Noii miniştri, audiaţi în comisii pe bandă rulantă. Florin Iordache, ministrul Justiţiei: Voi propune revederea Codului Penal. Legea graţierii e de discutat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii din echipa guvernamentală condusă de Sorin Grindeanu au primit, fără excepţie, avize pozitive din partea comisiilor de specialitate din Parlament. Noul Guvern urmează să primească votul de învestitură din partea plenului reunit, iar diseară va depune jurământul la Cotroceni.

Noul Guvern primeşte votul de învestitură. Principalele declaraţii din plen ale premierului desemnat şi ale liderilor politici

UPDATE 14.35 Toţi cei 26 de miniştri propuşi au primit aviz pozitiv. Urmează votul în plen

UPDATE Florin Iordache, despre Marţea Neagră: Sunt nişte articole de presă. Dezbaterea din Parlament nu poate fi influenţată de o persoană sau de alta, eu atunci eram în Comisia de Muncă, de aceea nu mi s-a părut normal să răspund la acuzaţii. Sunt speculaţii de presă. Eu am încercat să am o abordare serioasă, am spus că toate legile pot fi modificate în Parlament. 

UPDATE Florin Iordache a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Justiţiei: 43 de voturi „pentru“, 16 voturi „împotrivă”, două abţineri.

image

FOTO Inquam 

Întrebat de deputatul Gabriel Andronache (PNL) dacă va propune o lege a graţierii, Iordache a răspuns: „Nici eu, nici colegii mei nu am discutat în campanie şi nici astăzi că dorim adoptarea unei legi a graţierii, dar e un subiect care trebuie discutat şi analizat cu întreaga societate civilă. O altfel de lege poate fi discutată, adoptată de Parlament. Locul unde putem discuta de modificarea sau adoptarea oricărei legi e Parlamentul. Transparenta este cuvantul de ordine“. 

„Pentru a avea o Justiţie bună, trebuie să avem legi bune. O să fiu pentru principiul securităţii juridice. Voi propune premierului o analiză a legilor, inclusiv o revedere a Codului Penal şi a Codului de Procedură, inclusiv prin consultarea mediului academic. De asemenea, am în vedere legea răspunderii magistraţilor“, a spus Florin Iordache. 

UPDATE Graţiela Gavrilescu a primit aviz favorabil pentru a fi ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul. 26 de voturi pentru, iar 10 împotrivă“.

Ea a spus că nu mai trebuie să existe legi care ulterior să fie amendate şi că trebuie redată încrederea în Parlament, forul cel mai important: “Deasupra noastra se află Dumnezeu, cetăţenul şi atât”.

“Parlamentul României sper ca în perioada următoare să devină instituţia primordială în statul român, care să legifereze, care poate să amendeze toate ordonanţele guvernului. Pentru mine nu există în afară de Dumnezeu decât legea şi voi respecta toate legile”, a spus Gavrilescu.

image

FOTO Inquam 

UPDATE Gabriel Petrea, propus pentru funcţia de ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social, a primit aviz din partea Comisiilor de Muncă ale Parlamentului, cu 29 voturi ”pentru” şi 15 ”împotrivă”, după o audiere care nu a durat mai mult de zece minute.

”România poate merge acum spre o gândire a parteneriatului social. Vreau să încercăm eficientizarea comisiilor judeţene şi să putem prelua informaţiile centralizat. În plus, vom acorda o importanţă ONG-urilor - ele au un rol important - e foarte bine să fim traşi de mânecă atunci când greşim. Vrem să realizăm mecanisme pentru a le pune la dispoziţia ministerelor”, a enumerat Petrea câteva dintre obiectivele sale.

image

FOTO Inquam 

UPDATE Audierea lui Florin Iordache, ministrul propus pentru Justiţie, nu va începe la 13.30, aşa cum era stabilit. Motivul este prelungirea audierii Graţielei Gavrilescu, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.

UPDATE Petre Daea, ministrul Agriculturii, a primit miercuri aviz pozitiv cu 23 de voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere.

El a spus că subiectul privind cultivarea plantelor modificate genetic trebuie discutat cu specialiştii. ”Este o temă care ar trebui să o abordăm într-o altă formulă decât o întrebare pur şi simplu pentru un ministru. Cu cercetare, cu oamenii din producţie, în aşa fel încât să vedem care este interesul statal, cât ne costă o asemenea decizie şi ce cale trebuie să luăm”, a spus Daea, la finalul audierilor.

Senatorul PSD a devenit controversat după ce a făcut o serie de declaraţii în 2007 în care a susţinut că organismele modificate genetic nu ar fi dăunătoare.

În ceea ce priveşte Legea supermarketurilor, care îi obligă pe comercianţi să expună la raft 51% produse româneşti, Daea spune că ”trebuie aplicată”. După ce jurnaliştii i-au spus că legea nu are norme de aplicare şi nu se poate aplica, Daea a replicat că ”sper că mintea să mă ţină în stare să nu fac greşeli”.

image

FOTO Inquam 

UPDATE Pavel Năstase a fost avizat pozitiv pentru Educaţie, el spunându-le senatorilor şi deputaţilor că şcolile profesionale din învăţământul dual nu trebuie considerate şcoli de mâna a doua, argumentând că nu toţi oamenii pot lua un Bacalaureat.

„Sunt oameni care din naştere, nativ, nu pot lua un Bacalaureat. Acest lucru s-a întâmplat dintotdeauna. Mi-aduc aminte când eram elev 40% luam Bacalaureatul, nu toată lumea. Acum vrem toţi să fim Bacalaureaţi”, a spus Pavel Năstase în faţa comisiilor de audiere.

Pavel Năstase a fost avizat pozitiv pentru a prelua Ministerul Educaţiei, cu 22 de voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”.

image

FOTO Inquam 

UPDATE Viorel Ştefan, propus pentru conducerea Ministerului Finanţelor, a declarat că fondul naţional de investiţii de 10 miliarde euro, propus de PSD, va trebui validat de pieţele financiare pentru a nu deveni un eşec şi a dat asigurări că este gata să-şi dea demisia dacă se va dovedi că a plagiat în teza de doctorat. Ştefan a primit avizul comisiei, cu 19 voturi pentru, 11 împotrivă şi o abţinere.

”Dacă se va dovedi că am plagiat în teza de doctorat, voi demisiona în secunda doi. Înainte de a intra în Parlament, am condus o întreprindere mare, cu mii de angajaţi. După ce am intrat în Parlament, am avut timp s-o fac. E pe baza experienţei mele”, a spus deputatul PSD.

În cadrul audierilor, Ştefan a prezentat date din programul de guvernare al PSD. Potrivit acestui program, economia românească va creşte cu 5,5%, în medie, în următorii patru ani, ritm mult mai mare decât cel anticipat de analiştii economici, pe baza creşterii salariilor bugetarilor, a creşterii investiţiilor publice şi a reducerii taxelor.

image

FOTO Mediafax 

UPDATE Olguţa Vasilescu, propusă pentru Ministerul Muncii, a primit aviz din partea Comisiilor de Muncă ale Parlamentului, cu 30 voturi ”pentru” şi 14 ”împotrivă“. Am fost 12 ani parlamentar. Mi-a trecut prin mână toată legislaţia Muncii. Am fost primar patru ani. Ca măsuri, ne propunem înfiinţarea Agentiei de mediere între cerere - ofertă.

”Obiectivul principal în materie de ocuparea forţei de muncă este de a atinge 70% în privinţa ratei de ocupare pentru grupa de vârstă 16 - 64 de ani”, a spus Olguţa Vasilescu. Ea a precizat că vrea să acorde 10% din locurile din universităţi tinerilor din mediul rural, cu condiţia ca aceştia să se întoarcă în localităţile de origine pentru a profesa.

În ceea ce priveşte salarizarea, ea a spus că până în 2020 salariul mediu va creşte cu 56% - cu 20% în 2017 şi cu 20%, în 2018, iar impozitul pe venit va fi 0 pentru pensii mai mici sau egale cu 2.000 de lei lunar şi de 10% pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei.

image

FOTO Inquam 

UPDATE Adriana Petcu, propusă la Ministerul Apelor şi Pădurilor, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate, cu 17 voturi ”pentru” şi 7 voturi ”împotrivă”.

image

FOTO Inquam 

UPDATE Sevil Shaideh a fost avizată favorabil cu 28 de voturi "pentru", 11 voturi "împotrivă".

Întrebată dacă există posibilitatea ca primarii care au probleme cu legea să scape de răspundere, ministrul propus a răspuns negativ.

“Nu se pune problema aşa. Problema se pune pe clarificare a competenţelor. Atât timp cât există aparat de specialitate care trebuie să răspundă pentru partea de legalitate, pentru toată partea de avize – uitaţi-vă la o autorizaţie de construire, unde secretarul autorităţii administrativ teritoriale răspunde pentru legalitatea actului respectiv, arhitectul şef al unităţii administrativ teritoriale răspunde pentru încadrarea în toate prevederile solicitate în certificatul de urbanism, PUG, PUZ, avize de mediu, primarul este singurul care astăzi răspunde în faţa legii dacă ceva este în neregulă cu această autorizaţie de construire. Şi în acest sens se impune clarificarea competenţelor”, a explicat ea.

image

FOTO Inquam 

UPDATE Florian Bodog, ministrul propus al Sănătăţii, a fost avizat de comisiile de sănătate din Parlament, el prezentând pe scurt programul PSD în domeniu şi promiţând că toate angajamentele vor fi respectate. Un deputat USR l-a întrebat pe mininistru dacă a luat vreodată mită, răspunsul fiind că el nu ia ”şpagă ca medic".

Ministrul propus al Sănătăţii a afirmat, în cadrul audierilor, că până la finalul anului 2017 va fi elaborată o nouă Lege a sănătăţii, care să rezolve disfuncţionalităţile din sistem.

"Îmi doresc să eliminăm această concepţie potrivit căreia cel mai bun medic este trenul spre Bucureşti sau avionul spre străinătate. Avem medici competenţi. Nu suntem cu absolut nimic mai prejos decât vecinii noştri cărora le plătim servicii medicale scumpe", a spus ministrul propus, în Comisii.

El afirmă că are experienţa necesară pentru funcţia în care a fost nominalizat, pentru că a "parcurs toate etapele" profesionale, atât ca medic, cât şi ca manager.

Bodog a afirmat că viziunea Ministerului va fi una axată pe pacient, şi de aceea se vor construi 8 noi spitale regionale, dotate modern, precum şi un spital republican, în Capitală. El a promis şi modernizarea tuturor spitalelor judeţene.

image

FOTO Inquam 

UPDATE Ionuţ Vulpescu a afost avizat la Cultură: ”Audierea domnului Ioan Vulpescu, candidat pentru funcţia de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale în Guvernul Liviu... Sorin Grindeanu”, a spus, în deschidere, Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor.

El a declarat că datorită bugetului mai mare de anul acesta al Ministerului Culturii, vor fi direcţionaţi mai mulţi bani pentru protejarea patrimoniului naţional mobil, pentru ca episoade de genul ”Cuminţenia Pământului” să nu mai aibă loc.

image

FOTO Inquam 

UPDATE Daniel Constantin, propus vicepremier şi ministru al Mediului, a fost avizat favorabil în comisiile reunite de specialitate, cu 17 voturi „pentru” şi 7 voturi „împotrivă”, acesta precizând că “problema cea mai mare a României” o reprezintă deşeurile, ţara noastră riscând încă o procedură de infringement.

   

image

FOTO Inquam

UPDATE Nicuşor Dan, la audierile pentru Sevil Shhaideh: „Propun ca fiecare membru să adreseze o întrebare“. Ion Calin, deputat PSD: „Nu vorbiţi aşa. Cereţi permisiunea“. „Prioritate majoră o reprezintă fondurile europene“, a spus Sevil Shhaideh. 

UPDATE Şerban Valeca, ministrul propus pentru Cercetare, a primit, de asemenea, aviz pozitiv. 

image

FOTO Inquam

UPDATE Marius Dunca a primit aviz pozitiv pentru Tineret şi Sport. „Nu am avut nicio vină pentru Colectiv. Am fost numit politic, am fost demis politic“, a spus Dunca. 

„Cât costă un abondamnt la metrou?“, a fost întrebat Dunca de jurnalişti. „Nu mai sunt student. Toţi studenţii vor avea transport gratuit pe CFR“, a răspuns Dunca. Întrebat ce sport practică, ministrul a răspuns: „Practic toate sporturile, chiar şi sporturi extreme“. 

image

FOTO Inquam

UPDATE Augustin Jianu, în vârstă de 30 de ani, propus în funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, a primit aviz pozitiv cu 16 voturi pentru, 4 împotrivă şi nicio abţinere. El a declarat că cel mai important proiect al său este interoperabilitatea sistemelor informatice, astfel încât până la 1 decembrie 2018 toate sistemele informatice ale statului să fie conectate.

image

FOTO Inquam

UPDATE Audierile pentru ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leş, se desfăşoară tot cu uşile închise, în ciuda protestelor liberalului Cezar Preda. La finalul şedinţei, a afirmat că va continua programele de înzestrare a armatei, precum cele privind achiziţionarea de noi aeronave multirol F16, precum şi a noilor corvete. Leş a fost avizat cu 19 voturi "pentru" şi 11 voturi "împotrivă".

"Să continuăm înzestrarea Armatei şi, bineînţeles, în perspectiva celor 2% (din PIB - n.r.) este nevoie de înzestrarea armatei pentru proiectele majore. Să nu uităm că noi suntem beneficiari ai securităţii date de structurile NATO, dar trebuie să fim şi furnizori şi trebuie să fim capabili să avem nişte capabilităţi cerute", a spus el.

Întrebat ce planuri are pentru achiziţionarea unor noi avioane F16, Leş a spus că acest program va continua, fiind cuprins în programul de înzestrare. În privinţa noilor corvete, în cazul cărora Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au arătat împotriva construirii lor în şantierul de la Galaţi, pe motiv că acesta nu are capital românesc, ci olandez, Leş a afirmat că navele "sunt prevăzute ca necesitate" şi se va vedea în ce mod vor fi construite.

"Care va fi soluţia, corvetele se vor face mai devreme sau mai târziu", a spus el, întrebat despre blocarea în Senat de către PSD-ALDE a proiectului Guvernului Cioloş.

Leş a fost întrebat şi ce l-a recomandat ca ministru al Apărării, spunând că el a lucrat ca secretar la stat la multe dintre proiectele de înzestrare a Armatei, inclusiv la modernizarea fregatelor şi achiziţionarea aeronavelor F16.

image

FOTO Inquam

UPDATE Mircea Titus Dobre a primit aviz favorabil pentru Ministerul Turismului. ”Eu cred că tot ce avem în zona mănăstirilor şi bisericilor, dacă ne gândim şi la Bucovina, nu a fost pus în valoare de nimeni. Se poate face un proiect foarte important şi foarte interesant pentru a observa şi a promova în exterior toată această activitate a turismului ecumenic”, a spus Dobre, la finalul  audierilor.

Dobre a primit aviz pozitiv de la comisiile parlamentare, cu 38 de voturi pentru, 8 împotrivă şi două abţineri. Ministrul propus a promis că tichetele de vacanţă pentru bugetari, măsură inclusă în programul de guvernare, vor fi introduse din acest an. 

image

FOTO Inquam

UPDATE Şi Răzvan Cuc a fost avizat pozitiv pentru Transporturi. Fondul suveran naţional de 10 miliarde de euro, care va fi creat de Guvern în acest an, va fi folosit, în principal, pentru construcţia de autostrăzi şi înnoirea cu 30 de avioane a flotei Tarom, a declarat Răzvan Cuc.

”Prioritare vor fi cele care nu pot fi finalizate din fonduri europene. Printre acestea ar fi Timişoara-Bucureşti, Comarnic-Braşov şi Iaşi-Bucureşti”, a declarat Cuc.

Ministrul propus consideră că eliberea din funcţia a fostului director al Tarom, Christian Heinzmann, în luna martie a acestui an, nu a rezolvat problemele cu care se confruntă transportatorul aerian controlat de stat.

Ministrul propus consideră că trebuie instalată o nouă conducere la compania de stat CFR Marfă, care să relanseze transportatorul de marfă pe calea ferată. 

image

FOTO Inquam

UPDATE Eugen Tomac şi Cristian Dumitrescu s-au certat după ce ultimul nu a vrut să mai ia întrebări şi a cerut ministrului desemnat să răspundă doar la câteva. „Abuzul mi-l asum eu“, a declarat Dumitrescu după ce a fost acuzat că face un abuz.

UPDATE Cu 26 de voturi „pentru“ şi 13 „împotrivă“, Andreea Păstârnac a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Românilor de pretutindeni. Aceasta a „reuşit“ să răspundă la o singură întrebare, cu toate că îi fuseseră adresate 28 de întrebări. „Staţi liniştiţi, nu va răspunde“, le-a spus râzând Mihai Fifor, colegilor aflaţi în preajma sa. Păstârnac a evitat răspunsurile la întrebări precum cea legată de tensiunile între ea şi comunitatea română din Israel. „Aş vrea doar să amintesc că, în urma eforturilor diplomatice pe care le-am făcut în urmă cu un an de zile, statul Israel a fost unul din primele state care au ajutat medical pentru tratarea răniţilor de la Colectiv“, a spus Păstârnac.  Pe Facebook, soţia unuia dintre răniţii din Colectiv a contrazis-o pe Păstârnac.

   

image

FOTO Inquam

UPDATE Carmen Dan a primit aviz pozitiv: 17 voturi "pentru" şi 11 voturi "împotrivă". Liberalul Cezar Preda a anunţat că întreaga opoziţie a votat împotriva avizării, pe motiv că ministrul propus nu era pregătit decât cu întrebările venite de la PSD. "Doamna e pusă acolo. Avea întrebările puse, de la PSD. Cele clasice, care sunt direcţiile (din minister - n.r.). Toată opoziţia a votat împotrivă, e clar că e un ministru care îşi asumă un program de guvernare făcut de altcineva, vag şi ineficient", a spus liberalul Cezar Preda.

În replică, ministrul propus la Interne a afirmat că nu a venit cu întrebări pregătite, ci cu programul de guvernare, care i-a convins pe parlamentari. "Nu am venit pregătită cu întrebări, am venit pregătită cu programul de guvernare", a răspuns ea acuzaţiilor opoziţiei.

Întrebată despre disputele privind accesul presei în sală, Carmen Dan a spus că decizia a aparţinut comisiilor.

FOTO Inquam

image

UPDATE Presa a fost dată afară de la audierile pentru ministrul de Interne, Carmen Dan. Decizia a fost luată prin vot de majoritatea PSD- ALDE. PNL şi USR au votat împotrivă. Întrebaţi care sunt motivele pentur care secretizează şedinţa, parlamentarii PSD n-au oferit nicio explicaţie, doar i-au invitat pe jurnalişti să părăsească sala de şedinţe.

Jurnaliştii au atras atenţia că nu poate fi vorba despre secrete de stat în motivarea deciziei, având în vedere că noul ministru propus la Interne nu are încă o calitate oficială, deci nu ar trebui la rândul ei să aibă acces la astfel de informaţii."Sunt probleme de siguranţă naţională, după care vom sta de vorbă cu dumneavoastră, după ce doamna va fi audiată. Majoritatea comisiei a hotărât ca dumneavoastră să ne lăsaţi să ne desfăşurăm activitatea", a spus Dorel Căprar, Preşedintele Comisiei pentru apărare din Camera Deputaţilor.

UPDATE Potrivit unor surse parlamentare, jurnaliştii nu vor putea asista la audierile ministrului propus pentru Interne, Carmen Dan, în Comisia de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.  Şedinţa se va desfăşura cu uşile închise. Carmen Dan a fost consilier juridic la CJ Teleorman timp de 8 ani, în timpul mandatelor lui Liviu Dragnea, apoi a devenit prefect de Teleorman, iar la alegerile din 11 decembrie Liviu Drganea i-a oferit primul loc pe lista PSD pentru Senat. 

UPDATE Mihai Voicu (PNL) i-a cerut ministrului desemnat să vorbească despre conflictul pe care l-a avut cu comunitatea română din Israel. De asemenea, preşedintele Comisiei Românilor de pretutindeni din Senat, Viorel Badea, după ce a afirmat că acesta e cel mai „prost program de guvernare“ pe care l-a văzut, a cerut noului ministru să se pronunţe dacă va cere creşterea numărului de parlamentari din diaspora. 

UPDATE Cu 29 de voturi „pentru“ şi 10 „împotrivă“, Teodor Meleşcanu a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru de Externe în Guvernul Grindeanu.

image

FOTO Mediafax 

UPDATE Meleşcanu: „Parteneriatul cu SUA este unul dintre lucrurile fundamentale ale statului nostru, la fel ca relaţia cu SUA. Acum, rămâne de văzut cum vom promova ideea renunţării la vize pentru America. O modalitate este negocierea prin filiera UE de renunţare la vize. A doua este abordarea bilaterală“.  

„Alegerile de desfăşoară cu acelaşi număr de secţii, cu aceleaşi componenţe de comisii. Eu am făcut tot ce mi-a stat în putinţă să decurgă bine“, a mai spus Meleşcanu referindu-se la votul din Diaspora de la alegerile prezidenţiale.

UPDATE Florin Jianu a primit aviz pozitiv pentur funcţia de ministru pentru mediul de afaceri. 

FOTO Inquam

image

UPDATE Teodor Meleşcanu, propunerea pentru MAE: „Prioritate, pregătirea României pentru preşedinţia UE 2019. Şi implicarea mult mai puternică a MAE în ceea ce numim diplomaţia econimică. Obiectivul fundamnetal pe care mi-l propun e ca România să devină cea mai importantă putere politică, economică  şi militară în Sud-Estul Europei“.

Tomac l-a criticat pe Teodor Meleşcanu pentru că a vorbit de un fapt deja împlinit, anume, deschiderea unui birou NATO la Chişinău. Tomac a explicat că acest birou e deja deschis.

Întrebat cum vede relaţia României cu Republica Moldova, Meleşcanu a răspuns: „România se va reunifica cu Republica Moldova prin intrarea Moldovei în UE. Va fi liberă circulaţie. Acesta este modul în care văd eu realizarea acestui obiectiv naţional“.

UPDATE Cu 18 voturi "pentru" si 8 voturi "împotrivă", Ana Birchall a fost avizată favorabil pentru funcţia de ministru al Afacerilor Europene.

image

FOTO Inquam

UPDATE Mai mulţi lideri ai PSD au trecut pe la comisiile unde sunt audiaţii miniştrii propuşi pentru a se asigura că lucrările decurg bine. Rând pe pe rând au venit Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD, Marian Neacşu, secretarul general al PSD, şi Florin Pâslaru, fost lider al deputaţilor PSD.

UPDATE Ana Birchall, ministru propus pentru Afaceri Europene: Decizia Marii Britanii din UE implică şi oportunităţi pentru rolul Romaniei în UE. Preluarea primei presedinţii a Consiliului Europei va reprezenta o oportunitate pentru un profil european accentuat. Vorbim de cel mai important proiect post-aderare şi fac apel să fie susţinut de toate partidele. Aderarea la Schengen rămane un obiectiv.

Victor Ponta a fost prezent în sală doar la începutul şi sfarşitul audierilor celor doi miniştri propuşi, Mihaela Toader şi Ana Birchall. În rest, a fost absent pe toată durata audierilor. Sedinţa a fost condusă de senatorul PSD Gabriela Creţu, preşedinta Comisiei de Afaceri Europene de la Senat.

La sesiunea întrebări şi răspunsuri, Eugen Tomac a părăsit sala pentru că timpul fixat a fost prea scurt. „Este un abuz", a reclamat Tomac în timp ce a părăsit sala. Ponta i-a aexplicat că aceasta este înţelegerea, ca audierile să dureze jumătate de oră. 

UPDATE  Toma Petcu a fost avizat favorabil pentru Ministerul Energiei, cu 40 de voturi „pentru“, 17 „împotrivă“ şi o abţinere,  Petcu a subliniat că urmăreşte o „redefinire a politicilor ca România să devină un jucător energetic regional”.

Petcu a vorbit de problemele de la Hidroelectrică, fapt ce l-a determinat pe deputatul Remus Borza şi să ia cuvântul pentru un scurt discurs. Cu toate că au încercat să-l întrerupă de mai multă ori, Borza a vorbit considerabil mai mult faţă de toţi ceilalţi antevorbitori, fără a pune vreo întrebare.

image

FOTO Inquam

UPDATE Cu 18 voturi „pentru", opt "împotrivă" şi nicio abţinere, Comisiile de afaceri europene reunite au dat un aviz favorabil pentru Mihaela Toader. Parlamentarii USR si PNL au votat împotrivă. Deputaţii PSD, ALDE şi UDMR au votat pentru.

image

FOTO Inquam

UPDATE Alexandru Petrescu, propunerea pentru Ministerul Economiei, a fost validat, primind aviz favorabil. 40 de voturi au fost „pentru“, 17 „împotrivă“, iar un parlamentar s-a abţinut.

UPDATE A început şi audierea ministrului Economiei, Alexandru Petrescu. Preşedinte de şedinţă este Mihai Tudose, cel care a fost aproape de a prelua portofoliul Finanţelor. Tudose le-a cerut celor din sală să nu facă declaraţii politice, iar lui Petrescu să-şi prezinte programul în maxim 5-10 minute.  Tudose i-a cerut ministrului desemnat să vorbească despre viziunea sa despre industria de Apărare.

Petrescu a punctat că va fi atent la respectarea drepturilor consumatorilor, companiile aflate în dificultate ca CE Hunedoara, CE Oltenia sau Oltchim nu se vor închide şi că România va avea exporturi mai mari.

image

FOTO Inquam

UPDATE A început audierea ministrului propus pentru Fonduri Europene, Mihaela Toader. Comisia de afaceri europene este condusa de fostul premier Victor Ponta. Fostul premier a început prin a transmite că o va vota pe Mihaela Toader, pe care a laudat-o că împreuna cu Eugen Teodorovici a rezolvat problema fondurilor europene.

Mihaela Toader: Am coordonat programele operaţionale. În ultimele şase luni am fost acasă. Avem bucuria de a avea încă un copilas. Este un domeniu la care mă simt pregatita. Absorbţia Fondurilor europene trebuie să fie un obiectiv national.

Audierea ministrului a fost marcata de un schimb de replici între Victor Ponta şi Eugen Tomac, care a dorit ca ministrul propus să raspunda, pe rând, la fiecare întrebare în parte. Deputatul PMP a spus că este un abuz, însa Victor Ponta nu l-a luat în seama. Ilie Dan Barna, reprezentantul USR, a facut o remarca potrivit căreia Mihaela Toader este tehnocrat în Guvernul Grindeanu. „Doamne fereşte!", a spus Andrei Gerea, deputat ALDE.


Cei 26 de miniştri ai din Guvernul Grindeanu vor fi audiaţi în comisiile de specialitate începând cu ora 08.00. Audierea acestora se va termina în jurul prânzului. 

La ora 15.00 e programat plenul reunit al Parlamentului unde va fi citit programuld e guvernare de Sorin Grindeanu, iar ulterior, după dezbaterea acestuia, se va da votul final. 

PSD şi ALDE vor ca seara, de la ora 19.00, noul Guvern să depună jurământul la Palatul Cotroceni pentru ca, de la ora 21.00 să fie ţinută şi prima şedinţă de Guvern. 

Prim-ministru 
Sorin Grindeanu -PSD

43 de ani

image

Social-democratul Sorin Grindeanu, actual preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, este propunerea PSD şi ALDE pentru Palatul Victoria. În perioada decembrie 2014- noiembrie 2015, Sorin Grindeanu a ocupat funcţia de ministru pentru Societatea Informaţională, iar anterior, acesta a fost membru al  Comisiei de control parlamentar al SRI în perioada 2013-2014.

Ministerul Dezvoltării şi vicepremier 
Sevil Shhaideh - PSD

52 de ani

Sevil Shhaideh FOTO Mediafax

Sevil Shhaideh a fost prima propunere de premier a PSD şi ALDE, însă aceasta nu a fost acceptată de Klaus Iohannis. Ministrul originar din Constanţa  a fost succesoarea lui Liviu Dragnea ca ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în 2015, după ce acesta a fost condamnat la doi ani cu suspendare în Dosarul „Fraudă la referendum“. Persoană de încredere a liderului PSD, Shhaideh va fi şi vicepremier.

Ministerul Mediului şi vicepremier 
Daniel Constantin – ALDE

39 de ani

image

Copreşedinte al ALDE, Daniel Constantin a fost lansat în politică de Dan Voiculescu, cel care l-a instalat preşedinte al PC în 2010. Doi ani mai târziu, Constantin a ajuns ministru al Agriculturii, iar după ce Voiculescu a fost încarcerat, Daniel Constantin s-a aliat cu Călin PopescuTăriceanu şi au format ALDE. A absolvit Facultatea de Zootehnie.

Ministerul Afacerilor Interne 
Carmen Daniela Dan – PSD

46 de ani

image

Carmen Daniela Dan este prima femeie propusă pentru portofoliul Internelor. Fost prefect al judeţului Teleorman şi actual preşedinte al Comisiei Juridice din Senat, Carmen Daniela Dan a lucrat alături de Liviu Dragnea la Consiliul Judeţean Teleorman timp de opt ani, aceasta fiind unul dintre juriştii instituţiei. „Am vrut să pun pe cineva în care am foarte multă încredere“, a precizat Dragnea vorbind de nominalizare lui Carmen Dan. 

Ministerul Apărării Naţionale 
Gabriel Beniamin Leş -PSD

41 de ani

image

Gabriel Beniamin Leş  a fost secretar de stat pentru armament în cadrul Ministerului Apărării Naţionale în perioada octombrie 2015 – octombrie 2016, unde a venit din funcţia de director general al APIA Satu Mare. Din decembrie, este senator, fiind la primul mandat de parlamentar. Leş a  urmat şi cursul „Securitate şi bună guvernare“ din cadrul Colegiului Naţional de Apărare.

Ministerul Justiţiei 
Florin Iordache - PSD

56 de ani

image

Iordache este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, fiind la al cincilea mandat de ales în Legislativul României. În perioada iunie 2016-decembrie 2016, Iordache a fost preşedinte al Camerei Deputaţilor. De numele său se leagă mai multe proiecte controversate privind conflictul de interese şi modificări ale Codului Penal.

Ministerul Afacerilor Externe 
Teodor Meleşcanu - ALDE

75 de ani

image

Meleşcanu a mai ocupat această funcţie între 1992 şi 1996, apoi din nou în 2014, pentru doar opt zile, între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, când a fost însărcinat cu rezolvarea problemelor legate de votul din diaspora. El a fost şi ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu (aprilie 2007 – decembrie 2008) şi a fost numit în perioada 2012-2014 şef al SIE, la propunerea lui Traian Băsescu.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene 
Ana Birchall –PSD

43 de ani

image

Ana Birchall, în prezent preşedinte al Comisiei de afaceri europene din Camera Deputaţilor,  a fost în trecut consiliera lui Mircea Geoană când acesta era ministru de Externe şi a lui Victor Ponta, când ultimul era premier. Ea şi soţul au investiţii financiare în străinătate de 23 de milioane de euro.

Ministerul Economiei 
Alexandru Petrescu - PSD

42 de ani

image

Alexandru Petrescu este în prezent director general al Poştei Române, fiind fost preşedinte al consiliului de administraţie al CFR Călători în perioada mai – decembrie 2015. Fost vicepreşedinte al PSD Diaspora, a încasat în anul 2015 un bonus de performanţă în valoare de 135.418 lei brut, deşi compania a avut o pierdere netă de 7,4 milioane euro.

Ministerul Agriculturii 
Petre Daea - PSD

68 de ani

image

Petre Daea, politician apropiat de fostul premier Adrian Năstase, a mai ocupat funcţia de ministru al Agriculturii, chiar dacă pentru o perioadă scurtă, iulie-decembrie 2004, în Guvernul  Năstase.  Anterior, acesta a deţinut, în perioada martie 2002-iulie 2004, funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. Daea este unul dintre iniţiatorii legii pensiilor speciale pentru parlamentari.

Ministerul Energiei 
Toma Petcu -ALDE

38 de ani

image

Petcu a fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), cu rang de secretar de stat, din decembrie 2015 până în mai 2016. Anterior, acesta a fost subprefect al judeţului Giurgiu, părăsind funcţia odată cu demisia sa din PNL, în iulie 2014, pentru a merge în ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. În CV-ul său public, Petcu menţionează că poate „asigura managementul oricărui compartiment din cadrul unei companii cu exceptia celui economic“.

Ministerul Sănătăţii 
Florian Bodog -PSD

45 de ani

image

Florian Bodog  este profesor la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, fiind şi decan al acestei instituţii. Din octombrie, ministrul Educaţiei Mircea Dumitru i-a retras dreptul de a coordona doctorate pe motiv că are doar două articole publicate. În prezent, Bodog este la al doilea mandat de parlamentar.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene 
Mihaela Toader - PSD

38 de ani

image

Mihaela Toader a ocupat din martie 2013 funcţia de director al Unităţii de Analiză, Programare şi Evaluare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, fiind numită în timpul mandatului de ministru al lui Eugen Teodorovici. Anterior, în perioada 2008-2013, Toader a fost directorul Direcţiei Politici Publice din Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Ministerul Transporturilor 
Răzvan Cuc - PSD

33 de ani

image

Răzvan Cuc, actual deputat de Giurgiu, a fost concediat anul trecut din funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor,  de fostul premier Dacian Cioloş. De profesie economist, Răzvan Cuc este considerat unul dintre apropiaţii lui Nicolae Bădălău, preşedintele executiv al PSD, din moment ce a deschis lista de Camera Deputaţilor de la Giurghiu.

Ministrul delegat pentru Diaspora
Andreea Păstârnac - PSD 

49 de ani 

image

Păstârnac, diplomat de carieră, este din septembrie 2013 ambasador în Israel, fiind numită în această funcţie  fostul preşedinte Traian Băsescu. În noiembrie 2015, ambasadoarea a fost acuzată de membri ai comunităţii româneşti din Israel că nu s-a implicat în sprijinul însoţitorilor celor două victime ale incendiului din Clubul Colectiv care au fost transferate la un spital din Tel Aviv.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale 

Ionut Vulpescu - FOTO Eduard Enea

Ionuţ Vulpescu – PSD

40 de ani

Licenţiat în Teologie şi doctor în Filosofie, Ionuţ Vulpescu a mai deţinut funcţia de ministru al Culturii timp de 11 luni, spre sfârşitul guvernării Ponta. Îi plac filmele cu Stan şi Bran, dar şi pelicule precum „Casablanca“, „La dolce vita“, „Zorba Grecul“,  şi „Forrest Gump“.  Între cărţile sale preferate se numără „Micul prinţ“ şi „Marele Gatsby“. Este la al doilea mandat de deputat PSD.

Ministerul Educaţiei 
Pavel Năstase – PSD

65 de ani

image

Fost rector al Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE), în mandatul 2012 - 2016, Pavel Năstase a fost ales în 2016 preşedinte al Senatului Universitar al ASE pentru următorii patru ani. L-a susţinut public pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale din 2014, iar în urmă cu un an le-a luat apărarea profesorilor de la ASE care au girat caracterul ştiinţific al lucrărilor scrise de mai mulţi deţinuţi pentru a-şi reduce din pedeapsă.

Ministerul Cercetării şi Inovării 
Şerban Valeca – PSD

60 de ani

image

În perioada 2000-2003, Şerban Valeca a fost ministru delegat pentru Cercetare în Guvernul condus de către Adrian Năstase. Şerban Valeca este în prezent preşedintele PSD Argeş, profesor la Universitatea din Piteşti şi se află la al treilea mandat de senator. Practică artele marţiale încă din 1976 şi are centură neagră 4 DAN în karate. Are 10 cărţi scrise şi un doctorat în Management Industrial la Universitatea din Braşov.

Ministerul Finanţelor Publice 
Viorel Ştefan – PSD

62 de ani

image

Economist de profesie, Viorel Ştefan a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Iaşi, iar în 2002 a devenit doctor în economie. Aflat la al şaselea mandat de parlamentar, Ştefan este preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor. În intervalul 1991-1996, a deţinut funcţia de director general la NAVROM Galaţi. În prezent, el este, printr-o firmă interpusă, acţionar semnificativ al societăţii.

Ministerul Comunicaţiilor
Augustin Jianu –PSD
30 de ani 

image

Director general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Augustin Jianu a fost, în perioada 2012-2014, consilierul lui Dan Nica, la acea vreme ministru pentru Societatea Informaţională. În 2011, a absolvit Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Politehnica din Bucureşti. În 2015, a obţinut un certificat în domeniul securităţii sistemelor şi al criptografiei.

Ministerul Muncii 
Lia Olguţa Vasilescu

42 de ani

image

Primăriţa Craiovei a fost aleasă şi deputat la scrutinul electoral din 11 decembrie. A absolvit Facultatea de Litere şi Istorie din Craiova, specializarea română-italiană, în anul 1997, şi Colegiul Naţional de Apărare în anul 2001. La doar 17 ani, Lia Olguţa Vasilescu era membru fondator Partidul România Mare, iar în 1993 a devenit preşedintele organizaţiei de tineret România Mare din Dolj. În 2007 s-a înscris în PSD.

Ministerul Apelor şi Pădurilor 
Adriana Petcu- PSD

55 de ani

image

A devenit director al Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa, în data de 1 martie 2010 şi este încă în funcţie. În 2014, ANI a declarat-o incompatibilă pentru că a coordonat un proiect european din care a obţinut 27.086 de lei, dar ulterior a câştigat procesul. „Există o hotărâre definitivă şi irevocabilă, cred că este un subiect închis“, a precizat Liviu Dragnea.

Ministerul Tineretului şi Sportului 
Marius Dunca - PSD

36 de ani

image

De profesie inginer mecanic, Dunca a condus firma de curăţenie facemcurat.ro. După o experienţă de cinci luni ca director la Protecţia Consumatorilor (ANPC) din Braşov, Dunca a fost propulsat pe criterii politice la conducerea centrală a ANPC de către premierul Victor Ponta, în 2014. A fost demis tot de Ponta după tragedia de la Colectiv. În decembrie a fost ales senator PSD.

Ministerul Turismului 
Mircea Titus Dobre - PSD

38 de ani

image

De profesie economist, Dobre se află la cel de-al doilea mandat de parlamentar, iar timp de zece ani a lucrat la firma tatălui său, fiind director de calitate, apoi director de marketing. Potrivit  declaraţiei de avere, Dobre are ceasuri de 18.000 de euro şi a acordat un împrumut de 325.000 de euro unei persoane. Tatăl său, Mircea Dobre, este consilier local PSD în Constanţa.

Ministerul pentru Dialog social
Gabriel Petrea - PSD

32 de ani 

image

Este licenţiat al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti (2008). În decembrie 2015 a fost ales preşedinte al tineretului social-democrat, fiind susţinut de Liviu Dragnea. Între 2012 şi 2016 a fost viceprimar al Sectorului 6, iar în decembrie a fost ales deputat PSD în Bucureşti.

Ministerul pentru mediul de afaceri
Florin Jianu - PSD 

40 de ani

image

A mai fost ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism în Guvernul Ponta, preluând funcţia în martie 2014 de la Maria Grapini. A rezistat în guvern doar nouă luni. Absolvent al Facultăţii de Matematică din Bucureşti, Jianu  a condus Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) din poziţia de preşedinte.

Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul
Graţiela Gavrilescu 

50 de ani

image

Absolventă a Facultăţii de Tehnologie Petrochimică de la Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti, Gavrilescu a fost ministru al Mediului în perioada 17 decembrie 2014 - 17 noiembrie 2015. Din 2004 şi până în 2013 a fost membru al PNL Prahova, apoi i s-a alăturat lui Călin Popescu Tăriceanu la fondarea PLR. Este la al patrulea mandat de parlamentar. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite