Guvernul mai inventează o instituţie care să se ocupe de politica externă a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abia înfiinţată prin ordonanţă de urgenţă, Cancelaria prim-ministrului va avea ca atribuţii şi politica externă a ţării, deşi există deja patru persoane în Guvern care se ocupă de acest domeniu: ministrul de Externe, ministrul  Afacerilor Europene, consilierul premierului pe politică externă şi un vicepremier pentru parteneriate strategice.

În materie de atribuţii de politică externă, Cancelaria va lucra în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) la mai multe sarcini. Astfel, noua instituţie va lucra la implementarea politicilor şi stabilirea obiectivelor în domeniul relaţiilor internaţionale şi va pregăti luările de poziţie ale premierului. Totodată, se va ocupa şi de menţinerea legăturii cu ambasadele străine în România şi cu organismele internaţionale, pentru a le informa cu diverse aspecte ce ţin de activitatea Guvernului.

Cine mai are sarcini de politică externă în Guvernul Dăncilă

Din ianuarie 2017, Teodor Meleşcanu ocupă pentru a treia oară postul de ministru de Externe al României. Fost membru PNL, Teodor Meleşcanu face parte de la începutul anului 2016 din ALDE, condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Aflat tot în tutela Ministerului Afacerilor Externe, George Ciamba serveşte din 14 noiembrie 2018 în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene. Acesta l-a înlocuit pe Victor Negrescu, care în noiembrie anul trecut şi-a dat demisia, pe fondul unei relaţii tensionate cu Liviu Dragnea, criticând şi slaba organizare a preşedinţiei UE care avea să fie preluată de Guvernul Dăncilă. George Ciamba, este diplomat de carieră şi lucrează în MAE din decembrie 1990.

Un alt membru PSD cu atribuţii de politică externă este Ana Birchall, numită vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice în cabinetul Dăncilă. Aceasta a mai fost ministru delegat pentru afaceri europene în Guvernul Grindeanu şi ministru interimar al Justiţiei, după ce Florin Iordache şi-a dat demisia în urma scandalului legat de Ordonanţa 13.

Andreea Păstârnac, fost consilier de stat în aparatul de lucru al prim-minstrului Viorica Dăncilă, îndeplineşte sarcini de politică externă după ce a fost desemnată coordonator naţional al Comitetului interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Decizia a fost luat de Viorica Dăncilă pe 17 februarie.

Andreea Păstârnac face parte din PSD şi a fost ambasador al României în Israel şi în Cipru, precum şi ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, fiind numită odată cu instalarea Guvernului Grindeanu.

„Guvernul paralel”

De nou-înfiinţata Cancelarie a prim-ministrului se va ocupa social-democratul Costin Mihalache, care în trecut a fost consilierul al Vioricăi Dăncilă, dar şi a al fostului premier Victor Ponta.

Asemenea cancelarii au existat şi în alte guvernări, precum în timpul guvernării Tăriceanu, respectiv Cioloş. În 2009, guvernul Boc a decis desfiinţarea ei, motivând că funcţiona ca un „guvern parale”. Chiar şi aşa,  Guvernul Dăncilă susţine că este nevoie de o astfel de cancelarie, pentru a creşte eficenţa ministerelor şi a altor structuri din administraţia publică centrală.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite