Guvernul a adoptat ordonanţa privind cloud-ul guvernamental

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Cercetării şi Digitalizării FOTO Facebook Sebastian Burduja
Ministrul Cercetării şi Digitalizării FOTO Facebook Sebastian Burduja

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind platforma de cloud guvernamental. Proiectul cloud-ului guvernamental este finanţat cu 500 de milioane de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Ministrul Digitalizării Sebastian Burduja a anunţat că astăzi în şedinţa de guvern a fost aprobată ordonanţa privind serviciile de cloud guvernamental.

„Este un jalon important din PNRR, are termen la 30 iunie şi vine la pachet cu un alt jalon important, şi anume semnarea contractului de finanţare pentru această investiţie importantă, un contract care va fi semnat până în 30 iunie între Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Autoritatea pentru Digitalizarea României, STS şi SRI, cele patru entităţi responsabile prin PNRR pentru implementarea acestei investiţii. Vorbim de o investiţie de peste jumătate de miliard de euro”, a spus Burduja.

Una dintre principalele noutăţi în ultima versiune a proiectului de OUG este aceea că utilizatorii finali vor avea la dispoziţie o aplicaţie de jurnalizare (istoricul operaţiunilor zilnice) şi notificare a activităţiii de prelucrare a datelor personale

Ministrul Digitalizării a precizat că vor fi instituţii din sistemul de siguranţă, de ordine publică exceptate de la obligativitatea migrării în cloud-ul guvernamental, dar doar din motive de siguranţă, iar acest lucru se întâmplă şi în alte state.

Actul normativ vine cu o serie de modificări importante, printre care introducerea unui catalog de aplicaţii şi soluţii IT, din care autorităţile vor putea alege soluţia potrivită pentru ele, DNSC se va implica în securitatea cibernetică, alături de SRI şi STS, dar şi clarificări privind proprietatea asupra soluţiilor IT.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite