Graham Watson, preşedintele liberalilor europeni, pentru “Adevărul”: “Am fost surprins de spusele domnului Crin Antonescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sir Graham Watson
Sir Graham Watson

Aflat la Dublin, pentru Congresul Partidului Liberal-Democrat European (8-10 noiembrie), englezul Graham Watson a acordat un interviu pentru Adevărul. El a comentat afirmaţiile liderului PNL, Crin Antonescu, potrivit cărora liberalii se uită cu interes la PPE.

- Cum comentaţi interesul manifestat de domnul Crin Antonescu pentru o parte a doctrinei politice a popularilor europeni?

- Vreau să vă spun că am fost extrem de surprins de cele spuse de domnul Antonescu, deoarece în Statutul PNL există prevederea clară că acest partid face parte din familia liberalilor europeni. Dar, când a spus aceste lucruri, domnia-sa se afla în Spania, vorbea cu reprezentanţii Guvernului, care sunt membri ai Partidului Popular, acesta făcând parte din Partidul Popular European (PPE), şi se prea poate să fi dorit să dezvolte relaţii bune cu partidul de guvernământ din Spania...

- ... deci doar atât, şi nimic mai mult...

- Nu ştiu să mai existe şi altceva. Vorbesc regulat cu europarlamentarii PNL şi destul de des cu alţi membri marcanţi ai partidului şi, înainte de acest eveniment, nu am mai auzit vreo sugestie cum că ar dori să se alăture PPE, mai ales că acesta este partidul din care face parte domnul Traian Băsescu.

- Şi totuşi, aţi putea să spuneţi de care parte a doctrinei popular europene s-ar putea simţi atras preşedintele Partidului Naţional Liberal din România?

- Cred că asta ar trebui să-l întrebaţi pe domnul Crin Antonescu, chiar nu pot să-mi dau seama despre ce ar fi vorba.

- În urmă cu foarte puţin timp, dl. Sorin Frunzăverde, vicepreşedinte al aceluiaşi Partid Naţional Liberal, a provocat o mare surpriză, anunţând înscrierea unui Partid Naţional Popular Liberal. Cum comentaţi?

- Asta este o noutate totală pentru mine şi o aflu acum de la tine, la Dublin. Nu ştiam absolut nimic. Cu siguranţă voi afla mult mai multe pe parcursul acestei conferinţe.

- Credeţi că PNL s-ar putea rupe, înainte sau după alegeri, urmând aceasta tendinţă posibilă de a merge spre PPE sau din alte motive?

- Sper că nu se va întâmpla asta. Ceea ce e important în România, ceea ce este important în toate ţările, este ca liberalii să rămână împreună, mai ales în perioade dificile, când economiile noastre se află în recesiune sau înregistrează creşteri mai mici decât cele anticipate.

- Vorbind de statul împreună, cum vedeţi coabitarea pe termen lung, nu numai cea în scop electoral, între un partid de stânga, cum este PSD, şi unul de centru-dreapta, cum este PNL? Cât timp vor avea forţa să coexiste?
- Rămân convins că perspectivele liberalilor în România sunt foarte bune, cred că în partid există nişte oameni de mare valoare, are un lider puternic, chiar dacă uneori controversat, şi împreună cu socialiştii vor putea fi o alternativă credibilă la România de azi a domnului Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite