Miniştrii PSD acuză liberalii de blocarea Guvernului. Corlăţean: „Miniştrii PNL au fost forţaţi să demisioneze“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, îi găseşte pe liberali vinovaţi de blocarea activităţii Guvernului, prin faptul că nu acceptă propunerea premierului Victor Ponta de reorganizare a Executivului. Totodată, ministrul de Externe Titus Corlăţean susţine că miniştrii PNL care au demisionat  au fost forţaţi de partid, iar aceste schimbări alterează modul în care funcţionează Guvernul.

„Am rămas suprinşi că PNL nu e de acord cu această variantă (propusă de Victor Ponta - n.r.) Am rămas foarte surprinşi şi aşteptăm să vedem dacă se hotărăsc, pentru că nu putem să stăm cu Guvernul blocat până când se hotărăsc dumnealor"“, a spus Dragnea.

Vicepremierul spune că PSD a acceptat toate cererile venite din partea liberalilor şi nu înţelege de ce aceştia au respins propunerea lui Ponta de a-l pune pe Daniel Constantin, preşedintele PC, în funcţia de vicepremier.

„Toate solicitările dumnealor au fost acceptate: domnul Iohannis viceprim-ministru, ministru de Interne, să coordoneze nu ştiu ce trebuie să coordoneze - va coordona. Dar mi se pare firesc ca fiecare partid din cele patru să aibă un viceprim-ministru dacă discutăm de o coerenţă în ceea ce priveşte susţinerea politică a Guvernului“, a mai spus Dragnea.

Liderul PSD nu crede că USL se va pune de acord în privinţa noii structuri a Guvernului. „Sincer, nu mai sunt la fel de încrezător (că se poate ajunge la un consens - n.r.). În primul rând, sunt foarte surprins de această atitudine - am înţeles că până acum nu am făcut nimic în Guvern şi trebuie să vină nu-ştiu-cine ca să ne îmbunătăţească activitatea, am înţeles că să ne coordoneze, foarte bine“, a mai precizat Dragnea.

„Nu accept ca Iohannis să facă ordine în Guvern“

În acelaşi ton, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că miniştrii PNL care au demisionat din Guvern au fost forţaţi să facă acest lucru. „După demisia lui Radu Stroe s-a ajuns - nu e responsabilitatea PSD - ca unii dintre miniştrii liberali aflaţi în funcţii importante, portofolii extrem de grele - Finanţe, viceprim-ministru şi Economie - să fie forţaţi să îşi dea demisiile. Alterează din echilibrul în Guvern, modul în care funcţionăm“, a spus Titus Corlăţean, la Digi24.

Corlăţean a mai declarat se arată deranjat de aceste schinbări de miniştri care au loc în PNL. „Sunt deranjat de faptul că nu există continuitate în funcţionarea structurilor guvernamentale. Nu ştiu cu cine pot să lucrez în tandem pe subiecte ce vizează interesul României. Antonescu ne-a spus public ce aşteptări are de la Iohannis: să facă mai multă ordine în Guvern şi în ţară. Nu înţeleg ca ministru şi nu pot accepta ca şi formulă ca Iohannis să facă ordine în Guvern. Cred că a fost o vorbă nechibzuită“, a menţionat ministrul de Externe.

Liberalii îi zic „Nu“ lui Constantin

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că liberalii nu-l vor accepta pe Daniel Constantin în funcţia de vicepremier pentru că nu corespunde acesteia.

„Nu are nicio explicaţie ca PC să ofere şi el un vicepremier aşa cum oferă PNL şi oferă PSD. Deschis o spun, asta ar înseamna un soi de inflaţie, o devalorizare a funcţiei vicepremierului în acest Guvern, şi nu se poate ca noul Guvern să debuteze prin intrarea în funcţia de vicepremier de mână a lui Klaus Iohannis cu Daniel Constantin. Aşa ceva nu se poate“, a fost răspunsul lui Antonescu la propunerea lui Ponta.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a propus liberalilor ca Guvernul să aibă patru vicepremieri, câte unul de la fiecare partid de guvernare.

„A existat o propunere din partea mea ca Guvernul să meargă luni în Parlament cu o formulă care să-l includă pe Iohannis ca ministru de Interne şi vicepremier. De asemenea, să includă încă trei vicepremieri, reprezentând cele patru partide care formează USL, să prevadă o formă de colaborare în cadrul Guvernului, astfel încât cei patru vicepremieri să aibă o decizie clară privind discuţiile“, a spus Ponta, după şedinţa USL de ieri.

3 ministere suspendate

În acest moment, Guvernul funcţionează cu trei miniştri lipsă, în urma demisiilor miniştrilor Daniel Chiţoiu de la Finanţe, a lui Andrei Gerea de la Economie şi a lui  Eugen Nicolăescu de la Sănătate. Doar conducerea ministerului de Interne este asigurată de vicepremierul Gabriel Oprea, după ce Radu Stroe şi-a prezentat demisia din funcţie. În locul său a fost propus primarul Sibiului, Klaus Iohannis.

Citeşte şi:

Negocierile din USL: Un ciolan prea mic la o haită prea mare

RATEU A doua zi de negocieri dintre PSD şi PNL s-a soldat cu un nou eşec. Ponta îl acceptă pe Iohannis ca vicepremier, dacă şi Daniel Constantin va fi ridicat în aceeaşi funcţie. PNL refuză categoric.

Antonescu: M-a speriat ce a spus Constantin şi cred că o să-mi bag minţile în cap

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost întrebat, marţi, ce părere are despre declaraţiile liderului PC Daniel Constantin, potrivit cărora primarul Sorin Oprescu ar putea candida la Preşedinţie din partea USD. „Cred că o să şi îmi bag minţile în cap!“, a răspuns Antonescu, ironic.

Ponta: „Îl voi susţine pe Iohannis atât în funcţia de ministru de Interne, cât şi în cea de vicepremier“

Premierul Victor Ponta a reconfirmat, marţi dimineaţă, că îl va susţine pe primarul Sibiului Klaus Iohannis atât pentru funcţia de ministru de Interne, cât şi pentru cea de vicepremier.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite