Crin Antonescu a demisionat din funcţia de preşedinte al Senatului şi i-a cerut demisia lui Ponta: Dacă nu mai sunteţi premier, nu mai sunteţi nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a demisonat marţi din funcţia de preşedinte al Senatului, după un schimb acid de replici cu premierul Victor Ponta, purtat chiar la tribuna Parlamentului. Ponta l-a acuzat pe Antonescu că el a propus legea amnistiei, împreună cu Relu Fenechiu. Ulterior, Antonescu i-a cerut demisia lui Ponta, însă premierul a refuzat.

UPDATE 18.35 Guvernul Ponta III a primit votul Parlamentului, fiind întrunite 346 opţiuni favorabile, în timp ce 192 senatori şi deputaţi s-au exprimat "împotrivă".

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu se află în biroul lui Valeriu Zgonea, alături de premierul Victor Ponta. Tăriceanu ar putea prelua funcţia de preşedinte al Senatului, cu sprijinul majorităţii USD. La discuţii a fost prezent şi Viorel Hrebenciuc. Un alt nume vehiculat de PSD este Mircea Geaoană.

Iată declaraţiile premierului:

Mă aflu în ţara dvs în baza articolului 85, alineatul 3 din Constituţia României. Suntem în această situaţie în urma demisiei membrilor guvernului liberali. Le accept decizia şi o înţeleg. Vreau să precizez foarte clar că acest guvern continuă programul de guvernare aprobat de dvs. în decembrie 2012. Este un program care a fost construit în cadrul USL şi , repet, cred că acest program trebuie dus la îndeplinire până la alegerile parlamentrare din 2016.

Vreau să asigur atât membrii parlmentului, cât şi cetăţenii că toate direcţiile fundamentale ale programului de guvernare vor fi respectate: nu se va schimba cota de 16%. Vom avea la primul punct la întânirea cu delegaţia fondului atât scutirea de impozit a venitului reinvestit, cât şi scăderea CAS.

Un obiectiv fundamental este cel al stabilităţii sociale a României. România este o ţară care în 2012 şi 2013 a făcut paşi importanţi de reafirmare regională. Avem din păcate şi o instabilitate internă care va persista până în luna decembrie.

Îmi exprim speranţa că preşedintele va respecta decizia 98 din 2008 a CCR. Mai există un element care ţine de stabilitate: fac un apel către toţi oamenii politic de  a duce bătălia în limitele sale democratice şi de a nu duce la subiecte care pot genera conflicte interetnice.

Când vorbesc de continuitatea programelor, mă refer la păstrarea creşterii economice şi la orientarea acestei creşteri către cetăţeanul României, la aplicarea şi în 2015 la creşterea de salarii şi de pensii. Este extrem de important ca succesul din 2013 prin atragerea de fonduri europene să continue şi în 2014. Ne dorim ca România să reprezinte o ţară atractivă pentru investitori.

Despre propunerile pentru ocuparea funcţiilor de miniştri:

Am vrut să aduc oameni sub 40 de ani, cu pregătire academică. Cred că mesajul este acela că există două căi de acces către funcţiile publice. Îmi asum acest pariu şi vreau să daţi un credit de încredeee unor oameni tineri care vor să servească interesele ţării.

image

Replica lui Crin Antonescu:  E un moment destul de special. Nu e, desigur, prima tentativă de învestire a unui guvern. Nu e prima oară, dinpotrivă, când vorbesc din postura de membru al opoziţie. Şi totuşi ceva special există. Îl ascultam pe primul ministru, acelaşi cu cel din decembrie din 2012, invocând acelaşi program din 2012 şi spunându-ne aceleaşi vorbe ispititoare ca acelea din 2012.  Înţeleg că sunt oameni, parlamentari, partide, cetăţeni tentaţi să le creadă.

PNL şi eu nu le mai putem crede, pentru că le-am votat odată, le-am învestit cu toată încrederea. Nu putem astăzi, oricât am avea de-a face cu aceeaşi persoană, oricât ar fi neschimbat un program de guvernare, să-l credem.

PNL nu va da votul acestui guvern reformulat. Va vota împotriva sa din trei mari motive. În primul rând nu se încalcă niciun articol al Constituţiei. În decembrie 2012, electoratul României a făcut un lucru extraordionar şi pentru prima dată au dat unui actor politic sub forma unei alianţe mai multe mandate pe acest program.

Nu voi relua motivele pentru care alianţa s-a rupt. S-a rupt pentru că domnul Victor Ponta şi PSD nu au acceptat să respecte regulile acestei alianţe, nu au acceptat să vină într-o astfel de şedinţă în Parlament cu domnul Iohannis ca vicepremier.

PSD la începutul anului a anunţat un program politic destul de straniu şi anume lupta împotriva lui Traian Băsescu. Constatăm astăzi că Victor Ponta şi PSD refuză intrarea lui Klaus Iohannis în guvern şi făcând ce a făcut Băsescu în 2009. Preferă să facă un guvern în care să avem vicepremieri din cabinertul Emil Boc. Putem spune că e un guvern Ponta 3 sau Boc 7 sau un guvern Ponta-Boc.

Traseismul parlamentar redevine cu acest guvern decisiv în a redesemna majorităţi şi a repune guverne împotriva votului dat de cetăţeni. Un lucru foaret grav din regimul TBăsescu este readus astăzi de Victor Ponta. Până în 2016, se vor formula şi descompune majorităţi fără a se ţine cont de votul dat în 2012.

Un al doilea motiv pentru care nu putem vota guvernul Victor Ponta este că ştim totul despre intenţiile domnului Ponta şi a PSD de  a respecta acest program. În toată această perioadă în care ne-am aflat la guvernare, PNL s-a luptat pentru respectarea acestui program.

Am să dau câteva exemple: am impiedicat mărirea taxei de solidaritate, am împiedicat adoptarea legii amnistiei şi graţierii, am împiedicat trecerea pe sub mână a proiectului Roşia Montană, aşa cum a fost el dictat de Gold Corporation, am împiedicat în formula descentralizării ca poliţia şi porturile să nu treacă acolo unde nu au ce căuta.

Al treile amotiv pentru care nu votăm. Stimaţi colegi, ştim toţi că acesta este un guvern PSD cu ajutorul UDMR, restul sunt litere, sunt fatome sunt depozite de traseişti. PSD îşi asumă în acest moment guvernarea României. Foarte bine! PSD e cel mai mare partid în termeni electorali din România, dar din punctul nostru de vedere tendinţele acestui partid de a vedea România de după Traian Băsescu sunt îngrijorătoare. Noi nu putem fi complici la ele. 

Aşa numita criză legată de Klaus Iohannis a avut controlul de un anumit tip asupra ministerului de Interne. Din punctul nostru de vedere, România are nevoie acum de câteva lucrurie o democraţie autentică şi de o democraţie parlamentară. Nu am înţeles niciodată nici negocierile pentru împărţirea procurorilor, nici legea amnistiei. Parlamentul nu este o secţie a partidului majoritar. 

Încetaţi cu lucruri care nu sunt demne de partide mari, de oameni politici adevăraţi. Încetaţi să spuneţi că aşteptaţi să ne întoarcem.  Învăţaţi că există şi onoare şi decizii politice care se respectă. Am colaborat pentru câţiva ani, dar nu pot spune că e chiar o plăcere să fac afaceri cu dumneavostră.

Antonescu, după ce Vasile Blaga a vorbit despre "lovitura de stat" din 2012: Hai să admitem că am dat o lovitură de stat. Vreţi să trăiţi toată viaţa din lovitura noastră de stat?

image

Schimb de replici Ponta - Crin Antonescu:

Ponta:  I-am propus pe aceşti oameni tineri cu speranţa că vor schimba România. Câteva precizări: În primul rând cred că trebuie să respectăm fiecare partid atâta timp cât este rezultatul votului electoratului. PSD este cel mai mare partid pentru că cei mai mulţi români l-au votat.

Despre legea amnistiei: Textul acestei legi a fost propus de Relu Fenechiu şi de Crin Antonescu. Vreau să iasă adevărul la iveală. Nu vin, după ce am semnat, să spun că e rău ce am semnat.

Crin Antonescu, către Ponta: USL nu mai există. Aveţi curaj să demisionăm acum amândoi din funcţiile pe care le-a obţinut cu USL? Eu demisionez din preşedinţia Senatulul pe care mi-a dat-o USL, dvs din funcţia de premier pe care v-a dat-o USLEu, dacă nu mai sunt preşedintele Senatului, am mâinile libere. Dvs, dacă nu mai sunteţi premier, nu mai sunteţi nimic.

Antonescu, către Ponta: Aveţi curaj să demisionăm acum amândoi? 

În sală se strigă demisia.

Ponta: Domnul Antonescu a ridicat o problemă serioasă. Avem un preşedinte care a anunţat că îşi dă demisia. E în funcţie. Avem un preşedinte al Senatului care a anunţat că demisionează dacă nu trece referendumul. E în funcţie. Eu nu-mi dau demisa, staţi liniştiţi. 

Ponta: Avem un preşedinte al Senatului care a zis că-şi dă demisia. E în funcţie 

Antonescu: Asta era de demonstrat. Eu demisonez din funcţia de preşedinte al Senatului. (Crin Antonescu a părăsit scaunul de la prezidiu şi a coborât în rândurile parlamentarilor liberali.)

image

Antonescu, după ce şi-a dat demisia FOTO Mediafax 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite