UPDATE Şedinţa CSAT s-a încheiat. Nu s-a luat o nouă decizie în privinţa privatizării CFR Marfă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul vede ca o forţare decizia lui Băsescu de a convoca de urgenţă CSAT
Guvernul vede ca o forţare decizia lui Băsescu de a convoca de urgenţă CSAT

Şedinţa CSAT, convocată de preşedintele Traian Băsescu, la o zi după solicitarea Guvernului, s-a încheiat după circa o oră şi jumătate. Potrivit unui comunicat de presă emis de Preşedinţie, nu a fost emisă o nouă decizie CSAT, ci a rămas în vigoare Hotărârea din februarie potrivit căreia strategia privind privatizarea CFR Marfă a primit aviz pozitiv.

UPDATE „Nu s-a emis o altă decizie CSAT. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat strategia de privatizare a CFR Marfă prin Hotărârea CSAT nr. 23/5.02.2013“, se arată în comunicatul de presă emis de Preşedinţie. 

„Membrii CSAT au avut o discuţie constructivă legată de acest proces de privatizare având ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” - S.A“.

La şedinţă au participat viceprim-ministrul Guvernului României, domnl Gabriel Oprea, viceprim-ministrul Guvernului României, ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, ministrul Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Român de Informaţii, George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor-Viorel Meleşcanu, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprişor, purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, Bogdan Oprea.

A mai participat, ca invitat, consilierul  prezidenţial Claudiu-Constantin Dinu, şeful Departamentului Constituţional Legislativ.

UPDATE Şedinţa CSAT pe tema privatizării CFR Marfă a început, vineri, la Palatul Cotroceni, premierul Victor Ponta fiind înlocuit la reuniune de vicepremierul Gabriel Oprea. Dintre miniştri membri de drept ai CSAT, lipseşte Varujan Vosganian. 

UPDATE Purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu, Bogdan Oprea, a cerut, vineri, Guvernului să dea dovadă de mai multă responsabilitate în furnizarea informaţiilor către public pentru a evita eventuale dezinformări.

„Rugăm Guvernul României să dea dovadă de mai multă responsabilitate şi acurateţe în furnizarea informaţiilor către public pentru a evita eventuale dezinformări şi să corecteze informaţia publicată în comunicatul de presă din data de 26 iulie 2013 în care se spune că «Guvernul României aşteaptă în contiuare convocarea CSAT de către preşedintele României» şi că documentele privind privatizarea CFR Marfă «au fost trimise către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării» (în realitate, documentele au fost trimise abia după o săptămână, joi, 1 august a.c., la ora 17.05)“, se arată într-un comunicat de presă transmis de Administraţia prezidenţială.

UPDATE Vicepremierul Gabriel Oprea i-a convocat, vineri dimineaţă, la Guvern pe miniştrii care participă la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru o discuţie privind privatizarea CFR Marfă înainte de începerea reuniunii.

La discuţii participă miniştrii Apărării, Mircea Duşa, de Interne, Radu Stroe, de Externe, Titus Corlăţean, de Finanţe, Daniel Chiţoiu, şi de Justiţie, Robert Cazanciuc.

Într-un comunicat transmis vineri, Guvernul informează că a luat act de decizia preşedintelui Traian Băsescu de a convoca Consiliul Suprem de Apărare a Ţării cu privire la Hotărârea de Guvern pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni la CFR Marfă şi că aşteaptă în continuare un punct de vedere al Consiliului în acest sens, dar precizează că nu a cerut convocarea "de urgenţă" a CSAT, ci a solicitat preşedintelui să dispună includerea pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului a proiectului de HG. 

Solicitarea Guvernului a fost făcută în baza articolului 4 litera d) şi articolului 7 din Legea nr.415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Articolele menţionate prevăd că CSAT avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind securitatea naţională, organizarea generală a forţelor armate, organizarea Consiliului, pregătirea populaţiei, a economiei şi a teritoriului pentru apărare, propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, alocaţiile bugetare destinate ministerelor şi serviciilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, condiţiile de intrare, trecere sau staţionare pe teritoriul României a trupelor străine, numirea în funcţiile prevăzute în statele de organizare cu grad de general-locotenent, viceamiral, similare şi superioare acestora, precum şi că şedinţele CSAT au caracter secret, ordinea de zi se stabileşte de preşedinte, cu consultarea vicepreşedintelui, iar propunerile ministerelor trebuie avizate de prim-ministru pentru a fi înscrise pe ordinea de zi.

"Guvernul consideră că discutarea în CSAT a subiectului nu trebuie să aibă drept scop sau consecinţă pasarea responsabilităţii între instituţiile statului, ci eventuala evidenţiere a unor informaţii noi, care pot pune la îndoială viabilitatea procesului de privatizare a CFR Marfă sau care pot elimina dubiile ridicate în ultima perioadă. Fără o astfel de clarificare, procesul de privatizare nu poate fi continuat. Guvernul vede ca fiind o forţare decizia preşedintelui de a convoca "de urgenţă" CSAT, cunoscut fiind faptul că hotărârile în cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot", se arată în comunicat, potrivit Mediafax.

Traian Băsescu a convocat vineri, de la ora 11.00, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru a aproba condiţiile principale ale contractului de privatizare a CFR Marfă. Premierul Victor Ponta se află de joi în concediu, iar locul său în CSAT va fi ţinut de vicepremierul Gabriel Oprea, care nu are însă drept de vot.

"În cazul în care prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, nu poate răspunde convocării la şedinţa CSAT este invitat, fără drept de vot, conform legii, domnul viceprim-ministru Gabriel Oprea", mai arată comunicatul prezidenţial.

Ponta, în concediu

Premierul Victor Ponta şi miniştrii Cabinetului său au intrat de joi în concediu. Prim-ministrul Victor Ponta i-a cedat atribuţiile Cabinetului vicepremierului Gabriel Oprea. Ba, mai mult, prim-ministrul a precizat, în urmă cu câteva zile, cu spirit de anticipaţie, că Oprea îl va putea reprezenta şi la o eventuală şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

„Să-l convoace (CSAT n.r.) domnul preşedinte. De joi, am înlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a mă reprezenta în totalitate, dacă e ceva care apare într-o oră, două ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline“, spunea Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite