Guvernul cere tinerilor muncă gratuită

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De apreciat! Doar că, în momentul în care promovam această iniţiativă pe facebook-ul personal, o prietenă a reacţionat cu un amendament: „pentru unii tineri, pentru cei care îşi permit costurile supravieţuirii în Bucureşti”.  Eu am rugat-o să scrie, să spună ce nu este în regulă cu această iniţiativa pentru că doar astfel lucrurile pot fi îndreptate. Iată argumentele unei tinere din „grupul ţintă“:

Scrisoare deschisă: Guvernul cere muncă gratuită de la tineri

Domnule prim-ministru Victor Ponta,

Am 24 de ani, sunt tânără absolventă a Universităţii din Bucureşti şi sunt fix în targetul de vârsta pentru noul program de stagii organizat de Guvernul României.

În cercul meu de prieteni, când spui internship sau stagiu, e clar – muncă pe gratis. Deci cuvântul cel mai potrivit e voluntariat. Dar cum ai putea promova următorul mesaj: „Vino să fii voluntar pentru Guvernul României timp de două luni”? Vino să îţi donezi munca pentru un aparat statal care deja deţine resurse peste puterea ta de imaginaţie. Vino să dai mai mult celui care are deja foarte mult şi care îţi ia lunar, semestrial şi anual ţie şi părinţilor tăi.

Ce le promite Guvernul mie şi celor ca mine? Că vor avea „posibilitatea să activeze în administraţia centrală, aplicând cunoştinţele dobândite în cursul programelor academice şi având posibilitatea de a contribui cu propuneri în vederea îmbunătăţirii actului de guvernare.” Cu alte cuvinte, este promisiunea unor lucruri pe care noi le vom da Guvernului – vom activa, aplica şi contribui.

La întrebarea dacă stagiul este plătit, Guvernul condus de dvs. ne-o trânteşte simplu: „Nu, programul nu este remunerat. Pe durata celor două luni de desfăşurare participanţii trebuie să îşi asigure din resurse proprii cheltuielile de subzistenţă şi cazare.

Am 24 de ani, sunt tânără absolventă şi mă aflu în una din categoriile cele mai vulnerabile faţă de şomaj. În această situaţie ironică, Guvernul condus de dvs. creează „oportunităţi pentru tineri” prin care munca mea e solicitată gratuit timp de două luni. În această situaţie ironică, în care România primeşte fonduri europene pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor, Guvernul condus de dvs. îmi cere muncă voluntară deghizată în internship.

Faţă de cerinţele mele „exagerate” cunosc retorica. Sunt tânără şi nu ştiu regulile jocului; ar trebui să fiu recunoscătoare pentru simpla oportunitate de a fi printre căpeteniile administraţiei; voi dobândi o experienţă care mi se va întoarce înzecit; la vârsta asta trebuie să tac şi să stau în banca mea, căci numai aşa avansez; la vârsta asta nu ştiu cu adevărat ce am nevoie, şi de accea trebuie să iau orice şansă mi se oferă.

Acestea nu sunt standardele mele şi nu ar trebui să fie standardele tinerilor care îşi doresc să schimbe România. Eu cer respect faţă de munca mea; cer luarea unor măsuri urgente şi eficiente pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor; cer ca Guvernul să folosească resursele existente alocate prin bugetul naţional, iar atunci când are nevoie de ajutor gratuit (voluntariat) să îl marcheze ca atare; nu în ultimul rând, cer să existe maxim de transparenţă în folosirea fondurilor europene destinate combaterii şomajului în rândul tinerilor!

Altfel, Guvernul condus de dvs. devine parte a unui mecanism care contribuie la dependenţa economică a tinerilor, le devalorizează munca şi perpetuează ideea că tinerii nu au nevoi economice reale şi pot fi folosiţi.

În speranţa că veţi observa disproporţia strigătoare la cer dintre resursele propriului Guvern şi cele ale grupului de la care cereţi muncă gratuită, vă trimit această scrisoare deschisă.

Cu stimă,

Dana Ududec

image

   

                                                                                                                        Dana Ududec FOTO Facebook

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite