Greii PDL au dat socoteală la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile dintre şeful statului şi democrat-liberali pe tema remanierii guvernamentale au durat mai bine de patru ore. La întâlnirea de taină, alături de premierul Emil Boc, a participat şi tripleta Blaga - Videanu - Berceanu.

Cu o zi înainte de evaluarea miniştrilor PDL în cadrul grupurilor parlamentare, premierul Emil Boc şi tripleta Blaga-Videanu-Berceanu au avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe tema remanierii, în condiţiile în care atât ministrul Economiei, cât şi ministrul Transporturilor au fost ţinta unor critici, ei figurând pe lista neagră a miniştrilor care ar urma să fie schimbaţi.

Remanierea a fost ieri subiect de discuţie atât la Palatul Victoria, cât şi la Cotroceni. Lista finală a miniştrilor remaniaţi nu a fost însă bătută în cuie în cadrul discuţiilor de la Guvern, la care au participat mai mulţi lideri ai partidului printre care Roberta Anastase, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Adriean Videanu şi lideri din teritoriu. În jurul orei 12.30 discuţia s-a mutat la Palatul Cotroceni. Reuniunea informală convocată de preşedintele Băsescu a fost însă în cadru restrâns, singurii miniştri prezenţi fiind cei din tripleta BVB, criticată chiar de şeful statului.

Potrivit unor surse guvernamentale, Berceanu şi Videanu ar fi pe lista remaniabililor, în contextul în care mai mulţi parlamentari PDL au criticat activitatea acestora şi au cerut sacrificare unui ministru „cu greutate".

Potrivit unor surse politice, la întâlnirea de taină au mai fost prezenţi prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, în vreme ce liderii grupurilor parlamentare sau vicepreşedinţi ai partidului nu ştiau nimic despre discuţiile de la Palatul Cotroceni.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a spus că nu ştie nimic şi aşteaptă reuniunea grupurilor parlamentare de azi. „Remanierea este atributul exclusiv al premierului. Va veni azi să ne prezinte raportul de evaluare a miniştrilor", a comentat Toader, admiţând că există o mare presiune din partea deputaţilor şi a senatorilor din partid.

„Mă aştept la o remaniere consistentă"

Lista finală a miniştrilor care vor fi înlocuiţi ar trebui tranşată în această seară, în cadrul şedinţei cu grupurile parlamentare, la care este aşteptat să participe şi Traian Băsescu.

Prezenţa şefului statului la reuniunea programată pentru ora 19.00 era însă incertă ieri-seară. În aceste condiţii, parlamentarii PDL îşi fac calcule diferite în privinţa numărului de miniştri care vor fi înlocuiţi. „Mă aştept la o remaniere consistentă", a declarat pentu „Adevărul" liderul de grup de la Senat, Traian Igaş. Alţi parlamentari ai PDL se aşteaptă însă la o formulă de remaniere redusă - o înlocuire a trei-cinci miniştri.
În ultima şedinţă a Biroului Permanent Naţional al PDL, de luni seară, vicepreşedintele Raluca Turcan a fost singurul lider care a ridicat problema remanierii, potrivit unor surse.

Turcan i-a transmis premierului că trebuie să ia o decizie clară în privinţa remanierii, o amânare având efecte extrem de negative asupra partidului. De altfel, atmosfera din partid este una destul de tensionată, parlamentarii făcând presiuni pentru schimbarea unor miniştri şi avertizând că bătălia politică se va muta în Parlament, iar sprijinul Guvernului depinde de aleşii partidului.

Lista miniştrilor remaniabili

- Mihai Şeitan – ministrul Muncii. Cea mai recentă bâlbă este legată de impozitarea drepturilor de autor.
- Sebastian Vlădescu – ministrul Finanţelor. A fost acuzat că ia decizii fără să se consulte cu PDL. A primit deja „cartonaşul galben“ din partea lui Boc.
- Mihail Dumitru – ministrul Agriculturii. Nu a reuşit să folosească la nivelul aşteptat fondurile structurale.
- Gabriel Sandu - ministrul Comunicaţiilor. I s-au reproşat deciziile proaste luate în cazul Poştei Române.
- Radu Berceanu – ministrul Transporturilor. Face parte din tripleta BVB. A fost criticat pentru gestionarea fondurilor din infrastructură.
- Adriean Videanu – ministrul Economiei. A fost atacat de Cezar Preda pentru înstrăinarea acţiunilor pe care le are statul la Petrom.
- Cseke Attila – ministrul Sănătăţii. S-a gândit să-şi dea demisia după tragedia de la Maternitatea Giuleşti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite