Şansele echipei lui Cioloş să treacă de votul Parlamentului: Ce spun liderii celorlalte partide despre propunerea USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera Deputaţilor FOTO Alexandru Dobre / Mediafax
Camera Deputaţilor FOTO Alexandru Dobre / Mediafax

Şansele echipei lui Dacian Cioloş să treacă de Parlament sunt reduse, având în vedere că niciun alt partid nu susţine guvernul monocolor USR. În timp ce PSD a criticat componenţa echipei, PNL, prin vocea lui Rareş Bogdan, s-a limitat la a dezaproba programul de guvernare. AUR a anunţat ferm că nu va vota Executivul propus de Cioloş.

Întrebat dacă PNL ar vota un Guvern care propune măsurile prevăzute în programul de guvernare al USR, Rareş Bogdan a declarat:„Alea sunt măsuri? Nu ştiu ce măsuri sunt alea. PNL a hotărât ce face extrem de clar şi a comunicat. Noi avem un singur program de guvernare, pe care l-am adoptat în decembrie după săptămâni de analiză, de compatibilizare a programului celor două partide”.

El a amintit de faptul că agenţiile de rating au stabilit ratingul de ţară stabil. „Arată că programul adoptat şi implementat de Guvern este unul foarte bun. Eu nu înţeleg acum. Cei de la USR nu-şi mai recunosc programul la care au lucrat şi ei? Împreună, am lucrat cu ei în acest program. Nu înţeleg de ce vor un alt program, dacă dânşii au participat active la construcţia acestui program. Au avut nenumărate intervenţii pe acest program”, a mai completat Rareş Bogdan, pentru „Adevărul”

Copreşedintele AUR, Claudiu Tîrziu a declarat pentru „Adevărul” că „sunt trei criterii principale după care noi vom cântări orice ofertă de nou Guvern. 1 – Să avem încredere în premierul propus, cee ace nu e cazul domnului Cioloş, 2 – programul de guvernare este unul care nu se potriveşte nici valorilor şi principiilor noastre, nici nevoilor românilor la acest moment şi 3 - cei care sunt nominalizaţi să fie profesionişti la locurile la care sunt propuşi. Nu avem cum să susţinem un astfel de Guvern”.

În ceea ce priveşte programul de guvernare, Claudiu Târziu spune că „observăm aceleaşi reflexe totalitare pe care le vedem şi la Guvernul Cîţu. Cel puţin în privinţa modului în care înţelege USR să combat pandemia de coronavirus. Nu putem fi de acord cu ei. Nu putem fi de acord cu niciun fel de discriminare, incălcare a drepturilor şi libertăţilor”.

Liderul AUR este de părere că preşedintele Iohannis a făcut un prim pas spre suspendare. 

„Toată povestea asta cu Guvernul USR monocolor este absolut formală şi ipocrită pentru că în mod evident nu va fi votat de niciun fel de majoritate şi preşedintele Iohannis ştia lucrul ăsta şi că prevederile constituţionale îl oblige să caute soluţii viabilă, nu să propună un cabinet care va cădea la vot şi deja a încălcat aceste prevederi şi a făcut un pas spre suspendare şi spre în opinia mea. Dacă va continua în acelaşi fel şi va propune un alt cabinet după caderea de miercuri a Guvernului Cioloş, chiar vom purcede la suspendarea şi demiterea lui”, a mai declarat copreşedintele AUR. 

Şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, consideră că propunerile lui Dacian Cioloş reprezintă "o ciornă de Guvern cu şanse zero să treacă prin Parlament". Criticile se îndreaptă în special către Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătăţii, propusă pentru aceeaşi funcţie.

Contactaţi de „Adevărul”, liderii UDMR au refuzat să îşi exprime un punct de vedere cu privire la programul de guvernare propus de liderul USR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite