Guvernul a început şantajul la Iohannis cu România luată ostatică. Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici îl acuză pe şeful statului că-i lasă pe angajaţii la stat fără leafa pe luna septembrie, deşi, pe hârtie, Guvernul are prevăzuţi bani în buget până la finalul anului

Ruptura dintre Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis zdruncină sistemul de securitate al statului. În mod inedit, şeful statului a suspendat o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), după ce Guvernul a tăiat din bugetele serviciilor secrete, instituţii pe care PSD nu le controlează. „Aceste tăieri bugetare în zona securităţii naţionale nu pot fi explicate decât printr-o sintagmă de tip «şicană politic㻓, a motivat Klaus Iohannis decizia de a suspenda şedinţa CSAT. Nici măcar în timpul guvernării USL, când conflictul dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta ajunsese la apogeu, nu s-a ajuns la decizia de a fi suspendată o şedinţă a CSAT, for unde hotărârile nu pot fi luate decât cu unanimitate de voturi.

Cum s-a ajuns la acest conflict? Iohannis s-a opus deciziei Guvernului de a tăia masiv din bugetele instituţiilor de forţă: MAPN, MAI, SRI, SIE, SPP. Şeful statului a cerut Executivului să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară, în care serviciile secrete să primească mai mulţi bani. „Este inadmisibil să punem în dificultate securitatea României, în condiţiile în care rectificarea este puternic pozitivă şi nu există niciun fel de motivaţie pentru tăieri bugetare într-o zonă aşa de sensibilă ca cea a securităţii naţionale. Românii sunt bine apăraţi, dar aceste lucruri nu vin de la sine, vin pentru că avem servicii performante care garantează românilor această securitate“, a motivat şeful statului.

În replică, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-a plâns că refuzul preşedintelui de a aviza rectificarea bugetară îi afectează pe toţi angajaţii la stat, nu doar pe cei din zona securităţii. „Luna septembrie rămâne neacoperită pe partea de salarii pentru o serie de entităţi la nivel public“, a spus Teodorovici. Însă legea îl contrazice.

Potrivit legii de organizare a CSAT (415/2002), avizul instituţiei este necesar doar pentru bugetele „instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale“. Mai exact: MAPN, MAI, SRI, SIE, SPP, STS. În rest, Guvernul poate aloca banii prevăzuţi în proiectul de rectificare bugetară către educaţie, sănătate şi administraţie locală fără avizul CSAT. Conform procedurii, alocarea fondurilor se face prin  ordonanţă de urgenţă.

Cât priveşte plata salariilor pentru aparatul bugetar, Guvernul n-ar trebuie să se încurce de avizul CSAT, căci Legea bugetului de stat pe 2018, aşa cum a fost votată în Parlament chiar de majoritatea PSD-ALDE, prevede fonduri suficiente pentru lefuri până la finalul anului. Chiar dacă rectificarea bugetară taie fonduri de la anumite instituţii, salariile funcţionarilor nu sunt afectate.

Ce modificări aduce noua rectificare
Noul proiect de rectificare bugetară menţine tăierile de buget pentru Administraţia Prezidenţială şi pentru Serviciul Român de Informaţii, în timp ce pentru celelalte servicii scăderile sunt mai mici comparativ cu proiectul iniţial. Astfel, Administraţia Prezidenţială va avea, în continuare, bugetul redus cu 11,1 milioane lei. La fel şi SRI, căruia îi scade bugetul cu 113 milioane de lei.

În schimb, bugetele altor servicii vor fi diminuate cu sume mai mici faţă de varianta iniţială: Serviciul de Protecţie şi Pază: -15 milioane lei (faţă de -22,7 milioane lei), Serviciul de Informaţii Externe: -2,8 milioane lei (faţă de -16,5 milioane lei), Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: -14,2 milioane lei (faţă de - 16,2 milioane lei).

Dragnea şi Dăncilă, huiduiţi

Liderul PSD Liviu Dragnea a avut o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă despre rectificarea bugetară, urmare a situaţiei din CSAT. Liviu Dragnea a mers la Palatul Victoria după ce, anterior, au existat discuţii telefonice şi cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, aflat în Polonia. După o oră de discuţii la Guvern, Dragnea şi Dăncilă au ieşit împreună din Palatul Victoria, ei fiind huiduiţi de mai multe persoane adunate în faţa sediului Executivului, care au strigat "Hoţii" şi "Analfabeta".

Suspendarea şedinţei CSAT nu are temei legal. Este necesară desecretizarea stenogramei. Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite