Guvernul Ponta, oferit ca exemplu negativ de Tudorel Toader: CCR a respins azi o ordonanţă, iar puterea a adoptat o ordonanţă cu absolut acelaşi conţinut ieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, vineri, la conferinţa internaţională pe tema rolului dintre putere şi opoziţie, că cele două forţe trebuie să aibă un „comportament loial” normelor constituţionale în activitatea lor, dând ca exemplu negativ o OUG emisă de Guvernul Ponta în 2012, care a fost denunţată de Curtea Constituţională ca fiind un abuz.

„Opoziţia contribuie prin critică, declanşând controlul de constituţionalitate. Contribuie la extragerea acelui venin de constituţionale. Am deplină încredere în aceste instrumente pe care le are opoziţia, pe care ştiu bine că le-a folosit şi în mod eficient, dar şi opoziţia, şi puterea, şi autorităţile, şi cetăţenii trebuie să dea dovadă de ceea ce se numeşte loialitate faţă de valorile constituţionale", a spus ministrul, la Palatul Cotroceni, în cadrul conferinţei internaţionale organizată de Administraţia Prezidenţială şi Consiliul Europei.

Despre nevoia unui „comportament loial”, ministrul a vorbit dând exemplu o ordonanţă emisă de Guvernul Ponta în 2012,  care a fost declarată neconstituţională de CCR, dar cu toate astea majoritatea a încercat să treacă conţinutul ei printr-o altă ordonanţă.

„Când CCR a declarat o ordonanţă neconstituţională azi, iar puterea a adoptat o ordonanţă cu absolut acelaşi conţinut ieri după-amiază, ca în felul acesta să perpetueze soluţia legislativă care urma să fie declarată neconstituţională", a afirmat Ministrul Tudorel Toader.

El face astfel referire la OUG 38/2012, emisă de Guvernul Ponta, prin care Curtea Constituţională nu mai putea să se pronunţe asupra hotărârilor Parlamentului. OUG a fost emisă după ce o lege identică a fost contestată la CCR de către PDL, în perioada în care USL pregătea suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Ambele proiecte au fost declarate neconstituţionale de CCR, judecătorii motivând la acea vreme că Executivul a avut un comportament „abuziv".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite