Gorghiu: Traian Băsescu şi Şerban Nicolae se întrec în cine graţiază pedepse mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gorghiu / FOTO Inquam Photos / George Călin
Gorghiu / FOTO Inquam Photos / George Călin

Senatorul PNL Alina Gorghiu, membră în Comisia juridică a Senatului, a declarat că amendamentele depuse de Traian Băsescu la proiectul de lege al graţierii nu au ca miză procesul de legiferare şi că fostul şef al statului este la concurenţă cu social-democratul Şerban Nicolae pentru cine graţiază pedepse mai mari.

Senatorul PNL Alina Gorghiu, membră în Comisia juridică a Senatului, a declarat că amendamentele depuse de Traian Băsescu la proiectul de lege al graţierii nu au ca miză procesul de legiferare şi că fostul şef al statului este la concurenţă cu social-democratul Şerban Nicolae pentru cine graţiază pedepse mai mari.

„Demersul PMP nu pare să aibă ca miză procesul de legiferare. Rămân posibile explicaţii de ordin politic asupra cărora prefer să mă abţin să comentez prea mult: poate o dorinţă a lui Băsescu de a ajuta anumiţi apropiaţi sau de a ieşi în evidenţă într-o dezbatere importantă. Oricum, sesizez concurenţa mare între Şerban Nicolae şi Traian Băsescu pentru cine graţiază pedepse mai mari şi un număr mai mare de pedepse pentru corupţie! E şi asta o competiţie interesantă!”, a declarat Alina Gorghiu pentru News.ro.

Fosta şefă a liberalilor a mai spus că se miră că Traian Băsescu nu cunoaşte faptul că în dezbaterile până acum s-a conturat ideea că nu graţierea trebuie să fie opţiunea principală, ci introducerea unui sistem alternativ de executare a pedepselor.

„Soluţia nu este în nici un caz lărgirea limitelor graţierii, ci renunţarea la ideea graţierii, care divizează societatea, şi optarea pentru sisteme alternative de executare a pedepselor. Din această perspectivă, amendamentele par a fi neadaptate la realitate şi la nivelul actual al dezbaterii legislative pe această temă”, a conchis Alina Gorghiu.

Traian Băsescu sare în ajutorul Elenei Udrea

Senatorul PMP Traian Băsescu a depus o serie de amendamente la Legea graţierii, prin care vor fi graţiate pedepsele de sub 10 ani, inclusiv, pe motiv că, în varianta actuală a proiectului, persoanele considerate "indezirabile" vor fi pedepsite mai aspru, şi se reduc la jumătate pedepsele pentru femeile condamnate pentru fapte fără violenţă, inclusiv pentru corupţie. Un alt amendament permite graţierea inclusiv a persoanelor condamnate pentru terorism.

El cere şi reducerea la  jumătate a pedepselor pentru femeile „care au fost condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupţie”, precum şi a persoanelor de peste 60 de ani. În forma Guvernului, jumătate din pedeapsă era graţiată doar în cazul femeilor însărcinate şi al celor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani. Cu toate acestea, în argumentaţia sa, fostul şef al statului face referire la "femeile - funcţionar public însărcinate".

„Nu înţelegem de ce o femeie – funcţionar public însărcinată, condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni de corupţie, ar trebui să fie exceptată de la această clemenţă. Este în interesul copilului ca mama să se întoarcă cât mai repede alături de copil. Pedeapsa este un mijloc de reeducare şi nu de distrugere a unor relaţii de familie de o asemenea sensibilitate. Iniţiativa vine astfel în sprijinul consolidării unor familii care, datorită unor condamnări se pot destrăma şi distruge”, scrie Traian Băsescu, în motivarea amendamentului.

Băsescu vrea şi să modifice un amendament care împiedica femeile recidiviste să beneficeze de reducerea de pedeapsă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite