Guvernul Grindeanu, tot mai aproape de remaniere

Guvernul Grindeanu, tot mai
aproape 
de remaniere

Premierul Sorin Grindeanu aşteaptă evaluarea făcută de şeful său de partid, Liviu Dragea. FOTO Inquam Photos

Evaluarea miniştrilor din Guvernului Grindeanu se apropie de final, rezultatele acesteia urmând să fie comunicate la începutul acestei săptămâni de liderii coaliţiei PSD – ALDE. Mai mulţi miniştri ar putea să fie remaniaţi, nefiind exclusă nici varianta cererii demisiei întregii echipe guvernamentale, potrivit unor surse politice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Liderii coaliţiei parlamentare care asigură majoritatea guvernamentală, adică Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au ajuns pe ultima sută de metri cu analiza privind evaluarea miniştrilor din guvernul condus de Sorin Grindeanu.

Liviu Dragnea anunţase că va termina raportul său privind guvernarea duminică seara, însă anunţarea primelor concluzii a întârziat să vină. Însă, în primele zile ale acestei săptămâni, liderii coaliţiei şi cei ai PSD vor trage linie şi vor decide cine pleacă şi cine rămâne din actualul Guvern, nefiind exclusă nici varianta solicitării demisiei lui Sorin Grindeanu.

Firea: Grindeanu are alt spate politic

 

Premierul se concentrează pe imaginea externă

Premierul Sorin Grindeanu are programate în această săptămână întrevederi cu 4 premieri şi un şef de stat, în condiţiile în care şeful său de partid, Liviu Dragnea, a anunţat că finalizează raportul de evaluare a Guvernului, fiind aşteptată şi o reuniune a CExN pentru a decide cine trebuie demis din Guvern. Luni, Grindeanu merge în Croaţia, unde se va vedea cu preşedintele Republicii Croaţia, Kolinda Grabar, prim-ministrul croat, Andrej Plenkovic, şi cu preşedintele Parlamentului, Gordan Jandrokovic. Marţi, premierul  are programată o întrevedere cu prim-ministrul Finlandei, Juha Sipilä, la Palatul Victoria, iar joi o  întrevedere cu prim-ministrul Landului Saxonia, Stanislaw Tillich, urmată de o întrevedere cu preşedintele Comitetului Economiei germane pentru Europa de Est, Wolfgang Büchele. La sfârşitul sîptămânii de lucru, Grindeanu are o întrevedere cu omologul luxemburghez, Xavier Bettel

Tensiunile între membrii Guvernului şi liderii PSD au reînceput la sfârşitul săptămânii, primarul general Gabriela Firea lansând un nou atac la adresa premierului. „La început a înţeles rolul său, anume că reprezintă o funcţie numită şi a înţeles că trebuie să există o relaţie puternică cu conducerea partidului şi a alianţei pentru a aplica programul de guvernare ad litteram. Ulterior, cred că a fost un moment în care nu a mai simţit această nevoie“, a precizat Firea. Mai mult, aceasta a subliniat că nu ştie cine îi asigură acum spatele politic lui Grindeanu. „Noi îi asiguram spatele politic. În momentul în care nu a mai considerat util spatele politic, înseamnă că are alt spate, poate”, a declarat primarul Capitalei, unul dintre cei mai aspri critici ai lui Grindeanu. 

Miniştrii nu mai răspund la comenzi

Săgeţi la adresa Guvernului Grindeanu au venit şi din partea preşedintelui PSD Liviu Dragnea. Acesta i-a luat apărarea lui Firea în disputa cu Grindeanu şi ulterior s-a declarat nemulţumit de faptul că ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, nu era prezent la votul pentru Legea salarizării. „Nu a fost o poziţie foarte confortabilă pentru mine şi pentru colegii mei faptul că ministrul de Finanţe astăzi nu a fost prezent”, a spus Liviu Dragnea, care a uitat că nu a lăsat Guvernul să-şi asume acest proiect, fiind adeptul asumării iniţiative de către grupurile parlamentare ale PSD şi ALDE.

Potrivit unor surse politice, Viorel Ştefan se află pe lista neagră a celor care ar putea fi remaniaţi, alături de Răzvan Cuc (ministrul Transporturilor), Gabriel Leş (ministrul Apărării), Pavel Năstase (ministrul Educaţiei), Toma Petcu (ministrul Energiei) şi Tudorel Toader (ministrul Justiţiei).

Numărul doi în PSD, Nicolae Bădălau a vorbit şi de posibila înlocuire a lui Grindeanu, în cazul în care partidul ajunge la concluzia că acesta nu reuşeşte să pună în aplicare programul de guvernare. „Vreau să vă spun că PSD are oameni competenţi şi o rezervă de cadre foarte bună care oricând poate înlocui un premier sau un ministru“, a declarat Bădălău la mijlocul săptămânii trecute.

Ponta şi „frustrările“ unor lideri PSD

Pe de altă parte, fostul premier Victor Ponta ia apărarea lui Sorin Grindeanu şi susţine că acest conflict dintre „echipa Dragnea – Firea“ şi „echipa Grindeanu“ este unul „toxic, artificial, pornit exclusiv din ambiţii şi frustrări personale“. Mai mult, Ponta subliniază că nu e normal ca partidul să-şi saboteze propriul guvern.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: