Grindeanu, la Bruxelles: Reglementările din domeniul Justiţiei vor avea loc în Parlament. Viitorul ministru al Justiţiei, o persoană neimplicată politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Sorin Grindeanu şi Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene. FOTO gov.ro
Premierul Sorin Grindeanu şi Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene. FOTO gov.ro

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la conferinţa de presă comună cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, că reglementările pe domeniul Justiţiei vor fi făcute în Parlament. De asemenea, liderul de la Palatul Victoria a subliniat că viitorul ministru al Justiţiei va fi o persoană apolitică.

Sorin Grindeanu, la conferinţa de presă de la Bruxelles, după întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans:  În primul rând, mulţumesc domnului Timmeramans pentru întâlnire. O întâlnire constructivă, aplicată, în ceea ce priveşte stadiul aplicării măsurilor din MCV. O să transmitem ceea ce dorim a fi clarificat din MCV pentru a putea îndeplini toate cerinţele. 

Vrem să îndeplinim toate cerinţele din MCV. Guvernele trecute nu au reuşit să facă acest lucru, să profite de banii europeni pentru închisori, noi suntem determinaţi să facem. Am reitereat poziţia noastră fermă de a continua lupta împotriva corupţiei. Am discutat despre reglementările din domeniul Justiţiei, ca acest lucru să aibă loc în parlament, printr-o dezbatere cât mai largă, pentru ca deciziile CCR să poată fi aprobate în Parlament. 

Vom avea viteza potrivită pentru ca viitorul raport MCV să fie unul mai bun.

Am avut discuţii cu mai multe persoane. În perioada următoare o să mă decid. Vreau să propun o persoană neimplicată politic. Am avut discuţii cu persoane care au un background profesional dincolo de orice contestare. La mijlocul săptămânii viitoare voi face o propunere ce nu va face parte din coaliţia de guvernare, deci una apolitică.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene: „Salut abrogarea OUG 13. A fost un pas bun. Am sfătuit Guvernul României să acţioneze cu deschidere astfel încât toţi cei interesaţi să se poată implica pentru a nu exista neînţelegeri şi ca lupta anticorupţie să nu slăbească. Dacă vă uitaţi la ultimul raport MCV vedeţi că suntem pe ultima sută de metri a unui maraton. Când ajungem la finish, asta depinde de viteza alergătorului şi viteza este determinată de hotărârea arătată de Guvern şi de Parlament. Comisia Europeană poate da un sprijin, dar nu poate determina viteza care depinde doar de autorităţile române. Vom face tot ce putem pentru a ajuta Guvernul să ajungă la linia de final“.

Vizita lui Grindeanu la Bruxelles continuă, vineri, cu întrevederi cu preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European

Premierul Sorin Grindeanu se întâlneşte, vineri, la Bruxelles, cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European şi cu Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu ocuparea forţei de muncă, creşterea economică, investiţii şi competitivitate.

 


Biroul de presă al Guvernului anunţă că premierul Sorin Grindeanu va efectua o vizită la Bruxelles în perioada 16-17 februarie. Şeful Executivului român va avea întrevederi cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, şi cu Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu ocuparea forţei de muncă, creşterea economică, investiţii şi competitivitate.

„Vreau să-i asigur pe toţi partenerii noştri din instituţiile europene că lupta împotriva corupţiei, implicarea şi consolidarea rolului nostru în UE sunt obiective prioritare ale Guvernului pe care-l conduc, iar demersul de acum se înscrie în linia dialogului activ pe care-l promovăm cu toţi interlocutorii europeni”, a afirmat prim-ministrul Grindeanu, conform sursei citate.

Din delegaţia condusă de premierul Sorin Grindeanu vor face parte şi Teodor-Viorel Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, şi Marius Nica, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului.

News.ro a relatat marţi că în programul de vineri al preşedintelui Consiliului European şi al preşedintelui Comisiei Europene apar întâlniri cu premierul Sorin Grindeanu.

În 1 februarie, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, susţineau într-o declaraţie comună că lupta anticorupţie trebuie să avanseze, nu să fie subminată, ei precizând că urmăresc ”cu foarte mare îngrijorare” evoluţiile recente din România.

Premierul Sorin Grindeanu a adresat, pe 1 februarie, o scrisoare către preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi către prim-vicepreşedintelui forului, Frans Timmermans, în care explica raţiunile din spatele OUG privind modificarea Codurilor penale şi a proiectului privind graţierea, dând asigurări că Executivul susţine lupta anticorupţie.

Grindeanu şi-a arătat atunci disponibilitatea de a merge la Bruxelles pentru a discuta cu liderii UE acest subiect. 

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, s-a aflat în 6 februarie la Bruxelles, unde a avut întâlniri cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans,  şi cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, Federica Mogherini, cărora le-a spus că, de fapt, prin OUG 13 a fost incriminat abuzul în serviciu şi că, dacă după abrogarea acesteia, protestele continuă, atunci scopul este înlocuirea de manieră ilegitimă şi ilegală a unui Guvern care a fost desemnat de Parlament.

Meleşcanu i-a mai spus lui Timmermans că l-a informat că premierul Sorin Grindeanu doreşte ca prima vizită pe care o va face în străinătate să fie la Bruxelles şi că s-ar dori ca aceasta să aibă loc în această lună.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite