Cozmin Guşă: „Vocea SUA se va auzi mai puternic la Chişinău, dublând-o pe cea a Rusiei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consultantul politic Cosmin Guşă FOTO Arhiva Adevărul
Consultantul politic Cosmin Guşă FOTO Arhiva Adevărul

Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat ultimele declaraţii făcute de ambasadorul SUA la Chişănău, Jams Pettit, referitoare la unirea dintre România şi Republica Moldova.

"Trebuie să le reamintesc tuturor că între state îl consideri prieten şi îl asculţi pe cel care te critică în faţă pentru un neajuns pe care i l-ai creat şi de obicei nu îi bagi în seamă pe care care te adulează fără motiv în urma unei palme pe care tocmai le-ai tras-o sau pe alţii, în cazul nostru cum ar fi nişte proruşi ireductibili sau nişte adepţi ai putinismului. Iar a dezbate la toate nivelurile în România, pentru că suntem într-adevăr afectaţi puternic de această gafă a ambasadorului SUA la Chişinău, e cel mai bun semn de prietenie. Iar interesul pe care îl arătăm acestei conexiuni cu SUA, care par tulburate - pentru că aceasta este prima consecinţă vizibilă a declaraţiei ambasadorului -, este un semn de prietenie", a spus consultantul politic Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

Guşă a mai spus că declaraţia ambasadorului american arată că SUA joacă separat de Germania pe teritroiul Republicii Moldova. "Indiferent de ce se va hotărî după declaraţia lui Pettit, - pe care poate a spus-o din mintea sa, poate i-a scris-o cineva, poate are un mentor fost ambasador, dar pe care şi-a asumat-o -, indiferent ce se va întâmpla, că va fi contrazis de către Departamentul de Stat sau va fi schimbat sau, dimpotrivă, va fi lăsat cu acea declaraţie în braţe, consecinţa este una singură: SUA joacă de sine stătător pe teritoriul Republicii Moldova din punct de vedere politic, dând la o parte un alt stat care şi-a arogat până în acest moment, deşi mai pe tăcute, această carcateristică, respectiv Germania. Deci, în acest moment, consecinţa este unică: vocea SUA se va auzi mai puternic la Chişinău, înlocuind-o pe cea a Germaniei şi, sigur, dublând-o pe cea a Rusiei. Şi o să vedem în ce formulă, pentru că deocamdată începutul este unul puternic identitar dacă ne uităm la proruşii de la Chişinău sau la declaraţiile premierului", a mai spus consultantul politic.

"Ca o paranteză: s-a vorbit foarte mult despre un antiamericanism declanşat. Nu, se pot naşte germenii unui antiamericanism la nivelul unioniştilor din Republica Moldova, a celor care doresc unirea cu România şi văd declaraţia ambasadorului ca un capăt de linie pentru acest proiect, şi într-o măsură destul de mare la nivelul unioniştilor din România, care numeric sunt mai mulţi ca cei din Republica Moldova - poate mai puţin pasionali, dar oricum dedicaţi acestui proiect pe care, chiar dacă politicienii români nu l-au trecut în agenda oficială, există o aşteptare din partea lor ca să treacă acest lucru în agenda oficială; nu din partea întregii populaţii, dar din partea multor milioane de români, nu ştim câţi pentru că nu s-a făcut nişte sondaje corecte în ultima vreme. Deci, germenii antiamericanismului pot exista, dar sunt declanşaţi tocmai de declaraţia ambasadorului SUA la Chişinău", a adăugat el.

În concluzie, Cozmin Guşă a mai spus că Germania este vinovată pentru situaţia din Republica Moldova."Concluzia mea deocamdată este că perdantul de serviciu - care nu doar în Moldova este perdantul de serviciu din punct de vedere geopolitic - este Germania, care nu a fost în stare să se achite de sarcina informală care i-a fost dată în urmă cu mulţi ani sau de un anumit privilegiu pe care l-a cerut de a aduce Moldova într-un traect euroatlantic. Cred că Germania acolo în cel mai bun caz nu a fost atentă sau a neglijat, iar în cel mai rău caz pot să mă gândesc la alte legături pe axa Berlin - Moscova, care au împiedicat sau au blocat demersurile Germaniei pentru a aduce Moldova sau a ajuta Republica Moldova să vină în siajul euroatlantic", a conchis consultantul politic.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite