Guvernul paralel. În timp de criză, Orban s-a înconjurat de o armată de consilieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ludovic Orban şi şeful Cancelariei de la Palatul Victoria, Ionel Dancă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Premierul Ludovic Orban şi şeful Cancelariei de la Palatul Victoria, Ionel Dancă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban are cea mai numeroasă echipă de consilieri formată în jurul unui premier în ultimii ani. Reducerea numărului de bugetari de la cabinetele politicienilor a rămas doar retorică, într-o perioadă în care mediul privat îşi trimite tot mai mulţi angajaţi în şomaj.

Premierul Ludovic Orban anunţa, după preluarea conducerii Guvernului, în noiembrie 2019, reducerea numărului de ministere, iar cabinetele miniştrilor urmau să aibă cât mai puţini oameni cu putinţă. Mai mult, şeful Guvernului vorbea de o restructurare a aparatului administrativ.

Cu toate acestea, pe lângă înlocuirea oamenilor PSD cu membri de partid sau persoane apropiate de PNL, ALDE sau PMP, Ludovic Orban a ajuns să-şi formeze cea mai numeroasă echipă de consilieri şi secretari de stat pe care i-a avut un premier la Cancelaria sa, în ultimii ani. În prezent sunt nu mai puţin de 24 de oameni în echipa lui Orban. Dintre aceştia, cinci consilieri sunt onorifici, aşadar nu le sunt plătite salarii: Remus Borza, Cristian Nevrozeanu, Ionel Chiriţă, Gheorghe Popescu şi Mădălina Hristu - aceasta a fost iniţial numită consilier de stat la finalul lunii martie, dar apoi a fost lăsată doar consilier onorific. În schimb, echipa prim-ministrului are 19 persoane remunerate, numărul acestora fiind mai mare decât cel al miniştrilor din Cabinet, în condiţiile în care echipa guvernamentală are 15 miniştri şi un vicepremier, pe lângă liderul de la Palatul Victoria.

Mai mult, în ciuda retoricii sale de menţinere a unui aparat bugetar cât mai suplu, Orban a ajuns să aibă o echipă mai numeroasă decât echipele pe care le-au avut premierii Sorin Grindeanu sau Viorica Dăncilă. De exemplu, Grindeanu s-a înconjurat de 17 consilieri şi secretari de stat, în timp ce Viorica Dăncilă a avut 15 oameni în echipa sa.

Salariul brut lunar al unui consilier de stat sau al unui secretar de stat de la Cancelaria premierului este de peste 17.000 de lei brut, conform Legii salarizării, care li se aplică şi acestora. În urma plăţii tuturor contribuţiilor şi taxelor, acestora le rămân în conturi 10.000 de lei pe lună.

Diviziunea muncii, sub semnul întrebării

În echipa lui Ludovic Orban sunt Ionel Dancă (şef al Cancelariei), Mădălina Simion (director de cabinet), Andi Manciu (consilier responsabil de comunicare), Radu Nicolescu (consilier responsabil de IT), Virgil Guran (consilier responsabil pe chestiuni de ordine publică), Tănase Stamule (consilier pe domeniul economic), Theodor Onisii (consilier de stat), Cristina Buzaşu-Enache (consilier de stat), Valentin Bretfelean (consilier de stat), Gigel Caliga (consilier de stat), Dan Meran (consilier de stat), Valentin Costreie (consilier de stat), Clement Negruţ (consilier pentru domeniul resurselor minerale), Ionel Bogdan (secretar de stat), Maria Horga (secretar de stat), Simona Brătulescu (secretar de stat), Vlad Ţone (consilier de stat), Tony Romani (secretar de stat pentru debirocratizare) şi Sebastian Bodu (consilier de stat pentru domeniul financiar-fiscal) Aşadar, o parte dintre membrii echipei au atribuţii clare, în timp ce mai mulţi nu au domenii clare de care să răspundă.

O parte dintre consilieri au intrat în atenţia publică pentru modul cum au fost avansaţi pe funcţii. De exemplu, din familia Nicolescu, nu doar Radu Nicolescu a fost numit consilier de stat, ci şi mama sa, om vechi de partid, a fost numită secretar de stat la Ministerul Economiei. Şi numirea Mariei Horga a fost considerată surprinzătoare în partid, dat fiind că aceasta a făcut parte din echipa Buşoi la ultimul congres, nu din anturajul lui Orban. Mai mult, în ultimii ani au apărut numeroase articole despre contractele cu statul pe care le-a derulat în perioada 2010-2018 firma deţinută de tatăl acesteia, fostul deputat Vasile Horga, şi la care aceasta deţinea părţi sociale. Aproximativ 10 milioane de euro ar fi intrat în contul firmei în urma contractelor cu instituţiile publice.

Sinecuri de la partid

Nu în ultimul rând, în partid au fost nemulţumiri şi în ceea ce priveşte cazul lui Tănase Stamule, potrivit unor surse liberale. Problema: pe lângă numirea sa în funcţia de consilier al premierului, Stamule a mai primit două sinecuri. În primul rând, liberalul a fost numit în Consiliul de Administraţie al Loteriei Române. În al doilea rând, numirea acestuia în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al IPROCHIM. În total, Stamule ar urma să-şi mai rotunjească veniturile cu încă aproximativ 7.000 de lei, potrivit unor surse din PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite