că s-ar putea să nu mai numească un reprezentant al lor la Palatul Victoria dacă îşi schimbă pentru a doua oară propriul premier.

Deşi în discursul său a arătat că a luat în calcul nu doar opţiunile politicienilor, ci şi opinia societăţii, exprimată inclusiv pe reţelele de socializare, preşedintele Ionannis a făcut desemnarea fără să schiţeze nici cel mai vag gest de rezistenţă: „În primul rând, această decizie trebuie să fie conformă cu Constituţia şi cu deciziile CCR în materie de desemnare şi aici argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară. În Parlament, după consultări, îmi e foarte clar, PSD dispune de o majoritate şi, atunci, cântărind toate argumentele, ţinând cont de situaţia concretă din Parlament, am decis să dau PSD încă o şansă şi să desemnez persoana propusă de PSD, pe doamna Dăncilă“, a declarat preşedintele Klaus Iohannis. 

Liderul de la Palatul Cotroceni a făcut doar câteva remarce la adresa guvernării PSD din ultimul an, pe un ton mult mai moale faţă precedentele sale ieşiri publice. „Dar, acum, PSD trebuie să performeze. Românii au mari aşteptări. Şi eu am mari aşteptări. PSD a promis şi în campania electorală şi după campanie lucruri importante. PSD a promis salarii, pensii, şcoli, manuale, spitale, infrastructură, dar până acum prea puţin s-a realizat. Acum, PSD trebuie să dovedească că ce a promis face“, a completat Iohannis.

Dragnea „apreciază“ gestul lui Iohannis

Reacţia lui Liviu Dragnea la acceptarea desemnării Vioricăi Dăncilă a fost laconică: „Preşedintele a ales stabilitatea în ciuda presiunilor partidelor din Opoziţie şi a altora. Îi mulţumim pentru asta şi apreciem deosebit“, a spus şeful PSD într-o declaraţie de presă alături de propunerea de premier. Mai mult, preşedintele PSD a promis că partidul său şi al lui Călin Popescu Tăriceanu vor face tot posibilul ca pe 29 ianuarie să fie votul de învestitură al Guvernului Dăncilă.

Declaraţia lui Dăncilă a fost, de asemenea, scurtă: „Aştept să avem votul în Parlament, pentru că pentru noi este importantă punerea în practică a programului de guvernare, pentru România şi pentru români“, a afirmat Dăncilă.

PNL şi USR au mimat opoziţia la PSD

Principalele partide ale Opoziţiei au dat impresia că mimează disputa politică pe care o au cu PSD. În primul rând, Ludovic Orban a spus că PNL ar vrea atât să ajungă la guvernare fără PSD, lucru aproape imposibil, dar că ar vrea şi anticipate, ceea ce e puţin probabil. Întrebat ce le-a spus Iohannis la consultări referitor la anticipate, Orban a ocolit răspunsul. Ideea anticipatelor le-a surâs şi celor din USR, lucru recunoscut şi de noul preşedinte al formaţiunii, Dan Barna.

Băsescu rămâne un „preşedinte-jucător“

Spre deosebire de alţi lideri ai partidelor de opoziţie, Traian Băsescu a arătat că încă e un „preşedinte-jucător“, venind cu două propuneri de premier şi explicându-le jurnaliştilor cum ar rupe el din diferite partide suficienţi deputaţi şi senatori pentru ca viitorul şef al Guvernului să nu mai fie de la PSD. „Am făcut două propuneri. Una pentru primul Guvern, dacă va cădea, şi al doilea pentru al doilea Guvern, care nu mai are cum să pice. Prima propunere este Siegfried Mureşan, care, spre deosebire de doamna Dăncilă de la Videle, a fost negociatorul bugetului UE pentru anul 2018. Dacă domnul preşedinte are timp să compare cei doi europarlamentari, cu certitudine va opta pentru Siegfried Mureşan. A doua propunere este Eugen Tomac”, a declarat Băsescu. Mai mult acesta a ironizat şi competenţele lingvistice ale Vioricăi Dăncilă prin comparaţie cu prima sa propunere, Siegfried Mureşan, politician vorbitor a patru limbi străine.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că din punctul de vedere al UDMR, responsabilitatea guvernării este a celor care au câştigat alegerile în 2016, dar că deocamdată nu se poate propunţa nici pentru, nici împotriva Vioricăi Dăncilă, pentru că nu o cunoaşte. „Noi am sus că nu o cunoaştem, nu avem argumente nici pro, nici contra. Nu am văzut-o, nu ştim ce gândeşte, nu ştim ce vrea să facă“, a spus liderul UDMR. Acesta a punctat că în cazul în care e acceptată de Iohannis, vor cere să stea de vorbă cu Dăncilă înainte de a anunţa dacă vor vota sau nu un cabinet condus de aceasta.

Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat, că nu ştie dacă mai poate avea încredere în coaliţia PSD-ALDE şi că ideea opoziţiei pentru organizarea unor alegeri anticipate este „absolut nerealistă”. „Aşteptăm prim-ministrul desemnat şi vom avea o discuţie în urma căreia vom lua o decizie de cum vom vota”, a afirmat Pambuccian. O parte a reprezentanţilor grupului minorităţilor votează în mod tradiţional cu PSD, în timp ce alţii îşi exprimă opţiunea pro sau contra, de la caz la caz.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite