Guvernul Ciucă joacă ping-pong cu măsura de 50 de bani

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspiraţi, probabil, de performanţele sportive reuşite de tânărul Popovici, guvernanţii noştri, mult prea dolofani pentru a practica înotul, s-au orientat către un sport ceva mai accesibil pentru condiţia lor fizică de bugetari extra ghiftuiţi din lefurile şi pensiile lor speciale şi foarte generoase.

Cum golful este un sport rezervat deja pentru mult prea înaltul şi iubitul nostru conducător, liderii coaliţiei de guvernare au început să joace ping-pong cu măsurile economice destinate cetăţenilor care se încăpăţânează să trăiască în continuare în această ţară. 

Anunţată cu surle şi trâmbiţe, de parcă generalul Ciucă ar fi reuşit să câştige chiar cea mai importantă confruntare militară din viaţa sa, măsura compensării preţului la carburant cu numai 50 de bani, decisă de executivul în care PNL este vioara întâi a guvernării, pentru că atât ar putea suporta bugetul statului în acest moment, a stârnit mai degrabă un uriaş hohot de râs la nivelul întregii societăţi, atât premierul Ciucă, cât şi preşedintele Klaus Iohannis, cel care ne-a anunţat foarte doct că „până la urmă şi 50 de bani sunt 50 de bani pe care nu îi dai”, au devenit imediat ţinta ironiilor pe reţelele de socializare.

În timp ce românii s-au distrat şi au făcut băşcălie cât cuprinde de tandemul format din premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Klaus Iohannis, cele două „genii economice” ale României, liderii PSD şi-au frecat mâinile de fericire că, în sfârşit, au nimerit să guverneze alături de unii ceva mai tontălăi decât ei. De altfel, liderii PSD au ţinut să se delimiteze ferm de această măsură comunicând pe toate canalele media că ei si-ar fi dorit altă măsură, dar că acceptă şi varianta Executivului. Din punct de vedere al comunicării, efectul va fi unul devastator pentru liberali. În timp ce PSD defilează prin faţa electoratului cu voucherele propuse de ei în valoare de 50 de euro, cei de la PNL se perindă şi ei cu nişte amărâţi de 50 de bani. O capcană de imagine pe care consilierii premierului Ciucă, dotaţi cu tot felul de trese şi stele, ar fi trebuit să o sesizeze.

Acum, cam toată România s-a convins deja că generalul Ciucă nu este vreun mare priceput în tainele guvernării sau vreun expert în jocurile politice. Însă, Nicolae Ciucă s-a prezentat electoratului drept un iscusit general de armată, premiat şi medaliat cu Ordinul Naţional de Merit (Franţa) şi cu Legiunea de Merit (SUA), participant, în calitate de comandant al Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab", în misiuni periculoase desfăşurate în Afganistan şi Irak. Arta războiului presupune să ştii şi cum să-ţi motivezi oamenii, să le ridici moralul şi să-i determini să lupte alături de tine până la capăt, chiar dacă adversarul este unul extrem de puternic. Or, generalul Ciucă tocmai testul leadershipului l-a picat. Probail, şi un caporal s-ar fi descurcat mai bine decât generalul nostru.

De-a lungul istoriei, românul a dovedit că are o anduranţă foarte mare în faţa lipsurilor şi a greutăţilor, cei peste 40 de ani de comunism înduraţi cu stoicism fiind dovada cea mai elocventă în acest sens. Un exemplu mult mai recent fiind criza economică şi reduceriile salariale suportate de către sectorul bugetar în anul 2010. Însă, toleranţa românului ia sfârşit atunci când vede că este luat drept prost de către conducători săi. Mai ales de către cei care ar trebui să impună respect. Cum este cazul unui fost general de armată.  

Soluţia compensării preţului la carburant a fost asupru criticată atât de către liderii USR care i-au cerut premierului Ciucă să adopte în procedură de urgenţă reducerea TVA de la 19 la 5%, cât şi de către specialişti care apreciază că această măsură nu va rezolva nimic pentru consumatori, în schimb va genera un cost de 2 miliarde de lei. Mai mult, mecanismul de aplicare a acestei măsuri este o mare necunoscută chiar şi pentru premierul Ciucă, acesta  declarând că „Sincer nu am intrat în acest detaliu, dar vom analiza şi vom veni cu un răspuns. Măsura se va concretiza într-o ordonanţă de urgenţă. Ca atare, ea va fi aplicată”.

În lipsa unui program de guvernare coerent, dar şi a experienţei şi a expertizei necesare pentru gestionarea unei crizei economice de mari proporţii, executivul condus de generalul Nicolae Ciucă va continua să fenteze realitatea şi să joace ping-pong cu măsurile economice testând nervii românilor. Întrebarea este: până când?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite