PSD, divizat înainte de CEx. Ce lideri îl susţin pe Dragnea şi cine e de partea lui Tudose

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose sunt în conflict
Liviu Dragnea şi Mihai Tudose sunt în conflict

Unii lideri PSD apropiaţi de Liviu Dragnea au solicitat întrunirea de urgenţă a Comitetului Executiv Naţional (CEx) pentru a tranşa criza internă din partid. Ulterior, după ce în presă a apărut informaţia că Liviu Dragnea a convocat luni o şedinţă a CEx-ului în care va cere demisia lui Mihai Tudose, mai mulţi miniştri şi lideri PSD din teritoriu şi-au arătat susţinerea pentru premier.

Vicepreşedinţii PSD Gabriela Firea şi Rovana Plumb au cerut pe paginile lor de socializare, convocarea urgentă a Comitetul Executiv Naţional (CExN) al partidului, pentru "tranşarea" actualei crize politice.

„Privesc şi eu cu îngrijorare ceea ce se întâmplă în viaţa politică de câteva zile. Nu pot fi indiferentă, chiar dacă sunt preocupată primordial de problemele Capitalei. Observ că motoarele administraţiei publice centrale şi locale au încetinit. Este o reacţie organică la criza politică”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Faebook.

Potrivit Rovanei Plumb, situaţia de instabilitate din ultima perioadă nu mai poate continua. „Fiecare zi care trece într-un astfel de climat este dăunătoare românilor. De aceea, consider că PSD trebuie să convoace cât mai rapid CExN - pentru a tranşa lucrurile şi pentru a ne întoarce la o stare de calm şi predictibilitate“, a postat Plumb pe pagina sa de socializare.

Ecaterina Andronescu: Să nu grevăm guvernarea şi să tranşăm lucrurile

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu susţine şi ea convocarea de urgenţă a Consiliului Executiv Naţional al PSD, considerând că situaţia trebuie tranşată rapid, pentru a nu fi grevată guvernarea. Ea spune că s-ar fi aşteptat ca în momentul apariţiei cazului poliţistului acuzat de pedofilie să aibă loc o discuţie între premierul Mihai Tudose şi ministrul Carmen Dan, care să ducă urgent la o anchetă, iar toţi cei responsabili din Poliţie să plece.

Ecaterina Andronescu a declarat, sâmbătă, la Digi 24, că toată lumea din PSD aşteaptă ca lucrurile să fie tranşate şi să poată merge mai departe.

Dumitru Buzatu, PSD Vaslui: Nu sunt fan al lui Liviu Dragnea

La rândul său, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, vineri seară, la Antena 3, că mai mulţi colegi de partid i-au cerut să-i solicite liderului PSD, Liviu Dragnea, convocarea imediată a CEX.

„Nu sunt un fan al domnului Liviu Dragnea, sunt un fan al PSD. Nu cred că are nevoie de aliaţi în momentul acesta, ci de oameni conştienţi de situaţia care s-a creat în partid. Colegii m-au rugat să-i transmit domnului Dragnea solicitarea de a convoca imediat CEX în zilele următoare, luni, marţi, pentru a lămuri situaţia dn partid”, a declarat Dumitru Buzatu.

Claudiu Manda: Situaţia din ultimele zile nu poate aştepta

Şi senatorul PSD Claudiu Manda consideră că trebuie convocat cât mai repede Comitetul Executiv Naţional al PSD, argumentul său fiind că „situaţia din ultimele zile nu poate aştepta până la CExN de la Iaşi“. „Consider că trebuie convocat cât mai repede Comitetul Executiv National al PSD. Situaţia din ultimele zile nu poate aştepta până la CExN de la Iaşi. Românii aşteaptă de la noi predictibilitate şi stabilitate, aşteaptă punerea în aplicare a programului de guvernare asumat“, scrie Manda pe Facebook.

Cine e de partea lui Tudose

După ce în presă a apărut informaţia că Liviu Dragnea va convoca luni Comitetul Executiv al PSD pentru a cere demisia lui Mihai Tudose, mai mulţi miniştri şi lideri ai organizaţiilor din ţară şi-au arătat susţinerea pentru premier.

Ministrul Fondurilor europene, Marius Nica, a publicat pe Facebook un mesaj puternic pro Tudose, în care face referire la riscul pierderii a 1,5 miliarde de euro bani europeni din cauza instabilităţii guvernamentale şi arată că Executivul condus de Tudose a reuşit acreditarea unor Autorităţi de Management, a indeplinit o serie de condiâionalităţi ex-ante şi a primit deja bani din fondurile europene pentru perioada 2014-2020.

Preşedintele PSD Constanţa, Felix Stroe, care ocupă şi funcţia de ministru al Transporturilor, este de partea premierului Mihai Tudose în disputa cu Liviu Dragnea. „Partidul suntem noi. Nu e normal să decidă doar o mână de oameni“, susţine Stroe

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, este şi el de partea lui Mihai Tudose în conflictul cu Liviu Dragnea. Dobre spune că premierul trebuie să aibă libertatea de a schimba miniştri, dacă aceştia nu corespund exigenţelor lui

„Guvernul este unul politic, dar cred că premierul trebuie să fie în orice situaţie şeful guvernului – aşa cum este perceput de alegători, prezentat de mass-media şi acuzat, dacă este cazul, atunci când există eşecuri. Şeful Guvernului ştie cu ce miniştri poate lucra şi ce oameni nu corespund exigenţelor lui de lider, la fel cum se întâmplă într-o companie care trebuie să producă pentru a exista pe piaţa liberă. Dacă privim România ca pe o companie, trebuie să înţelegem necesitatea de a avea acea organizare care să ne ajute să o conducem spre atingerea obiectivelor pe care ni le dorim cu toţii“, a scris Tudose pe Facebook. 

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu are un mesaj tranşant pentru preşedintele PSD Liviu Drganea: „Nu sunt de acord să sacrificăm partidul şi guvernarea pentru răfuielile şi ambiţiile personale ale unor lideri!“. Ţuţuianu, aflat la cuţite cu Dragnea, susţine că demisia premierului sau o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern ar fi o dovadă de inconştienţă.

Şi Petre Neagu, preşedintele CJ Buzău, unul dintre apropiaţii vicepremierului Marcel Ciolacu, susţine Guvernul. „Avem o Guvernare buna si un premier capabil sa implementeze programul de guvernare votat de romani! Guvernul Tudose are toata sustinerea mea! A demonstrat ca poate asigura o guvernare eficienta, ca echipa de guvernare are foarte multe realizari, bazate si pe o stransa colaborare cu administratia publica locală“, a scris Neagu pe Facebook. 

Alţii sunt indecişi sau nu-şi arată făţiş preferinţa pentru Dragnea sau Tudose

Pe de altă parte, Ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, pare a se poziţiona neutru în lupta pentru puterea din partid dintre Tudose şi Dragnea. „Mă voi supune necondiţionat oricărei noi decizii care va fi luată de CEx al PSD“, spune Şimon într-un comunicat de presă transmis de ministeruol pe care îl conduce.

La rândul său, Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a reacţionat şi el, sâmbătă, printr-un mesaj pe Facebook în care spune că PSD trebuie să ia decizii şi să dezbată soarta Guvernului "cu deplină responsabilitate, în cadrul Comitetului Executiv Naţional, nu în spaţiul public“.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, se declară încrezător că în cadrul Comitetului Executiv Naţional "va fi luată o decizie înţeleaptă care va servi în mod obligatoriu interesul românilor de avea o guvernare solidă şi eficientă" şi le transmite colegilor săi că este nevoie de calm, responsabilitate şi unitate pentru a realiza munca pentru care au fost votaţi.

Şi Petre Daea a dat un mesaj pe Facebook. Ministrul Agriculturii susţine că analizele periodice în partid devin obligatorii şi necesare, iar convocarea Comitetului Executiv Naţional al PSD pentru luni "este o secvenţă a preocupării partidului privind buna desfăşurare a activităţii, în vederea ducerii la îndeplinire a programului de guvernare".

Citeşte şi:

Dragnea a convocat luni Comitetul Executiv al PSD pentru a cere demisia lui Tudose. Surse: Liderul PSD are o majoritate fragilă. Miniştrii se revoltă

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite