Gorghiu cere demisia lui Oprea. Kamikaze sau curaj şi normalitate în politică?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa cum bine sesiza cineva pe facebook, în trecutul politicii româneşti există o întreagă istorie a accidentelor. Cel mai recent e prăbuşirea avionului din Apuseni, eveniment care a generat nişte demisii în Guvern, demisii care au creat contextul pentru ruperea USL-ului. Poate avea cazul poliţistului care făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea consecinţe importante asupra scenei politice româneşti? E posibil.

O scurtă trecere în revistă a evenimentelor. Un poliţist parte a coloanei oficiale a lui Gabriel Oprea moare în misiune. Evenimentul nu e relatat de presa tradiţională, subiectul fiind prezent doar pe bloguri, reţele de socializare şi în publicaţii online. Apar mărturii de la locul accidentului şi se ridică întrebări pertinente privind legalitatea desfăşurării misiunii. Conform legii, vicepremierul nu poate dispune de coloană oficială decât în anumite condiţii. Instituţiile statului nu comunică pe marginea subiectului decât la mai mult de 24 de ore de la momentul accidentului. Însă cu toate acestea, comunicatul Poliţiei Capitalei contrazice toate punctele de vedere existente până în acel moment şi lasă o senzaţie de muşamalizare. Subiectul apare răzleţ în presa tradiţională, online-ul se inflamează în frunte cu liderii săi de opinie. Apare şi prima poziţie politică, singura de altfel până la acest moment: Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, îi cere demisia vicepremierului Oprea în cazul în care nu lămureşte evenimentul în care poliţistul şi-a pierdut viaţa.

În cheie politică, ţinând cont de rolul pe care îl joacă acum Gabriel Oprea şi UNPR, reacţia Alinei Gorghiu înseamnă mai mult decât orice poziţionare politică recentă. Dacă mai avea cineva vreun dubiu, acum rămâne foarte puţin probabil ca UNPR să pună umărul la intrarea PNL-ului la guvernare, indiferent de cum se va sfârşi acest caz. Cazul poliţistului mort va fi piatra de încercare a carierei politice a lui Gabriel Oprea, iar actualul vicepremier nu va uita că singura parte a scenei politice care l-a luat la întrebări a fost PNL-ul prin vocea Alinei Gorghiu.

Dacă poziţia copreşedintelui PNL rămâne singura din liga mare a politicii româneşti, Gorghiu poate rămâne doar un kamikaze. Însă la amploarea pe care evenimentul a luat-o, poziţionarea poate atrage după sine o profilare în direcţia curajului şi a normalităţii în viaţa politică. Dacă presiunea online-ului şi a societăţii civile poate duce până la urmă la spargerea barierelor în ceea ce priveşte mediatizarea subiectului, în special de către televiziuni, sau, şi mai mult, la o demisie sau demitere a lui Gabriel Oprea, atunci Alina Gorghiu va avea şi mai mult de câştigat. Va rămâne singurul factor politic care a făcut un gest cerut de toată lumea într-un moment în care toţi ochii erau aţintiţi pe acest subiect.

În plus, pentru Gabriel Oprea acest eveniment poate reprezenta sfârşitul unui drum presărat de destul de multe obstacole. În doar câteva luni, vicepremierul a fost implicat în multe scandaluri şi cu toate că mai niciunul n-a trecut bariera meditizării în masă, imaginea „Generalului” a avut puternic de suferit. „Interesul naţional” poate ajunge la final de drum aşa cum nu s-a aşteptat nimeni. Dar până atunci, dacă acest lucru se va întâmpla, mişcarea Alinei Gorghiu mută jocul nu în terenul lui Oprea, ci al celorlalţi actori de pe scena politică: Dragnea, Ponta, PSD, Băsescu. Indiferent de numele lor, lipsa de poziţie în acest caz va fi decontată, mai devreme sau mai târziu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite