Grupul pentru Dialog Social cere desfiinţarea imediată a Institutului Revoluţiei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu sunt cei care conduc Institutul Revoluţiei Române
Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu sunt cei care conduc Institutul Revoluţiei Române

Grupul pentru Dialog Social (GDS) solicită desfiinţarea imediată a Institutului Revoluţiei Române, condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, pe care o numeşte „instituţie-fantomă” care este condusă de personaje suspectate de crime împotriva umanităţii,

Într-un comunicat de presă , GDS afirmă: „Revoluţia din 1989 a culminat cu ziua de 21 decembrie, când în Bucureşti, la Universitate, mii de oameni au manifestat şi au luptat cu mâinile goale, faţă-n faţă cu Armata, Miliţia şi Securitatea. Este un moment de vârf al eroismului, după cel de la Timişoara. Această rezistenţă în jurul „baricadei de la Inter“ a fost determinantă pentru tot ce s-a întâmplat în continuare, mai cu seamă în data de 22 decembrie, în toată România”.

Însă cei care au luat puterea în după-amiaza zilei de 22 decembrie nu au nici o îndreptăţire să se numească revoluţionari şi nu pot revendica această calitate acordată de statul român, mai susţine GDS. Reprezentanţii instituţiei susţin că împrejurările istorice de după confiscarea Revoluţiei au făcut posibilă o anomalie şi mai mare: au fost create instituţii ale falşilor revoluţionari .

„Una dintre acestea este autointitulatul «Institut al Revoluţiei Române», condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu. În prezent, aceştia doi sunt puşi sub acuzare de către Parchetul General pentru crime împotriva umanităţii, petrecute după momentul în care au luat puterea. Dosarul Revoluţiei a fost încheiat şi se judecă în prezent”, subliniază GDS.

În aceste condiţii, Grupul pentru Dialog Social „cere insistent desfiinţarea acestei instituţii-fantomă, Condusă de personaje controversate, suspectate de crime împotriva umanităţii, legitimitatea sa este nulă, iar existenţa ei reprezintă o sfidare perpetuă la adresa memoriei noastre”. În aceste zile, când comemorăm 30 de ani de la Revoluţie, Institutul a dovedit încă o dată că scopurile sale sunt departe de a cinsti memoria celor căzuţi atunci, afirmă acesta.

GDS cere Preşedintelui României şi celorlalte instituţii ale statului să facă acest gest de „reparaţie istorică şi de reconfigurare esenţială a instituţiilor”. „Este strigător la cer că încă nu există un Muzeu al Revoluţiei Române, desfăşurarea clipă cu clipă a evenimentelor de atunci este încă neclară, munca istoricilor a fost împiedicată permanent tocmai prin existenţa acestor false configurări instituţionale, a căror menire a fost, în toţi aceşti 30 de ani, să ofere legitimitate celor ce nu o au şi nu o pot avea”, conchid reprezentanţii GDS.

O propunere similară vine şi din partea USR. Senatoarea Florina Presadă a anunţat că va propune o serie de amendamente la proiectele de angajare a răspunderii ale Guvernului, printre care desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române.

Mai mulţi lideri politici au fost prezenţi sâmbătă la troiţa din Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a comemora 30 de ani de la Revoluţia din 1989. Unul dintre aceştia este Gelu Voican Voiculescu, director al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. El a fost huiduit şi îmbrâncit de foştii revoluţionari prezenţi. Inculpat în Dosarul Revoluţiei pentru crime împotriva umanităţii, Voiculescu a fost nevoit să părăsească zona, după ce a fost huiduit şi lovit, fiind scos de jandarmi cu capul spart.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite