Guvernul Dăncilă e aproape Guvernul Tudose 2. Câţi miniştri se schimbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă şi conducerea PSD vor definitiva echipa guvernamentală luni, la şedinţa formaţiunii. FOTO Inquam Photos
Viorica Dăncilă şi conducerea PSD vor definitiva echipa guvernamentală luni, la şedinţa formaţiunii. FOTO Inquam Photos

Prim-ministrul desemnat Viorica Dăncilă îşi va forma un guvern bazat pe foşti miniştri din Cabinetul Tudose, urmând să fie schimbaţi doar câţiva demnitari din fosta echipă, potrivit unor surse politice.

Conducerea PSD ar putea continua tradiţia din vară când, după ce şi-a schimbat premierul, a mers pe o echipă guvernamentală bazată, în mare, tot pe aceiaşi miniştri. Deciziile finale în ceea ce priveşte echipa Dăncilă vor fi luate astăzi, în cadrul şedinţei conducerii PSD. Potrivit unor surse politice, arhitectura Guvernului condus de Viorica Dăncilă va rămâne cea din perioada Tudose, urmând să fie un număr similar de ministere şi trei vicepremieri. PSD ar urma să dea doi vicepremieri, Paul Stănescu, care va fi şi ministrul Dezvoltării Regionale,  dar şi pe Rovana Plumb, care ar urma să aibă un rol similar cu cel Marcel Ciolacu în Guvernul Tudose, adică să fie cureaua de trasmisie între Palatul Victoria şi Parlament.

Rovana Plumb, vicepremier fără portofoliu?

Dacă se va ajunge la nominalizarea lui Plumb, Liviu Dragnea ar da un dublu semnal. În primul rând, din punct de vedere simbolic i-ar arăta lui Adrian Ţuţuianu, preşedinte al PSD Dâmboviţa, că are loc promovarea unui alt lider din judeţul Dâmbăviţa şi scaunul acestuia ar putea să se clatine. Un al doilea avertisment ar fi pentru preşedintele  Klaus Iohannis, cel care în luna octombrie cerea demiterea din Guvern a persoanelor care au probleme cu justiţia. La acea vreme, DNA ceruse Parlamentului să îi ridice imunitatea Rovanei Plumb pentru a putea fi începută urmărirea penală pentru complicitate la abuz în serviciu „Dosarul Belina“. Plumb şi-a dat demisia din Guvern, dar colegii săi din Parlament au făcut scut pentru a nu-i ridicată imunitatea. Un al treilea vicepremier va fi Graţiela Gavrilescu, deputat al ALDE care va avea şi funcţia de ministru al Mediului.

Numele grele din Guvernul Tudose îşi vor menţine portofoliile. Carmen Dan va rămâne la Interne, Lia Olguţa Vasilescu la Muncă şi Mihai Fifor la Apărare.  Locuri asigurate în echipa Dăncilă au şi Petre Daea (Agricultură), dar şi Victor Negrescu (Afaceri Europene), ultimul fiind unul dintre social-democraţii apropiaţi de Dăncilă, mai ales că înainte de a fi ministru acesta a ocupat funcţia de eurodeputat, la fel ca prim-ministrul desemnat. Printre miniştrii mai puţin vizibil, dar care îşi vor păstra portofoliile sunt Gheorghe Şimon (Economie), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Şova (Comunicaţii), Andreea Păstîrnac (Românii de pretutindeni), dar şi Ilan Laufer (Mediul de Afaceri). De asemenea, Tudorel Toader are şanse mari să rămână ministru al Justiţiei, acesta fiind asumat de organizaţia PSD  Iaşi, deşi nu e membru de partid.

Cine pleacă şi cine ar putea să vină

Printre miniştrii care nu se vor găsi în Guvernul Dăncilă vor fi Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (Fonduri Europene), Lucian Romaşcanu (Cultură), dar şi Liviu Pop (Educaţie), potrivit unor surse politice.  Pe lista scurtă a celor care ar putea vină în locul lor sunt: Răzvan Cuc (Transporturi), Eugen Teodorovici (Fonduri Europene), Cosmin Preda sau Ionuţ  Vulpescu ( (Cultură), Ecaterina Andronescu (Educaţie). Cuc ar putea să se întoarcă la Transporturi de la demisia sa din fruntea ministerului, în timp ce pentru Teodorovici ar însemna că ar fi pentru prima dată ministru după ce a plecat acasă odată cu Guvernul Ponta, în noiembrie 2015. Numele lui Cosmin Preda nu e prea cunoscut, însă acesta e şeful Comisiei de cultură din Senat, dar şi o persoană apropiată de Lia Olguţa Vasilescu, fiind administrator public al Craiovei în perioada 2015-2016. De altfel, Preda a fost pus sub control judiciar pentru complicitate la luare de mită şi instigare la spălare de bani în 2016, într-un dosar al DNA în care a fost trimisă în judecată şi Olguţa Vasilescu. Până la urmă, în ianuarie 2017, acest dosar a fost retrimis la Parchet pentru a fi refăcut. 

Nu în ultimul rând, ar putea fi schimbaţi Mircea Titus Dobre (Turism), Florian Bodog (Sănătate) şi Gabriel Petrea (Dialog social). Numele vehiculate în locul lui Bodog ar fi Rodica Nassar, preşedinte a PSD Sector 2 şi deţinătoare a funcţiei de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în prezent.

ALDE menţine toată echipa din Guvernul Tudose

ALDE a subliniat că nu va ceda niciun minister dintre cele pe care le are. Astfel, pe lângă Graţiela Gavrilescu, ALDE îi va avea ca miniştri pe pe Teodor Meleşcanu (Externe), pe Toma Petcu (Energie) şi pe Viorel Ilie (Relaţia cu Parlamentul). Pe de altă parte, potrivit unor surse politice, ALDE ar vrea ca Ministerul Apelor şi Pădurilor să nu mai fie un minister separat, ci să fie în componenţa MInisterului Mediului. De asemenea, aceleaşi surse au precizat pentru „Adevărul“ că social-democraţii ar vrea să preia şi Ministerul Energiei, dar formaţiunea condusă de Tăriceanu nu va ceda ministerul

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite