România are Guvern cu puteri depline. Cabinetul Ciucă, votat de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul PNL-PSD-UDMR, susţinut şi de Grupul minorităţilor naţionale, a trecut de votul Parlamentului cu o majoritate covârşitoare, întrucât formaţiunile din noua coaliţie au peste 70% din totalul aleşilor din Legislativ.

Cabinetul Ciucă a trecut cu 318 voturi „pentru”, 126 „împotriva”. Ar fi avut nevoie de minimum 234 de voturi favorabile pentru a trece.

Următorul pas pentru viitorul Cabinet, după ce a primit încrederea Parlamentului, este înaintarea hotărârii către preşedintele Klaus Iohannis, pentru a numi Executivul, dar şi depunerea jurământului. 

După plenul reunit, joi seara, este programată o şedinţă a noului Guvern, unde se va lua act de înfiinţarea celor două ministere noi, al Familiei şi cel pentru IMM-uri. 

În cadrul plenului reunit din Parlament, reprezentanţii partidelor din noua coaliţie de guvernare şi-au motivat decizia de a merge împreună, dar nu au ezitat nici să se atace pe alocuri. Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, şi-a început discursul criticând fosta guvernare, precizând „au fost doi ani pierduţi”, iar partidul pe care îl conduce a intrat la guvernare din responsabilitate, pentru a-şi folosi „priceperea” să stabilizeze ţara. În replică, liberalul Daniel Fenechiu i-a transmis de la tribuna Parlamentului că ultimii doi ani de guvernare liberală nu au fost pierduţi, ci au fost ani când acţiunilor PNL „li s-a tras frâna de mână”. 

De altfel, Ciolacu a avut şi un atac voalat la adresa lui Florin Cîţu, care a susţinut în repetate rânduri că am trecut sau că urmează să trecem peste pandemie.  „Eu nu voi minţi niciodată că am învins pandemia”, a spus liderul PSD. 

Opoziţia, prin prezenţa aleşilor USR, AUR, dar şi a foştilor parlamentari PNL care au demisionat din partid, au criticat vehement noua formulă de guvernare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite