Guvernul a aprobat o nouă bursă pentru românii care studiază în Franţa. Câţi bani vor primi bursierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş

Guvernul a aprobat, vineri, o hotărâre prin care este instituită bursa anuală ”Ierunca-Lovinescu”, în cuantum de maximum 500 de euro pe lună, ce se va acorda studenţilor români în Franţa care se ocupă de cercetarea exilului românesc şi diasporei române la Paris, în conformitate cu dorinţele testamentare ale Monicăi Lovinescu.

”Bursa va fi acordată de Ministerul Afacerilor Externe, pe o durată de 10 luni, iar cuantumul acesteia, care nu poate depăşi 500 euro/lună, va fi stabilit anual, prin ordin al ministrului afacerilor externe”, precizează Guvernul.

Domeniile de cercetare pentru care se acordă sunt: constituirea, evaluarea şi conservarea patrimoniului emigraţiei româneşti; studierea documentelor privitoare la exilul românesc; cercetarea exilului românesc, ca parte a rezistenţei intelectuale din anii dictaturii şi opresiunii comuniste, în contextul european de dinaintea şi de după căderea comunismului; studierea moştenirii culturale Virgil Ierunca-Monica Lovinescu şi a importanţei acesteia pentru spaţiul cultural francez şi european; studierea influenţelor  pe care exilul românesc în Franţa le-a exercitat asupra mişcării intelectuale din România şi din diaspora românească; cercetarea contribuţiei diasporei la dezvoltarea patrimoniului cultural românesc.

”Studenţii beneficiari ai acestei burse vor fi cazaţi în locuinţa care a aparţinut soţilor Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, situată în Paris, strada François Pinton nr. 8”, se arată în comunicatul Guvernului. Locuinţa a fost donată de Monica Lovinescu statului român pentru a deveni casă memorială şi spaţiu de cazare pentru studenţii beneficiari ai bursei.

Va fi o singură asemenea bursă pe an, iar condiţiile de acordare a ei urmează să fie stabilite de către MAE, prin ordin al ministrului.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite