Grindeanu a trimis la plimbare o Opoziţie debilă

Grindeanu a trimis la
plimbare o Opoziţie debilă

Premierul Sorin Grindeanu i-a ironizat pe aleşii Opoziţiei. FOTO Inquam Photos

Premierul Sorin Grindeanu a mers în Parlament şi a dat explicaţii pentru două ordonanţe de urgenţă pe care Opoziţia le consideră un mijloc de „sifonare a banilor publici“. PNL, în loc de argumente şi cifre, a venit doar cu atacuri politice, iar premierul a ridiculizat demersul Opoziţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prima participare a lui Sorin Grindeanu la „Ora premierului“ din Camera Deputaţilor a avut numeroase momente în care tensiunea a escaladat. Prezenţa premierului s-a datorat solicitării făcute de PNL, formaţiune care a vrut să afle mai multe detalii despre două ordonanţe de urgenţă: OUG 6/2017 şi  OUG 9/2017,  pe care le consideră controversate şi nocive din punct de vedere economic. Mai exact, prin OUG 6, Ministerul Dezvoltării Regionale va primi, până în 2020, 30 de miliarde de lei, pe care îi poate folosi pentru finanţarea a 9.500 de obiective de investiţii, din care aproape jumătate sunt creşe şi grădiniţe. Pe de altă parte, OUG 9/2017 este un act criticat pentru că elimină plafoanele de cheltuieli bugetare ale autorităţilor publice până la 1 ianuarie 2018, precum şi sancţiunile prevăzute în Legea finanţelor publice. Pe scurt, autorităţile pot cheltui mai mult decât au avut stabilit în bugetul iniţial şi nu pot fi trase la răspundere, ceea ce ar putea duce la „sifonarea banilor publici“, potrivit argumentaţiei liberalilor. 

 

 

Comportament de mahala

Un ales al USR, Lucian Stanciu Viziteu, a mers la pupitru şi i-a solicitat lui Liviu Dragnea să ia atitudine şi să-i ceară deputatului PSD Nicolae Bacalbaşa să nu „mai profereze injurii”. „Domnule Dragnea, puteţi să chemaţi la ordine pe deputaţii care proferează injurii. Domnul  Bacalbaşa exagerează“, a spus deputatul USR. „Domnule Bacalbaşa, luaţi loc! Îndemn la calm. Daţi-mi voie să conduc şedinţa“, a reacţionat Dragnea liniştindu-şi colegii mai vocali.  De altfel, social-democraţii l-au sprijinit pe prim-ministru în special prin ovaţii şi glumele la adresa celor din Opoziţie, nu neapărat prin argumente.  

Grindeanu a respins toate acuzaţiile PNL şi USR. „Mă uit la colegii din PNL şi le spun că voi răspunde la orice critică venită din partea domniilor lor atâta timp cât va fi însoţită de argumente reale, dar nu o să răspund la fumigene politice. Astăzi nu vorbim despre economie, despre situaţia din Europa, ci despre Ordonanţele 6 şi 9 pe care, cu tot respectul, eu cred că nu le-aţi citit prea bine“, a declarat premierul uitându-se spre Raluca Turcan, liderul interimar al PNL, cea mandatată să vorbească în numele liberalilor, deşi alţii sunt finanţiştii partidului. Mai mult, Grindeanu a precizat că alegerea sumei de 30 de miliarde pentru finanţări e o consecinţă a solicitărilor făcute de aleşii locali anul trecut, printre aceştia fiind inclusiv liberali. „Să ştiţi că doamna Shhaideh nu are un pix magic la Guvern“, a completat premierul care a precizat că banii sunt destinaţi celor care au nevoie, nu clientelei politice.

„Ordonanţe nocive“

Argumentele lui Grindeanu nu au făcut-o pe Turcan să-şi piardă din elan şi să folosească vorbe tari la adresa Guvernului. „Puţină lume a vorbit despre alte două ordonanţe de urgenţă, 9 şi 6, date în acelaşi spirit, banditesc este cuvântul potrivit, de către Guvernul Grindeanu, sub patronajul domnului Liviu Dragnea. Ambele ordonanţe au asupra finanţelor publice locale şi centrale cam aceleaşi efecte pe care OUG 13 le avea asupra Justiţiei. Sunt cât se poate de nocive. Ce altceva decât o clară invitaţie la jaf reprezintă suspendarea pe un an, prin ordonanţa 9, a unor articole deosebit de importante din Legea finanţelor publice, articole care puneau bariere cheltuielilor abuzive, necontrolate”, a afirmat Raluca Turcan, care în mai multe rânduri a depăşit timpul alocat pentru PNL. Acest lucru a fost repede taxat de Liviu Dragnea, care le-a bătut obrazul liberalilor şi le-a spus că sunt ipocriţi. Mai mult, liderul PSD i-a oprit microfonul de trei ori lui Turcan.

Este total incorect să-i caracterizaţi pe primari drept hoţi şi infractori care jefuiesc banul public

Sorin Grindeanu, prim-ministru

Fără „banditisme“

Pe de altă parte, partenerii de coaliţie de la ALDE  au fost ceva mai incisivi faţă de retorica Opoziţiei. Deputatul ALDE Varujan Vosganian le-a cerut celor de la PNL şi USR să nu mai folosească expresii dure la Guvernul Grindeanu, pentru a nu mai fi alimentate conflictele sociale. „Poate nu vă daţi seama de impactul jocului politic. Aici e vorba de o acţiune care reverberează în societate care poate duce la proteste când lideri politici vorbesc de mafioţi, de banditisme şi alte cuvinte de acelaşi fel pe care după o vreme o să le regăsim pe sloganuri, în cancelariile occidentale şi repetate de dumneavoastră până la obsesie“, a declarat Vosganian.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările