Cartianu, la Adevărul Live, despre candidaţii la euroalegeri: Avem caraghioşi, avem neveste şi pupile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Cartianu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Grigore Cartianu, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Jurnalistul Grigore Cartianu a trecut în revistă,  la Adevărul Live, listele de candidaţi la Europarlamentare. Ieri a expirat termenul limită până la care partidele şi „independenţii” se puteau înscrie la Biroul Electoral Central, cu listele de semnături de susţinere, pentru un loc la Bruxelles.

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Legea spune cu 60 de zile înainte de alegeri că trebuie să depui candidaturile. Toate lumea poate să spună ce vrea în Parlamentul European, dar mulţi se fac de râs. Avem 32 de locuri. Am avut caraghioşi, precum Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor, am avut neveste şi fiice. Mai avem tot felul de pupile, gen Corina Creţu. Mircea Paşcu este alt tovarăş impus de Iliescu. Nu cunoaştem mai mulţi de jumătate.

Unii renunţă şi te întrebi de ce renunţă ăştia? Să vii minitru în România pe 800 de euro când el rămâne cu 15.000 de euro de la Parlamentul European. Le este dor de ţară, vin şa şpăgi grase sau le impune partidul, să apuce mai mulţi. Când eşti ministru, ai imunitate mai mare decât europarlamentar, nu poţi să fi anchetat deloc. Fostul ministru are o superimunitate.

Adrian Severin s-a remarcat prin corupţie. Ţicău, zero. Sunt vreo zece de care nu ai auzit pentru că nu au făcut nimic. Macovei a fost vizibilă prin activitatea ei. Adina Vălean a avut nişte activităţi pe acolo. Elena Băsescu să spună că a avut activitate mai bună decât Monica Macovei este o prostie. Iniţiative legislative trebuie, nu declaraţii de un minut.

PSD va avea cel puţin zece. Cu 35%, are zece oricum. Cam o treime o ia PSD. Maria Grapini, o nalfabetă perfectă. Vasilica Dăncilă, nu o ştim şi nici nu o să o ştim nici peste cinci ani. Cred că şi Victor Boştinaru va lua, pe locul 11. Doru Frunzulica, un penibil.

Mişcarea Populară a venit cu Preda. Este decent, fiind universitar, profesor, are o anumită credibilitate. În ultima vreme a spus şi el câteva prostii. Sigried Mureşan a fost la Bundenstang. Mi se pare un câştig pentru partid. Nu are calităţi pentru politician Elena Băsescu. Este măruntă. Eu cred că PMP va prinde patru europarlamentari, adică 11%. Au mulţi primari. Ar fi o surpriză să aibă patru.

PDL o are pe locul doi pe Monica Macovei. Are o listă puternică. Primii doi sunt puternici. Stolojan are greuztatea a ceea ce a făcut până acum. Eu aş fi deschis cu Monica Macovei. Este un parlamentar merituos. Se distanţează de oricine altcineva. Este un exemplu de cum trebuie practicată această meserie. Eu zic că PDL va lua un 14% cel puţin. Dacă scade sub 14% înseamnă că va creşte PMP.  PDL şi Mişcarea Populară vor lua împreună peste 20%.

După europarlamentare vor fi nişte regrupări. Vor negocia şi vor fi partide care se topesc unul în altele. MRU ar putea deveni preşedintele Mişcării Populare. Este intresant să vedem cât va câştiga MRU. El a introdus o chestiune interesantă. El pune cât un candidat care să reprezinte câte un judeţ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite