Guvernul Cîţu a dat drumul robinetului cu bani pentru primarii PNL. Edilii PSD, cu de până 13 ori mai puţini bani ca liberalii, USR-iştii, tăiaţi de pe listă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul condus de Florin Cîţu începe decontul pentru Congres. FOTO Inquam Photos / George Calin
Guvernul condus de Florin Cîţu începe decontul pentru Congres. FOTO Inquam Photos / George Calin

Executivul a hotărât cum va împărţi peste un miliard de lei pentru aleşii locali. Majoritatea banilor merg la liberalii care l-au susţinut la Congres pe Cîţu. Edilii PSD au primit sume simbolice, adică în multe cazuri doar 50.000 de lei per comună, în timp ce aleşilor liberali din localităţi de 1.400 de persoane li s-a dat şi 650.000 de lei. Nu în ultimul rând, primarii USR au fost tăiaţi de pe listă

Cabinetul Cîţu a luat decizia alocării a 1,01 miliarde de lei pentru autorităţile locale, bani proveniţi din Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia Guvernului. Sumele consistente au fost direcţionate spre primăriile şi consiliile judeţene conduse de aleşi PNL. „2.756 de administraţii locale din România (aproape toate cele care au depus cereri în acest sens), indiferent de culoarea politică a primarilor, au primit finanţare în valoare totală de 1.010.966.000 de lei, incluzând cele 41 de judeţe ale ţării”, a fost perspectiva ministrului Dezvoltării, Cseke Attila.

Însă cifrele nu mint. Majoritatea banilor au mers către judeţe cu mulţi primari PNL, însă nu chiar către toţi edilii liberali. Aleşii PNL care l-au susţinut la Congres pe Ludovic Orban au avut sume mult mai mici sau nu au primit deloc bani. De exemplu, oraşe liberale ca Arad şi Roman nu au primit deloc bani, în timp ce altele, cum sunt Bistriţa (800.000 de lei) şi Râşnov (400.000 de lei), au primit sume mici. Toate au în comun aleşi care l-au sprijinit pe Orban. În schimb, oraşele conduse de fruntaşi ai echipei Cîţu sau de UDMR-işti au primit sume consistente. De exemplu, municipiul Constanţa a primit 10 milioane de lei, în timp ce Miercurea Ciuc (UDMR) şi-a asigurat 5 milioane de lei.

Pe de altă parte, fondurile pentru autorităţile conduse de reprezentanţi ai PSD au fost când simbolice, când inexistente. Ionuţ Pucheanu (PSD), primar al Galaţiului, a subliniat că edilii PSD din judeţul Galaţi făcuseră solicitări în valoare de 212 milioane de lei, dar banii alocaţi pentru acest judeţ au fost doar 16 milioane de lei. De altfel, potrivit estimărilor social-democrate, PSD controlează circa 60% din administraţie, dar a primit puţin peste 200 de milioane de lei, restul fiind pentru aleşii PNL şi UDMR. 

Studiu de caz: Teleorman

În judeţul Teleorman, din cele cinci oraşe, toate cu primari PSD, doar două au primit câte 100.000 de lei, deşi fiecare dintre acestea făcuse solicitare către Guvern. Toate comunele conduse de social-democraţi au primit câte 50.000 de lei, în timp ce edilii liberali au fost mult mai bine recompensaţi, cu sume de până la 13 ori mai mari. De exemplu, comuna Moşteni, care la ultimul recensământ (2011) avea 1.600 de locuitori, a primit 600.000 de lei. De asemenea, comune de aproximativ 4.000 de persoane ca Buzescu, Călineşti, Drăgăneşti-Vlaşca şi Scrioştea au primit tot câte 600.000 de lei, în timp ce un oraş precum Alexandria, cu circa 40.000 de locuitori, nu a primit niciun ban. Cea mai mare alocare din acest judeţ a fost pentru Primăria Botoroaga – 650.000 de lei, condusă de liberalul Mihail Cojocaru. Situaţii precum alocările din Teleorman pot fi întâlnite şi în celelalte judeţe, unde social-democraţii au primit de cele mai multe ori doar câte 50.000 de lei.

Doar cinci primari USR au primit bani

Dacă PSD tot a primit ceva bani din Fondul de urgenţă, USR a văzut ce înseamnă să fii în opoziţie şi în conflict deschis cu premierul. Din cei 41 de aleşi ai partidului condus de Dacian Cioloş, doar cinci au primit bani, unul fiind edil de oraş. Oraşe ca Braşov, Bacău, Timişoara şi Alba Iulia nu au văzut vreun ban de la Guvern.

Atât USR-iştii, cât şi social-democraţii au sărit la gâtul premierului şi au ameninţat că vor depune plângere pe numele acestuia, după ce au văzut cum au fost împărţiţi banii. „Peste 150 de milioane de euro din bani publici au fost daţi mită pentru primarii PNL care l-au votat la Congres pe Cîţu cu mâna la nas! Restul administraţiilor locale care au cerut disperate bani pentru încălzire, spitale şi şcoli nu au primit bani nici de hârtie igienică. Aici a ajuns cinismul lui Iohannis şi Cîţu! Aceasta este România feudală. Iohannis vrea să fie stăpân peste un popor de iobagi”, a afirmat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, care a subliniat că partidul său urmează să facă plângere penală tuturor celor care au lucrat la redactarea şi adoptarea HG-ului prin care are loc împărţirea banilor.

Primarii PSD cer socoteală conducerii partidului

Reacţia lui Marcel Ciolacu vine după ce în interiorul partidului spiritele s-au încins. Din teritoriu au început să fie date telefoane la centru, edilii acuzând că Guvernul Cîţu şi-a bătut joc de aleşii PSD. Surse din conducerea formaţiunii au precizat, pentru „Adevărul”, că portavocea nemulţumirilor a fost Paul Stănescu, secretar general al partidului, un lider politic mai apropiat de Gabriela Firea decât de Marcel Ciolacu. Lui Ciolacu i s-a reproşat atitudinea blândă faţă de Cîţu, anterioară Congresului PNL, când social-democraţii nu au forţat demiterea premierului, iar acum „răsplata” Executivului este suma insignifiantă faţă de solicitări.

Alţi bani către autorităţi

Pe lângă banii din Fondul de Rezervă, Guvernul a mai alocat miercuri 134 de milioane de lei, din cotele de TVA care revin autorităţile locale, pentru sprijinirea a 66 de instituţii „publice de spectacole” din 34 de judeţe. Nu în ultimul rând, exact în ziua demiterii Guvernului Cîţu, Ministerul Dezvoltării a virat suma de 182 de milioane de lei pentru peste 200 de localităţi care au investiţii prin PNDL 2.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite