VIDEO Guvernul Dăncilă, votat cu o largă majoritate. Iohannis a criticat dur PSD. „Încetaţi cu ţopăiala guvernamentală! Coaliţia să nu ignore protestele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Viorica Dancilă. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Guvernul Viorica Dancilă. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

De dimineaţă, miniştrii Guvernului Dăncilă au primit avize pozitive pe bandă rulantă în Parlament. De la ora 15.00, premierul Viorica Dăncilă a prezentat programul de guvernare în faţa plenului. Votul pentru învestirea noului Executiv nu a fost unul cu emoţii, în condiţiile în care UDMR a mai dat „o şansă coaliţiei PSD-ALDE“, iar câţiva deputaţi de la minorităţi au fost de partea lui Liviu Dragnea.

UPDATE Klaus Iohannis: La doar un an de la alegeri, am ajuns deja la al treilea Cabinet PSD-ALDE, după un dublu eşec cu guvernele anterioare. Nu aceasta este performanţa pe care o aşteptau românii. Cu acest Guvern, sper să înceteze această ţopăială guvernamentală care a dus la degradarea climatului social. Este o discrepanţă majoră între promisiunile cu care coaliţia PSD-ALDE  a venit în faţa românilor şi modul în care a guvernat. În Justiţie, legislaţia a fost forţată. Există o linie roşie pe care guvernanţii nu au voie să o depăşească. Afecatrea independenţei Justiţiei este de neacceptat. Coaliţia aflată la putere nu trebuie să ignore protestatarii. 

UPDATE Liviu Dragnea: Este o majoritate care oferă stabilitate Guvernului. Am speranţa că acest Guvern va sta în funcţie până în 2020. 

UPDATE Viorica Dăncilă: Am avut o majoritate largă. Vom merge în această seară la Guvern. Mi-am propus să duc acest mandat trei ani de zile, nu pot să vorbesc despe o înlocuire. Nu vreau să mă raportez la ceilalţi premieri, o să mă raportez la mine. 

Jurnalist: Garantaţi că nu veţi da ordonanţă de urgenţă în domeniul Justiţiei?

Dăncilă: De ce mă întrebaţi acum? Intrăm în detalii. 

UPDATE La finalul şedinţei de plen, femeile din PSD au făcut poze cu Viorica Dăncilă. A fost invitat şi Liviu Dragnea în mijlocul doamnelor. 

UPDATE Guvernul Viorica Vasilica Dăncilă a fost învestit. Şedinţa de plen s-a terminat. Urmează depunerea jurământului. 

UPDATE Miniştrii Guvernului Dăncilă depun jurământul

UPDATE Cum au evoluat voturile de învestire ale Guvernelor PSD: 

Guvernul Grindeanu: 295 de voturi pentru, 133 împotrivă;

Guvernul Tudose:      275 de voturi pentru, 102 împotrivă;

Guvernul Dăncilă:      282 de voturi pentru, 136 împotrivă;

UPDATE Guvernul Dăncilă a trecut de votul Parlamentului. 282 de voturi pentru, 136 împotrivă şi o abţinere. UDMR şi minorităţile naţionale au votat alături de PSD.

UPDATE Votul s-a încheiat. 

UPDATE Se votează Guvernul Dăncilă. 

UPDATE Senatorul PSD Niculae Bădălău este absent. Bădălâu se află în război cu Liviu Dragnea. 

UPDATE Victor Ponta, independent: Asistăm la preluarea preşedinţiei semestriale a Guvernului de către doamna Dăncilă. Poate revenim la Codul Fiscal din 2015, pe care domnul Teodorocivi l-a creat, domnul Vâlcov l-a violat, iar domnul Teodorovici îl va pune la loc. 

UPDATE Traian Băsescu, PMP: Azi instalăm al treilea Guvern în interval de 12 luni pe cenuşa Guvernelor Grindeanu şi Tudose. S-au mărit salariile şli pensiile, dar cu ce costuri? Inflaţie galopnată, creşterea ROBOR, investiţiile au fost catastrofale. Ţara nu evoluează cu creşteri de salarii, ci cu creşteri de investiţii. Programul de guvernare este o mare gogoaşă. El nu este realizabil. Ca structură, avem cel mai mare Guvern din UE, numeric. Arată ca un guvern de ţară subdezvoltată, în care fiecărui trib sau tribuleţ trebuie să i se dea ceva. Sunt doi- trei oameni valoroşi în Guvern. Sunt şi câţiva oameni bolnavi: au coloana flexibilă. Mai sunt şi câţiva oameni care vorbesc stricat limba română. De azi, nu-i mai cert pe unguri că vorbesc stricat limba română. Cam ăsta e nivelul Guvernului Viorca Vasilica Dragnea şi nu pot decât să mă rog pentru o viaţă cât mai scurtă a acestui Guvern. 

UPDATE Varujan Vosganian, ALDE: Am numărat de câte ori colegii noştri i-au propunţat numele lui Liviu Dragnea: de 75 de ori. Aproape că-mi vine să-mi tai barbişonul de invidie, să-mi las doar mustaţa. Dragi colegi, dvs ocupaţi-vă de Liviu Dragnea, noi ne ocupăm de guvernare. Îmi manifest că domnul Tudorel Toader va întregi politica paşilor fermi. 

UPDATE Kelemen Hunor: Nu ne aflăm într-o situaţie normală, dar e dreptul coaliţiei de guvernare să schimbe echipa. Putem critica multe lucruri, dar nu şi aritmetica. Votul nostru este dat în sensul de a mai da o şansă coaliţiei de guvernare. 

UPDATE Dan Barna: USR va vota împotrivă. Este singurul lucru normal pe care îl putem face în această situaţie ridicolă. Doamnă Dăncilă, dacă veţi reuşi să subordonaţi Juatiţia, probabil vă va prinde iarna la Palatul Victoria. Trăim într-o ţară ruptă. Cum am ajuns aici? Pentru că un politician penal nu vrea să ajungă la puşcărie. Liviu Dragnea va prelua controlul Guvernului. PSD este un fel de anexă a lui Liviu Dragnea, aşa cum Partidul Comunist ajunsese la cheremul lui Nicolae Ceuaşescu. Liviu Drganea este dispus orice ca să subordoneze Justiţia. România lui Dragnea începe să semene cu Rusia lui Putin, cu Turcia lui Erdogan. Le mulţumesc românilor care au ieşit în stradă. 

UPDATE Raluca Turcan, deputat PNL: O femeia poate reuşi acolo unde bărbaţii PSD au eşuat? Ar fi interesant. Principalul criteriu care a stat la baza desemnării dvs ca prmeier a fost obedienţa: îşi doreşte să executaţi rapid ordinele de la partid. Sper că nu v-a pus să semnaţi că vă angajaţi în legătură cu legile Justiţiei. Doamna Dăncilă, veţi fi un fel de adminsitrator, un om care va executa tot ce i se spune. 

UPDATE Liviu Dragnea, în plen: România e un stat suverna şi e de datoria noastră să apărăm această suveranitate cât trăim. Acest Guvern are misiunea de a face performanţă economică, păstrându-şi independenţa în gândire. Guvernul României trebuie să guverneze în spirit european, dar în folosul poporului român. Adversarii noştri au depus eforturi mari să dne împiedice să guvernăm. Cifrele arată că ne-am depăşit. Ţin să-i mulţumesc domnului Mihai Tudose pentru actul de guvernare pe care l-a exercitat. 

UPDATE Viorica Dăncilă prezintă programul de guvernare în plen. „Cât timp voi fi premier, Guvernul va răspunde pentru oportunitatea deciziilor sale exclusiv în faţă coaliţiei majoritare. Nicio altă instituţie, centru de putere nu va mai putea spune Guvernului ce are de făcut. Cât timp voi fi premier nu voi introduce nicio taxă noua în România. Chiar de săptămâna aceasta vom renunţa la formularul 600 şi in perioada următoare la toate celelalte. Un singur formular e propunerea noastra“. 

UPDATE Toţi miniştrii PSD-ALDE au fost avizaţi pozitiv. Urmează votul în plen. 

UPDATE Kelemen Hunor, liderul UDMR: Vom da şi noi o şansă coaliţiei PSD-ALDE prin voturile noastre. 

UPDATE Paul Stănescu, ministrul propus pentru Dezvoltare, a susţinut, la audieri, că funcţionarii publici acuzaţi de corupţie nu ar trebui daţi afară. „Susţin lucrul ăsta cu funcţionarul public, indiferent de ce e acuzat. E vorba de viaţa unui om. Dacă e acuzat de corupţie, poate fi transferat la alt loc de muncă. Un proces poate dura câţiva ani şi dacă la final se decide că e nevinovat? Din punct de vedere uman, cum să-i spui unui om care e doar acuzat să plece acasă, că nu mai are servicu, salariu? El nu mai are familie, copii, cu ce îi întreţine?”, a declarat Paul Stănescu în timpul audierilor din Parlament.

UPDATE Tudorel Toader: Doamnelor şi domnilor, eu mi-am notat toate întrebările. Nu-mi este niciuna incomodă. Vă răspund până diseară.

Răspuns pentru doamna Pauliuc. Graţierea e o problemă de materie penală. legea se află în Parlament. ţine de Camera decizională. A ieşit din curtea MJ şi e în curtea dumneavoastră. Aveţi competenţa decizională. 

Referitor la implementarea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie. Proiectul e la dumneavoastră. Să-i daţi drumul, ca să nu intrăm în infringement. 

UPDATE Nou schimb de replici Nicolicea-Fenechiu:

Daniel Fenechiu: Nu respectaţi Regulamentul.

Eugen Nicolicea: Ca să vezi că ţin cont de Regulament, am să fac o sesizare să fii sancţionat

Ulterior, Nicolicea le-a închis microfoanele Alinei Gorghiu şi lui Daniel Fenechiu. Nicolicea a subliniat că liberalii au un stil „scandalajos“.

UPDATE Senatorul liberal Daniel Fenechiu a început să ţipe la Eugen Nicolicea după ce deputatul PSD nu a vrut să-i dea cuvântul şi i-a spus că au voie să pună întrebări doar câte doi membri ai unui grup parlamentar. „Nu se poate să stăm de la 7 de dimineaţă şi să nu putem să punem o întrebare“, a spus Fenechiu. Abordarea PSD-ALDE a fost până acum următoarea: sunt puse întrebări, dar cel audiat răspunde doar una sau două pentru că preşedintele comisiei, de obicei de la PSD, decide trecerea la vot. 

Nicolicea i-a cerut lui Fenechiu să iasă din sală. Liberalul a refuzat. 

UPDATE Tudorel Toader a ţinut un discurs de aproape 40 de minute. Timpul total al audierii - discurs, întrebări, răspunsuri - e de 30 de minute.

UPDATE Tudorel Toader, propunerea pentru Ministerul Justiţiei:  Mă aflu în faţa dumneavoastră la al treilea demers de a fi învestit ca ministru al Justiţiei. Sunt onorat de faptul că actuala coaliţie m-a învestit cu această încredere deosebită pentru a candida pentru demnitatea de ministru al Justiţiei. 

Ministerul Justiţiei e un minister important. Actele normative necesită avizul Ministerului Justiţiei. Ştim că uneori MJ dă avize pozitive sau chiar şi avize negative.

MJ nu are în activitate numai propriile dimensiuni juridice şi sociale. El coordonează autoritatea pentru cetăţenie, probaţiunea, Registrul Comerţului, Autoritatea Naţională a Penitenciarelor. Prin urmare, activitatea MJ nu e doar cea proprie. Sunt indepenedent, dar susţinut de coaliţia majoritatea din Parlament. Mă voi integra în formula echipei guvernamentale. Nu am eu şi nu pot avea iniţiative altele decât cele din programul de guvernare, dar tot adevărat e că pe lângă capitolul de Justiţie Ministerul ar eo strategie complementară pe care o dezvoltăm şi pe care trebuie să o realizăm. 

Aveţi capitolul din Justiţie, capitol care a cunoscut unele modificări. Putem vorbi de trei categorii de modificări. Nu se mai regăsesc problemele rezolvate. Sigur, părerile sunt împărţite. Eu, personal, care nu fac politică, n-am intrat şi nu voi intra în polemici. 

Apoi, sunt cele care se află în curs de realizare şi alte foi adăugate. Ce ne propunem: să continuăm ceea ce este în derulare. Am în vedere, spre exemplu, ceea ce am început: asanarea normativă. În afară de legile Justiţiei şi modificarea Codului penal, am trimis proiecte în Parlament.

Avem statul funcţionarilor din penitenciare, Statul grefierilor. Lucrăm zilele aceste ala Legea privind executorii judecătoreşti. 

   

UPDATE La Comisia juridică a început o ceartă între Eugen Nicolicea şi mai mulţi liberali, după ce social-democratul i-a tăiat microfonul şi nu a vrut să-l mai lase să vorbească pe deputatul Gabriel Andronache. „E o mascaradă ce faceţi. Nici măcar nu a răspuns la vreo întrebare domnul Ilie“, a completat deputatul Stelian Ion (USR).

Şi în momentul votului Nicolicea a interpretat Regulamentul Camerei Deptaţilor în felul propriu. „Eu am numărat 13, voi spuneţi 14. Bine, o să vă dau 15“, a subliniat râzând Eugen Nicolicea. 

UPDATE Au mai primti avize favorabile Graţiela Gavrilescu, Mihai Fifor şi George Ivaşcu, Lucian Şova, Sorina Pintea şi Viorel Ştefan. 

UPDAT Întrebat cum explică dezacordurilor, Valentin Popa, care a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Educaţiei, a spus: „Se întâmplă când ai emoţii şi când vorbeşti cu pasiune. Mai mult de 50% din comunităţile din Moldova folosesc cuvântul «pamblică». Întotdeauna am vorbit aşa şi sunt mândru. Voi continua să folosesc regionalisme. Toata viata mea am locuit în Suceava, am facut facultatea la Iaşi, sunt mândru ca sunt bucovinean“. 

UPDATE Liberalii din Comisia de Învăţământ au tăiat „o pamblică“ în faţa ministrului propus, Valentin Popa, ca semn de protest faţă de greşelile gramaticale pe care le-a făcut. Senatorul USR Mihai Goţiu i-a făcut cadou profesorului Popa o Gramatică practică a limbii române.

UPDATE Este audiat Valentin Popa, ministrul propus pentru Educaţie. „17 discipline şi 34 de ore pe săptămână e prea mult pentru copii. Şcoala se transformă într-o corvoadă. Copiii noştri sunt din ce în ce mai stresaţi. Prea puţin elevi sau studenţi pot să jur că nu au fost tentaţi să se inspire din fiţuici. Fuga după note o cauză a stresului. O soluţie este implementarea normelor europene: notele să nu mai fie publice, ci să fie cunoscute doar de elev, părinte şi profesor. Părinţii care îşi trimti copiii la şcoală vor primi câte 1.600 şi 1.800 de lei pe an, ca deduceri de la impozite“, a spus Popa la audieri. 

UPDATE Un grup de 20 de persoane protestează în faţa Parlamentului, în timp ce miniştrii PSD-ALDE sunt audiaţi în comisiile de specialitate. 

UPDATE Carmen Dan a venti la audieri însoţită de şeful Poliţiei şi de şeful Jandarmeriei. „2017 nu a fost un an prietenos cu MAI. Vom pune accent mai mult pe prevenţie“, a spus Carmen Dan, care a fost avizată pozitiv. 

UPDATE A început audierea Anei Birchall, vicepremier pentru parteneriatele strategice ale României. Aceasta vorbeşte despre avantajele aduse de către parteneriatele strategice ale României. În final, Ana Birchall a primit aviz pozitiv. 16 voturi au fost „pentru“, 10 voturi „împotrivă“

UPDATE Victor Negrescu a primit aviz pozitiv de la comisii pentru funcţia de ministru al Afacerilor Europene.

UPDATE Aviz pozitiv şi pentru Teodor Meleşcanu, propunere pentru Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE Cu 44 de voturi „pentru“ şi 13 voturi „împotrivă“, Anton Anton, propunerea pentru Energie, a primit aviz pozitiv.

UPDATE Rovana Plumb, ministru propus pentru Fonduri Europene, a primit aviz pozitiv.18 aleşi au votat „pentru“, iar 11 „împotrivă“. 

UPDATE Dănuţ Andruşcă a dat declaraţii aproape un minut în care a spus de câteva ori că toate răspunsurile sunt în programul de guvernare. 

 

Întrebat despre prioritatile sale ca ministru, Andruşcă a spus ca primul obiectiv este dezvoltarea economiei. "Voi face tot ce îmi stă in putinţă pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar un rol important va avea pentru... în cadrul economiei...îmi cer scuze, sunt emoţionat".

UPDATE A început audierea lui Anton Anton, ministrul propus de ALDE pentru Energie. „Eu cred că Energia este unul dintre domeniile cruciale ale economiei. Asta o ştiţi cu toţii. N-avem energie, nu se aprinde becul, nu funcţionează telefoanele, nu funcţionează nimic. Există suficiente filme apocaliptice pe care le-aţi văzut şi în care lipsa de energie ne duce într-o altă societate“, a spus Anton Anton.

UPDATe Dănuţ Andruşcă (Economie) a primit aviz pozitiv, după ce a strâns  42 „pentru“ şi 18 voturi „împotrivă“. Andruşcă a răspuns doar la două întrebări.

UPDATE Senatorul Daniel Zamfir l-a ironizat pe ministrul desemnat pentru Energie după ce acesta a tot evitat să spună că va termina Legea redevenţelor pentru a o trimite spre Parlament. „Nu găsiţi în foi. Lăsaţi-le“, i-a spus Zamfir.

UPDATE Iulian Iancu, preşedinte al Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, explica modil cum va decurge partea de răspunsuri. Adică foarte puţine, chiar sunt numeroase întrebări: Pentru răspunsuri ar trebui să staţi multe ore, dar încercaţi în câteva minute să răspundeţi la toate

UPDATE Mai mulţi lideri social-democraţi veghează la bunul mers al lucrurilor. Marian Neacşu (secretar general al PSD), care nu e în prezent parlamentar, e prezent la audieri, fiind atent la ce se întâmplă. La fel şi Florin Pâslaru, fost lider de grup al deputaţilor PSD.

UPDATE Au început audierile. Dănuţ Andruşcă e primul ministru audiat. Acesta a citit de pe foi programul de guvernare. Aleşii s-au amuzat de fiecare dată când acesta s-a poticnit, dar mai ales după ce Iulian Iancu a afirmat că noul ministru are „o paletă extrem de variată“ de lucruri de care să se ocupe. 


PSD şi ALDE au, teroretic, majoritatea necesară pentru ca echipa Dăncilă să treacă de votul din Parlament. Potrivit aritmeticii, noul guvern are nevoie de susţinerea a 233 de aleşi, iar coaliţia de guvernare deţine 243 de senatori şi deputaţi. 

Pentru a nu avea emoţii, PSD a căutat sprijinul UDMR şi pe cel al minorităţilor. Având în spate nu mai puţin de 29 de parlamentari, UDMR şi liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, i-au ironizat în ultimele zile pe cei din PSD. Cu toate acestea, aleşii UDMR vor decide luni dimineaţă dacă votează sau nu Guvernul Dăncilă. 

De partea cealaltă, principalele formaţiuni din Opoziţie reuşesc cu greu să reunească aproape 37% dintre aleşi. 

Calendarul audierilor

Audierile miniştrilor vor începe la ora 8.00 şi se vor termina la ora 14.00. Primii miniştri audiaţi vor fi Dănuţ Andruşcă (Economie) şi Anton Anton (Energie), în timp ce ultimii vor fi Lia Olguţa Vasilescu (Muncă) şi Tudorel Toader (Justiţie). Apoi, de la ora 15.00 va avea loc votul în plenul reunit în care se va votul final în ceea ce priveşte noua echipa guvernamentală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite