Guvernul Ciucă, greu de învestit: negocierile cu PSD au eşuat, împărţirea ministerelor cu UDMR, încă blocată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Nicolae Ciucă FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Negocierile pentru Cabinetul Ciucă sunt încă blocate. Liberalii au eşuat până acum în construirea unei majorităţi parlamentare, dar şi în ceea ce priveşte finalizarea echipei Executivului, unde UDMR are pretenţii la noi ministere-cheie.

Punerea la punct a Cabinetului Ciucă, programul de guvernare şi negocierea unei majorităţi la nivel parlamentar sunt încă în impas. Cea mai mare problemă este asigurarea numărului de voturi pentru învestirea Guvernului, în condiţiile în care USR nici măcar nu este luat în calcul pentru a fi adus la masa negocierilor. Prin urmare, liberalii trebuie să ceară voturile PSD, formaţiune care pune însă condiţii foarte grele pentru a susţine echipa Ciucă.

PSD vrea creşterea salariului minim general în două etape, urmând ca la 1 ianuarie 2022 să ajungă la 2.740 de lei şi la 3.000 de lei pentru cei cu studii superioare, creşterea alocaţiilor copiilor până la 300 de lei (2-18 ani) şi 600 de lei (0-2 ani), precum şi creşterea punctului de pensie cu peste 10%, de la 1.442 la 1.600 de lei, începând cu 1 noiembrie.

Rezoluţiile PNL, călcate în picioare

Conducerea PNL s-a întâlnit cu mai mulţi lideri ai PSD, duminică, pentru a discuta de votul din Parlament, fapt care a stârnit nemulţumiri în rândul unor liberali, după ce forul de conducere al formaţiunii a adoptat mai multe rezoluţii de necolaborare cu PSD. „Se numeşte dictatură ceea ce e în PNL”, susţine un lider din tabăra Orban. Contactat de „Adevărul”, fostul şef al PNL a criticat echipa Cîţu pentru că a ignorat deciziile partidului. Referitor la hotărârea conducerii formaţiunii de a-l propune premier pe Nicolae Ciucă, Orban a spus: „Decizia înseamnă inclusiv discuţii cu USR. Nu ştiu să fi avut vreo discuţie cu USR. Ei acţionează la îndemnul lui Iohannis”. Din echipa Cîţu se cer limite clare într-o eventuală colaborare. Dan Vîlceanu a declarat, într-un interviu la Prima TV, că există nişte linii roşii în relaţia cu PSD, un exemplu fiind refuzul de a accepta un membru PSD în Guvernul Ciucă.

Negocieri eşuate

Discuţiile de la Vila Lac s-au încheiat fără rezultat. Potrivit unor surse politice, Marcel Ciolacu şi ceilalţi social-democraţi au plecat după ce liderii PNL le-au spus că nu acceptă niciuna dintre condiţii. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, o parte din liderii PNL îi suspectează pe Cîţu, Vîlceanu şi Gorghiu că sabotează discuţiile şi cu USR, dar şi cu PSD, pentru ca Guvernul Ciucă să nu treacă.

Pe de altă parte, PNL se confruntă şi cu pretenţii ale UDMR. Partidul condus de Kelemen Hunor ar vrea un minister cu greutate la redistribuirea portofoliilor, precum Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), care se ocupă de cele 30 de miliarde de euro care ar urma să vină prin PNRR, plus încă unul cu miză mai mică, precum Agricultură, Cultură sau Digitalizare.

Cabinetul Ciucă, încă la stadiul de ciornă

În Cabinetul condus de Nicolae Ciucă, miniştrii PNL aflaţi acum în funcţie îşi vor menţine portofoliul, cu două posibile schimbări: Adrian Oros (Agricultură) şi Bogdan Gheorghiu (Cultură). Funcţia celui de-al doilea depinde de negocierile cu UDMR.

Pe unele portofolii, Nicolae Ciucă ar avea preferinţe în ceea ce priveşte oamenii pe care să-i susţină PNL. Astfel, potrivit unor surse politice, pentru Apărare, Ciucă l-a chemat la discuţii şi pe Rareş Bogdan, premierul desemnat nefiind mulţumit de varianta Nicoleta Pauliuc, şefa Comisiei de apărare din Senat, care are unele vulnerabilităţi, dar care era susţinută de partid. O variantă luată în calcul e şi un ministru tehnocrat la Apărare. De asemenea, la Justiţie pornea ca favorit Cătălin Predoiu, însă Ciucă ar fi chemat-o la discuţii şi pe Iuliana Scântei, preşedinta Comisiei juridice din Senat. Surse din PNL au precizat pentru „Adevărul” că un lobby intens pentru Scântei e făcut şi de Alexandru Muraru, persoană cu relaţii bune cu fostul premier Cîţu şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Liberalii nu ştiu pe cine să pună nici la Transporturi şi Agricultură. „Numele date până acum la Transporturi şi Agricultură, Buşoi (n.r. – Cristian Buşoi, eurodeputat) şi Cozma (n.r. – Adrian Cozma, deputat de Satu Mare), nu sunt pe lista de miniştri”, au declarat surse de la vârful PNL pentru „Adevărul”, care au punctat că pentru Transporturi Cîţu pregăteşte o numire-surpriză.

Nu în ultimul rând, la MIPE, în cazul în care rămâne al PNL, ar urma să revină Marcel Boloş, tehnocrat apropiat de PNL, care a mai fost în fruntea instituţiei în perioada Guvernului Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite