INFOGRAFIE Adevărul despre România: Mugur Isărescu şi Victor Ponta, primii în topul încrederii românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu se bucură de cel mai mare grad de încredere din partea românilor, fiind urmat de Victor Ponta FOTO Mediafax
Mugur Isărescu se bucură de cel mai mare grad de încredere din partea românilor, fiind urmat de Victor Ponta FOTO Mediafax

Sondaj Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu împart locul trei în topul încrederii româilor, potrivit Inscop.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, rezistă pe primul loc în topul încrederii românilor, cu 48%, potrivit Barometrului de opinie „ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA“, realizat de Inscop Research, la comanda ziarului „Adevărul“. Sondajul a fost realizat în perioada 21 - 28 februarie 2013, pe un eşantion de 1.066 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României, cu o eroare maximă admisă a datelor de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Mugur Isărescu este încarnarea mitului tehnocratului, ceea ce nu l-a ajutat însă în politică. Deşi depozitar al încrederii cetăţenilor, guvernatorul BNR a pierdut alegerile prezidenţiale din 2000.

Românii au o încredere mare şi în premierul în funcţie Victor Ponta, cotat al doilea cu un procent de 43%, la doar cinci procente diferenţă de primul clasat Mugur Isărescu. Cota de încredere în Victor Ponta este comparabilă cu cea a premierului Alianţei DA Călin Popescu Tăriceanu  care la patru luni după alegerile generale, în februarie 2005, se bucura, potrivit IMAS, de încrederea  a 47,1% din români. Tăriceanu a pierdut însă, pe parcursul lui 2005 din cauza scandalurilor din Alianţa DA şi confruntărilor cu simpatizantul Traian Băsescu, aproape jumătate din încredere.

Călin Popescu Tăriceanu  a câştigat încrederea a 31% din români, iar Crin Antonescu  a 30%, diferenţa dintre cei doi fiind nesemnificativă statistic. Tăriceanu rămâne asociat unei perioade de bunăstare, unei „vârste de aur“ a economiei româneşti post-totalitare, chiar dacă azi joacă, mai degrabă un rol marginal în politica USL.  

Inscop remarcă faptul  că între Victor Ponta şi ceilalţi lideri USL prezenţi în top diferenţa este importantă, cu toate că primul ministru este cel mai expus erodării. Merită menţionat şi faptul că încrederea românilor în persoanele de pe scena publică, în decidenţi în general, este de sub 50%. Rezultatele sondajului pot fi interpretate ca semnul unei crize profunde şi periculoase de
încredere.

Ironia sondajului este lupta dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană, ca la prezidenţialele din 2009, dar de data asta pentru poziţia a şaptea din topul încrederii.

Dintre liderii din afara USL, Mihai Răzvan Ungureanu se bucură de încrederea cea mai mare, de 25%, fiind al cincilea în topul încrederii, după Crin Antonescu şi înainte de Liviu Dragnea.

Inscop precizează faptul că indicatorul încrederii este complet diferit de cel al intenţiei de vot, el reflectând mai degrabă un nivel de simpatie latentă fără angajamentul pe care îl presupune decizia declarată a votului. 

87%
din români au puţină şi foarte puţină încredere în Dan Diaconescu.

Adevarul despre România
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite