Prună, la dezbaterea moţiunii ALDE: Nu cred că serveşte nimănui să purtăm o discuţie în termenii caricaturali ai moţiunii. Sala de plen, aproape goală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună. FOTO Eduard Enea
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună. FOTO Eduard Enea

Camera Deputaţilor a dezbătut, luni, prima moţiune simplă la adresa unui ministru al Guvernului Cioloş, în urma demersului făcut de partidul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, ALDE, împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună. Moţiunea a fost criticată de Prună, fiind considerată o „caricatură“. În plen nu au fost prezenţi deputaţii PNL, dar nici majoritatea celor din PSD.

UPDATE Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor: Exprimarea voturilor se va face în şedinţa de plen de miercuri.

UPDATE Raluca Prună le-a mulţumit celor din sală pentru prezenţa la discursul său şi i-a invitat să dialogheze în viitor pe mai multe teme judiciare, inclusiv pe tema interceptărilor. „Este prematur acum să mă pronunţ. Doresc să aştept votul de miercuri şi, funcţie de rezultatul votului de miercuri, am să pot să-mi fac propria reflecţie şi să iau o decizie'“, a spus Prună la finalul dezbaterii.

UPDATE Remus Cernea, deputat independent: Sunt dezolat de prezenţa din sală. Aproape că sunt mai mulţi jurnalişti prezenţi în sală decât deputaţi. Voi face şi acum două selfiuri pentru a prezenta interesul deputaţilor pentru o temă de interes public. 

UPDATE Mate Andras, lider de grup al UDMR: Îmi pare nespus de rău că la un subiect politic atât de important e atât de puţină lume. Lipseşte un partid întreg, chiar două.  

UPDATE Steluţa Cătăniciu, deputat ALDE : „Din tot discursul dumneavoastră nu aţi convins pe nimeni că declaraţia a fost o eroare de comunicare. Aţi arătat că e modul dumneavostră de vă raporta la drepturile din România

Dumneavostră şi Guvernul din care faceţi parte puteţi face orice doriţi, să spuneţi orice doriţi. Nu aveţi niciun angajament. Nu aţi venit cu un program (...) Nu aveţi nicio motivaţie profesională în concordanţă cu profesia de ministru. Ce motivaţie aveţi când ştiţi că la sfârşitul anului vă întoarceţi la Bruxelles la funcţia bine plătită”, a spus Cătăniciu, parlamentar care a avut probleme cu Justiţia, având o decizie a ICCJ definitivă privind conflictul de interese. 

UPDATE Raluca Prună, la moţiunea simplă a ALDE: În data de 14 martie 2016 am publicat pe pagina unei reţele de socializare o frază: „OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic”. Mă aflu astăzi deoarece un număr de deputaţi au considerat că ameninţarea mea ar fi o ameninţare la adresa drepturilor fundamentale. Argumentul folosit de mine: voi reformula argumentul. Nu este suficient ca drepturile să fie proclamate. În fond, asta fac şi statele totatalitare. Drepturile trebuie să fie garantate. De cine? De statul care adoptă o constituţie, care aderă la tratate internaţionale. 

Corupţia, tratamentul preferenţial în aplicarea legii, plastic spus că unii sunt mai egali ca alţii, sunt o povară. legea trebuie aplicată. Fărăr excepţie, fără reerve. Aceasta e singura interpretare corectă a afirmaţiei mele. Suntem, şadar, de acord, eu, cei care au semnat moţiunea, ceilalţii, că drepturile nu sunt un lux. Prioritatea absolută a mandatului meu: cetăţeanu, centrul politicilor publice. Avem o garanţie care garantează drepturi fundamentale. 

Libertatea şi siguranţa sunt două deziderate sociale care adesea nasc tensiuni. România nu este singulară. Fiecare societate trebuie să caute justa măsură. Nu vreau să ne limităm dreptul exclusiv la libera circulaţie. Vreau să putem merge în siguranţă într-un club, pe stradă. 

Când suntem victima unei infracţiuni căutăm răspunsul în Justiţie. Trebuie să dăm Justiţiei instrumentele de care are nevoie. Trebuie să-i dăm Justiţiei resursele de care are nevoie. De asemenea, trebuie să apărăm Justiţia. 

Nu cred că serveşte nimănui să purtăm o discuţie în termeni caricaturali ai moţiunii depuse astăzi. România e un stat de drept. România nu e un stat totalitar, nu e un stat poliţienesc. 

Împreună cu echipa mea am făcut într-un timp scurt multe lucruri concrete. Un exemplu: adoptarea sub mandatul meu  regulamentului aplicării pedepselor, regulament care trebuia adoptat cu 24 de luni în urma. 

UPDATE Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a venit însoţită de ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur.

UPDATE Deputatul Stelica Cătăniciu citeşte moţiunea simplă a ALDE. Aceasta nu este urmărită nici măcar de deputaţii prezenţi în sală. Unii stau pe telefon, iar alţii citesc pe tabelete.

UPDATE Prezenţa la moţiunea e redusă. Sala e aproape goală. Sunt în jur 50 de deputaţi prezenţi la moţiunea ALDE. 

image
image

Moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a fost intitulată „Drepturile omului nu sunt un lux” (n.r.-aluzie la o declaraţie a ministrului), fiind iniţiată de ALDE şi semnată de 54 de parlamentari, printre care Victor Ponta sau Sebastian Ghiţă, va fi dezbătută de la ora 17.00, în plenul Camerei Deputaţilor.

Deputaţii ALDE susţin că ministrul Justiţiei nu tratează drepturile şi libertăţile cetăţeneşti aşa cum este cum este normal într-o democraţie, fiind dat exemplul, modul în care Guvernul a soluţionat problema interceptărilor, generată de către decizia Curţii Constituţionale din februarie, potrivită căreia SRI nu poate face interceptări în cauze de natură penală.

„Din păcate, ceea ce aţi făcut până astăzi demonstrează că nu este de ajuns să citeşti şi să traduci legislaţia europeană pentru a înţelege principiile fundamentale ale sistemelor de drept ale naţiunilor civilizate”, i se reproşează Ralucăi Prună în textul moţiunii simple.

„Este adevărat că lupta împotriva corupţiei trebuie continuată şi s-au depus multe eforturi pentru această luptă, chiar în lipsa dumneavoastră, dar modul în care este ea purtată poate constitui o provocare pentru drepturile omului şi poate genera multe întrebări, una dintre ele esenţială, la care Parlamentul României, prin votul pe care îl va exprima pentru această moţiune, trebuie să răspundă: Sunt drepturile fundamentale ale omului un lux?”, se mai arată în moţiunea iniţiată de ALDE. 

Printre cei 54 de semnatari se numără deputaţii Victor Ponta (PSD), Sebastian Ghiţă (independent),  Kelemen Hunor (UDMR), Daniel Constantin (ALDE), Daniel Chiţoiu (ALDE), Vlad Cosma (PSD) sau Marius Manolache (PSD). O parte dintre aceştia au avut s-au confruntat cu probleme cu Justiţia, DNA solicitând ridicarea imunităţii parlamentare 

ALDE, singurul partid care susţine moţiunea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că la moţiunea simplă pe Justiţie, depusă de ALDE, parlamentarii PSD vor fi în sală pentru a asigura cvorumul, dar nu vor vota, menţionând că au fost parlamentari social-democraţi care au semnat această moţiune.

La rândul lor, liberalii au declarat de săptămâna trecută faptul că sunt împotriva moţiunii. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a calificat drept „comic” demersul ALDE.. 

Singure formaţiunea care s-a pronunţat clar privind susţinerea moţiunii este ALDE, partidul condus de Tăriceanu şi Constantin.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite