Grigore Cartianu a vrut să-i scrie memoriile lui Băsescu. Ce răspuns a primit de la fostul preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Grigore Cartianu FOTO Adevărul
Jurnalistul Grigore Cartianu FOTO Adevărul

Jurnalistul Grigore Cartianu a dezvăluit, la Adevărul Live, că i-a propus fostului preşedinte Traian Băsescu să-l ajute să-şi scrie memoriile celor zece ani petrecuţi la Cotroceni, gestul său fiind repetat şi de jurnalistul Robert Turcescu. Băsescu i-a spus că a primit solicitări de la mai mulţi jurnalişti. Traian Băsescu a început să scrie la carte, fiind ajutat de Dan Andronic.

„I-am trimis, la final de mandat, lui Traian Băsescu o solicitare în sensul acesta. Orice preşedinte, la final de mandat, are multe de spus. Eu sunt dispus, dacă şi dvs. sunteţi dispus, să stăm de vorbă zeci, sute, de ore, să-mi puneţi la dispoziţie nişte informaţii şi nişte documente, să scriem o carte în care dvs. apăreţi ca autorul cărţii în dialog cu ziaristul. Poate ca interviu, poate la persoana I, scrisă de Traian Băsescu, dar cu ajutorul gazetarului menţionat pe carte. Nu sunt ei foarte buni scriitori şi apelează la gazetari. Ştiam că şi Robert Turcescu a făcut acelaşi lucru. Putem face o echipă de doi, trei ziarişti, în care are încredere. Am avea şi o paletă mai largă de întrebări“, a spus Grigore Cartianu, la Adevărul Live.

Cartianu a primit un răspuns de la Traian Băsescu în acel moment. „Mi-a răspuns Traian Băsescu şi mi-a zis: «am mai multe solicitări în sensul acesta. Deocamdată vreau să stau o vreme să am linişte după care voi lua o decizie. Când voi lua o decizie, o voi comunica». Nu mi- a comunicat nici mie, nici lui Turcescu, nici altcuiva. Nici public n-a comunicat“, a mai spus Cartianu.

Dan Andronic, directorul ziarului Evenimentul Zilei, este cel care îl ajută pe Traian Băsescu să-şi scrie memoriile, potrivit unor surse apropiate celor doi. „I-o fi comunicat în particular lui Andronic. Dacă face o carte cu Dan Andronic, pentru mine este o dezamăgire. Nu pentru că nu face cu mine, poate să o facă cu altcineva, este dreptul lui. Dacă face cu Dan Andronic, părerea mea este că se compromite foarte mult. Eu ţin minte că la editura „Adevărul“ era şi o carte numită „100% anti-Băsescu“, de Dan Andronic, care a apărut la editura lui Ion Cristoiu, şi în care spunea tiranul când se referea la Traian Băsescu. Dan Andronic a fost consilier pentru Adrian Năstase. Era în stafful lui Adrian Năstase în competiţia cu Traian Băsescu. A câştigat Băsescu şi a trecut la Tăriceanu apoi“, a mai spus Cartianu.

image

 Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat, în iulie, că va lansa, în primăvara anului viitor, o carte de memorii. „Aş vrea să fie o carte generală a mandatului de zece ani, de memorii, adică ce îmi aduc aminte, susţinute cu trimiteri la documente. Deci, exact lucrurile cum le-am văzut eu şi prin prisma nivelului de informaţii pe care le aveam eu. Nu sunt un om cu aplecare către scris. Am găsit formula asta: vorbesc la microfon şi apoi găsesc pe cineva care să transcrie. Gradul de sinceritate va fi 100%. Ce nu se poate spune nu o să scriu. Decât să scriu o minciună mai bine nu scriu'“, a precizat Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite