Guvernul a alocat din nou bani primăriilor, de această dată peste 4,5 milioane euro

Guvernul a alocat din nou bani primăriilor, de această dată peste 4,5 milioane euro

Vicepremierul Liviu Dragnea. FOTO: Mediafax

Guvernul a alocat din nou bani pentru unităţi administrativ-teritoriale, de această dată în cuantum total de 20 milioane lei (peste 4,5 milioane euro), pentru cheltuieli urgente în sezonul rece, prin suplimentarea bugetului Ministerului Administraţiei Publice, din Fondul de rezervă bugetară, informează Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin hotărâre, fără ca aprobarea actului normativ să fie anunţată de Executiv.

În hotărâre se arată că repartizarea sumei pe unităţi administrativ-teritoriale se face prin ordin al vicepremierului Liviu Dragnea, pe baza solicitărilor fundamentate ale acestora, iar ordonatorii principali de credite ai bugetului local răspund de utilizarea banilor.

În urmă cu o săptămână, bugetul pe acest an al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost de asemenea suplimentat de Guvern, din Fondul de rezervă bugetară, cu 3,5 milioane lei, pentru finanţarea cheltuielilor urgente specifice sezonului rece.

Şi acel transfer de fonduri a fost aprobat prin hotărâre, fără ca Executivul să anunţe aprobarea actului, la finalul şedinţei.

Deşi şi în acel act normativ este precizat că banii vor fi împărţiţi "pe unităţi administrativ-teritoriale" prin ordin al ministrului de resort, vicepremierul Liviu Dragnea, pe baza solicitărilor fundamentate "ale unităţilor", şi că decontarea sumelor se face pe baza documentelor justificative transmise de "unităţile administrativ-teritoriale", iar "ordonatorii principali de credite" ai bugetului local răspund de modul de utilizare a sumelor repartizate, Guvernul a susţinul că sunt alocaţi bani doar pentru oraşul Brad.

Şi ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că suma aprobată de Guvern, de 3,5 milioane de lei, pentru sprijin pentru a putea trece de sezonul rece, vizează doar municipiul Brad, el arătând că va solicita în fiecare săptămână ca Executivul să aprobe astfel de ajutoare.

El a precizat că are la minister foarte multe solicitări de sprijin din partea multor primării care cer susţinere pentru a putea trece de sezonul rece, în condiţiile în care nu au bani suficienţi.

Legea finanţelor publice locale stabileşte că bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sunt repartizaţi unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, dar numai pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar.

Iniţial, argumentul invocat de Ministerul Finanţelor pentru transferul de bani către primării, prin derogare de la lege, era că, "potrivit prognozei meteorologice", va exista un proces de transfer al maselor de "aer arctic" în Europa, rezultând "geruri anormale" pentru perioada următoare, ceea ce va determina creşterea consumului prognozat de energie electrică şi termică pe perioada sezonului rece.

Ulterior, Ministerul Finanţelor a schimbat argumentul prin care primarii vor încasa, pe final de an, de la Guvern, bani din Fondul de rezervă bugetară, prin derogare de la lege, renunţând la explicaţia cu "gerul arctic" şi motivând de această dată că este nevoie de bani pentru agent termic în sezonul de iarnă.

Astfel, argumentul prezentat acum de Finanţe, după modificarea notei de fundamentare aferente ordonanţei de urgenţă pregătită în acest sens, este că în perioada sezonului rece va creşte consumul de energie electrică şi termică, astfel că pentru autorităţile locale se impune finanţarea unor cheltuieli urgente pentru asigurarea agentului termic pentru populaţie, "pentru perioada friguroasă".

În caz contrar, susţin Finanţele, există riscul ca autorităţile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie pentru perioada friguroasă în anul 2013.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările