Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru legea retrocedărilor. Ponta:"Nici şase Fonduri Proprietatea dacă am face, nu am acoperi ce este de retrocedat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta va prezenta legea retrocedărilor în Parlament
Victor Ponta va prezenta legea retrocedărilor în Parlament

Guvernul şi-a angajat astăzi răspunderea în faţa Parlamentului pentru noua lege a retrocedărilor, act normativ care stabileste un sistem de despăgubire pe mai mulţi ani şi reguli stricte în cazul cesionarilor de drepturi litigioase. Premierul Victor Ponta a anunţat că în opt ani s-au soluţionat doar 13.000 de cazuri, din 200.000.

UPDATE Victor Ponta: Vă mulţumesc pentru că aţi acceptat răspunderea Guvernului. Este prima dată când folosesc acest instrument constituţional şi nu intenţionez să mai apelez la el.

Acest act îşi propune să aducă o reparaţie istircă pentru cei care au rămas fără proprietăţi acum 70 de ani. Dreptul la proprietate este un drept fundamental. Cer scuze celor care au avut de suferit, mai ales cultelor religioase, cu o specificaţie deosebită pentru cultul greco-catolic. Societatea românească trebuie să respecte proprietatea. Cer scuze oficiale în numele Guvernului şi al României.

Vreau să spunem poporului române ce s-a plătit, ce s-a retrocedat şi ce mai este de retrocedat. Vreau ca întreaga societate să ştie că s-au retrocedat aproape 10.000 de clădiri,1.3 milioane de ha.Cei care au condus în ultimii ani ANRP poate vor explica de unde au apărut 300 hectare în intravilanul românesc. S-au mai dat 150 milioane de uero în numerar şi 4 miliarde de euro la Fondul Proprietatea. Mai trebuie plătită suma de 8 miliarde de euro.

În opt ani s-au soluţionat doar 13.000 de cazuri, din 200.000. Nici şase fonduri Proprietatea dacă am face, nu am acoperi ce este de retrocedat.

Soluţia prezentată astăzi trebuie să fie realistă şi posibilă.

Prin această lege trebuie să combatem fenomenul samsarilor imobiliari, cei care au comis, poate, cea mai mare fraudă adusă bugetului României de după 1989. Prin această lege punem stavilă acestui fenomen, care a secătuit bugetul României.

Vreau să mai soluţionăm un litigiu extrem de grav pe care România îl are la CEDO. În 2010, CEDO a acordat un termen României pentru a-şi pune la punct legislaţia, altfel cele 3.500 de cauze ar fi declarate câştigătoare.

Singurul grup parlamentar care nu a legiferat problema retrocedarilor este PPDD.Toatea celelalte grupuri au adoptat o legislaţie în acest domeniu. Unii pot să joace în continuare carte demagogiei, iar sancţiunea din 9 decembrie să se repete. Parlamentarii USL, UDMR şi PPDD au făcut amendamente serioase la această lege. Când e o problemă de interes naţional, disputele politice pot trece pe planul doi.

Din punctele legii:
1. Principiul restituirii în natură pentru proprietari.
2. Spitatele şi şcolile să nu-şi schimbe destinaţie pentru următorii 10 ani.
3. Parcurile şi spaţiile verzi nu se retrocedează. Islazurile nu mai pot fi retrocedate, decât prin referendum.

UPDATE Ponta:Orice altă variantă decât cea cu puncte ar fi dus România la un deficit pe care nicun Guvern nu l-ar fi putut gestiona. Sistemul cu puncte se consideră compatibil cu standardele UE. Fiecare punct va avea valoarea de un leu.

Vreau să vă cer ajutorul, un parteneriat între Guvernul României şi Parlamentul României pentru a lua decizii serioase. Impotenţa politică nu cred că îşi mai are loc în 2013.

Au fost amendamente absolut ruşinoase. Domnul Tişă a propus să le dăm cesionarilor totţi banii. Domnul Ungureanu a propus să le dăm proprietarilor doar 25%. Este o abordare comunistă.

Trebuie să tragem la răspundere penală pe cei care au fraudat cu sume de miliarde de lei statul român, în perioada 2009-2011.

UPDATE Victor Ponta a ajuns la şedinţa Parlamentului.
Legea va fi adoptată dacă în termen de trei zile de la angajarea răspunderii guvernului nu este depusă o moţiune de cenzură. În afara PDL care a invocat această posibilitate, însă nu are semnăturile necesare, celelate grupuri parlamentare au anunţat că nu vor depune moţiune de cenzură. Ulterior, legea poate fi atacată la Curtea Constituţională.

Victor Ponta a atras atenţia asupra fenomenului cesionării drepturilor litigioase şi a explicat că cei 26.200 de proprietari şi urmaşi ai proprietarilor au primit şase miliarde de lei, iar o mie de "samsari" au primit 7 miliarde de lei.

Potrivit premierului, adevăraţii proprietari au fost mereu amânaţi, încurcaţi în tot felul de reglementări birocratice, ceea ce a dus la vânzarea drepturilor litigioase către cesionari, consideraţi "samsari imobiliari".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite