Guvernul de la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul desemnat Dacian Cioloş a ales ca o bună parte a echipei sale – mai bine de o treime - să vină dinspre Comisia Europeană, persoane cu experienţa la Bruxelles.

În primul rând, Cioloş a avut grijă ca pentru funcţie de şef al Cancelariei premierului să nominalizeze un om de încredere, Ioan Dragoş Tudorache, tehnocrat care lucrează la Comisia Europeană în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Interne. Mai precis, un om care ştie aproape tot ce se întâmplă la nivel european în statele membre.

De asemenea, pentru ministerul Finanţelor Publice Cioloş a optat pentru Anca Paliu Dragu, economist care a lucrat în cadrul Directoratului general de economie şi finanţe al Comisiei Europene în 2013, după ce anterior aceasta lucrase timp de 12 ani (2001-2013) la biroul de la Bucureşti al Fondului Monetar Internaţional. Principala sarcină a viitorului ministru al Finanţelor va fi ca toate măsurile ce urmează să fie aplicate să nu ducă deficitul bugetar la nivelul de peste 3% din PIB, ceea ce ar împinge România în procedura de deficit excesiv şi, implicit, sub stricta supraveghere a Comisiei Europene.

Ministerul Fondurilor Europene, o instituţie care a dat întotdeauna bătăi de cap guvernanţilor, va fi lăsată în mâinile Aurei Răducu, fost manager de program şi politici UE în Direcţia Generală Politici Regionale a CE.  Fondurile europene reprezentă un domeniu care poate aduce sume mari de bani în România, dar procedurile birocratice au dus la pierderea de bani europeni în cadrul financiar 2007-2013.

Achim Irimescu, propunerea lui Dacian Cioloş la Agricultură, este un alt ministru adus de la Bruxelles pentru a se ocupa de o instituţie cheie. În ceea ce priveşte agricultura, România trebuie să atragă numai de la UE 8,9 miliarde euro în perioada 2014-2020, fiind în top trei al ţărilor care beneficiază de Politica Agricolă Comună. În prezent, Irimescu este şef secţie Agricultura în cadrul CE şi reprezentant al României în Comitetul Special Agricol.

O altă piesă de rezistenţă a actualului Guvern este şi Mihnea Motoc, ministru al Apărării Naţionale. Diplomat de carieră, acesta a fost timp de şase ani Reprezentant Permanent al României la UE. Alte două nume de miniştri cu CV-uri europene se regăsesc în Cabinetul Cioloş: Victor Grigorescu şi Cristiana Paşca Palmer. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite