Oficial. Guvernul şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Preşedintele PSD: Joi depunem moţiunea de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Marcel Ciolacu. FOTO Mediafax
Ludovic Orban şi Marcel Ciolacu. FOTO Mediafax

Guvernul Orban a mers miercuri în Parlament pentru a-şi angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Liberalii au acceptat mai multe amendamente aduse proiectului iniţial. Marcel Ciolacu a anunţat că joi va fi depusă şi moţiunea de cenzură.

UPDATE Guvernul şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi.  Marcel Ciolacu a anunţat imediat după vot că PSD depune moţiune de cenzură joi. 

UPDATE Ludovic Orban a subliniat faptul că un primar ales într-un singur tur nu are legitimitatea unuia ales în două tururi. Orban a dat exemplul unor primari care nu au obţinut nici 30% din voturi. „Avem situaţii în care un primar a fost votat de 10% dintr-o comunitate”. 

„PSD a spus că depune moţiune de cenzură. Nu ştiu de ce depune. M-am uitatpe date. Jumătate din cei 1600 de primari ai PSD au fost aleşi cu 50% plus unul. PSD ar trebui să susţină două tururi”,a declarat premierul. 


Guvernul a acceptat mai multe amendamente  aduse iniţiative iniţiale. Perioada pentru care este permis votul celor cu vize de flotant s-a redus la 60 de zile. Amendamentul a fost adus de PNL. În forma iniţială a proiectului, era prevăzută o perioadă de 90 de zile: „Persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetăţenii vor vota pe lista suplimentară”. În forma actuală a legii, termenul este de 45 de zile.

Numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor a fost redus de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă. Amendamentul a fost depus de USR, după ce, la fel ca în cazul interdicţiei pentru cei cu viză de flotant, au existat solicitări ale mai multor organizaţii civice.

Un alt amendament adoptat este cel privind reprezentarea minorităţilor naţionale din Parlament şi a formaţiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor Electorale, astfel încât „să fie permisă această reprezentare pentru minorităţile naţionale şi pentru formaţiunile politice care au 7 senatori sau 10 deputaţi".

Un alt amendament adoptat vizează modul de acreditare a observatorilor la secţiile de votare, „astfel încât această activitate să fie facilitată faţă de normele aflate în vigoare, care îngreunează, pe de-o parte, acreditarea observatorilor independenţi şi, în acelaşi timp, permite prezenţa în proximitatea Secţiilor de votare a unor reprezentanţi politici şi care nu au ce căuta în zona respectivă".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite