Guvernul ruşinii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

N-ai cum s-o dai altfel din condei, oricât te-ai strădui. Guvernul GrinDragnea e unul al ruşinii şi atât. Nu cred că am văzut, în aproape 20 de ani de presă, audieri de miniştri mai jignitoare ca acestea şi candidaţi mai nepregătiţi.

Pornind de la mascarada cu premierul care „vrednic este” dar îl încurcă legea, condamnat definitiv fiind, şi trecând prin lista de oameni propuşi să gestioneze soarta unei ţări când ei nu se descurcă nici cu limba maternă, mie ieri mi-a fost ruşine.

Lista e cumplită:  

Florin Iordache, ministrul Justiţiei: „O lege a amnistiei şi graţierii discutată în Parlament e de bun augur“ şi „Voi propune o revedere a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală“. Ce a început în Marţea Neagră din 2012 va definitiva acum.

Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, vrea să scape şi primarii de răspundere penală, aşa, la egalitate cu parlamentarii: „Primarul este singurul care astăzi răspunde în faţa legii dacă ceva este în neregulă“.

Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor: „Nu promit niciun km de autostradă“. Măcar ăsta a fost onest.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Sper ca mintea să mă ţină în stare să nu fac greşeli.“ Şi noi vă dorim la fel.

Ana Birchall, ministrul Afacerilor Europene: „Fiecare dintre noi putem să facem acest lucru pentru a respecta şi a iubi această ţară atât de frumos numită grădina Maicii Domnului“. Curat sentiment naţionalist. M-a pierdut, însă, la ideea că ministerul pe care-l va conduce va coordona preşedinţia UE, în 2019, când ne revine nouă. Eu ştiam că de asta se ocupă MAE.

Carmen Dan, ministrul de Interne: (nu, serios) „Vreau ca transparenţa să fie o componentă vizibilă”. Ha? Aaa, ca librăriile din Teleorman.

Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, despre plagiate: „Universitatea care a dat diploma respectivă să o reanalizeze, iar la nivelul ministerului să fie acest CNATDCU care să facă un arbitraj“. Desigur, hoţii vor recunoaşte că sunt hoţi. Dar cel mai mult mi-a plăcut altceva din ce-a spus: „Sunt oameni care din naştere, nativ, nu pot lua un Bacalaureat. Pentru că populaţia care este educată, care este supusă procesului de educare, sunt oameni care înţeleg mai greu lucrurile şi în care trebuie să procedăm cu foarte mare atenţie.”

Mi-a dat speranţe cu vorbele astea. Nu mai e nevoie să le spun copiiilor mei să înveţe bine, uite, poţi să ajungi ministru şi dacă nu eşti capabil să te exprimi coerent şi cu logica la tine. Şi mi-a adus aminte de un alt citat celebru: „sunt oameni care nu vor să vorbesc cu tine.” E drept, însă, că Elena Băsescu nu se ocupa de educaţia copiilor mei.

Despre Lia Olguţa Vasilescu nu mai zic nimic. Aştept soluţia în dosarul în care este cercetată.

Dar, desigur, poporul e suveran. PSD a câştigat alegerile în toată ţara, acesta e guvernul pe care l-au votat pe 11 decembrie. Mă îndoiesc, însă, că va avea viaţă lungă.

Avocatul Poporului a anunţat deja că va ataca azi la CCR legea 90/2001, care-l împiedică pe Liviu Dragnea să fie premier, fiind condamnat definitiv de justiţie şi aflându-se în timpul executării pedepsei. Ce se va întâmpla la Curte e interesant, mai ales dacă ne uităm la situaţia expusă de Răzvan Orăşanu pe pagina lui de Facebook.

Ce avem noi aici? Va ofer o informatie: Legea 90/2001, cea legata de organizarea si functionarea guvernului, cea care nu ii permite dlui Dragnea sa fie in Guvern, este semnata... de cine este semnata? De presedintele Camerei Deputatilor Valer Dorneanu (pentru presedintele Senatului de atunci a semnat altcineva), acum mai bine de 15 ani. A fost si votata de deputatul Dorneanu, din cate inteleg din contextul acelor vremuri. In urma sesizarii de maine dimineata a Avocatului Poporului constitutionalitatea legii cu pricina va fi dezbatuta de Curtea Constitutionala, condusa de acelasi Valer Dorneanu. Adica Valer Dorneanu va opina daca legea semnata de Valer Dorneanu in numele Camerei Deputatilor este constitutionala si daca deputatul Dorneanu a votat pentru o lege neconstitutionala sau nu acum 15 ani. Daca nu e constitutionala si se va decide ca penalii sunt liberi sa devina ministrii, Valer Dorneanu (presedintele Curtii Constitutionale) trebuie sa ii traga la raspundere pe parlamentarului Dorneanu, profesor doctor in Drept la Universitatea Bucuresti din 1999 pentru ca a votat o lege neconstitutionala, ca parte a majoritatii PSD de atunci. Curat constitutional, coane Fanica! P.S. Judecatorii obisnuiti au o procedura de a se suspenda in cauze unde ar putea exista un conflict de interese (in acest caz, nu te poti pronunta independent pe o speta pe care ai semnat-o si la a carei votare ai contribuit), in cazul Curtii nu exista o astfel de procedura, din cate inteleg.”

Parlamentul e în sesiune extraordinară până sâmbătă, azi votează modificările la Codul Fiscal,, pentru a putea elimina impozitele pentru pensiile mai mici de 2000 de lei, cu un impact bugetar de „încă vreo 300 de milioane de euro”, după cum a spus Viorel Ştefan, actualmente ministru de Finanţe. Dar ar putea să mai voteze şi alte legi, de aceea scenariul creionat de Liviu Avram aici e încă valabil.

Nu sunt însă la fel de pesimistă ca Vlad Petreanu aici. Cred că asaltul asupra justiţiei s-ar putea să fie totuşi costisitor pentru Liviu Dragnea şi, implicit, pentru PSD.

Să nu uite că au luat aproximativ 3.500.000 de voturi. Dar noi suntem mult mai mulţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite