Gorghiu: Băsescu, Tăriceanu şi Ponta-reacţii toxice privind interceptările. Dragnea-vocea raţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO David Muntean
FOTO David Muntean

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a criticat, miercuri, "toxicitatea" reacţiilor lui Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta pe tema ordonanţei privind interceptările, afirmând că liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost „vocea raţională” în această dezbatere.

"(OUG privind interceptările) este o variantă de urgenţă care să reglementeze până când ajunge în Parlamentul României şi acolo găseşti o soluţie, în urma unor dezbateri. (...) M-a frapat toxicitatea mesajelor unor lideri politici. (…) Băsescu, Ponta, Tăriceanu nu au făcu altceva decât să anunţe telespectatorii cu mare tam-tam că există stafia vechii Securităţi printre noi", a declarat copreşedintele PNL, la Digi 24, afirmând că dacă românii sunt ascultaţi de serviciile de informaţii - aşa cum cei trei lideri susţin, aceştia trebuie să explice de ce au tolerat aceast sistem abuziv.

Alina Gorghiu a afirmat că liderul PSD Liviu Dragnea a fost "vocea raţională" a stângii politice, în contextul deciziei CCR.

"Ajung să îl laud şi pe domnul Dragnea, acum. A fost vocea de pe stânga raţională. A mers pe acelaşi discurs pe care l-am avut şi noi, dezbaterea trebuie să se poarte în Parlament, echilibrat, cu argumente, (...)urmărind întărirea sistemului judiciar, ca DNA şi DIICOT să aibă platformă de funcţionare, să investeşti acolo ca să le asiguri suport tehnic", a spus ea.

Copreşedintele PNL a mai subliniat că este "de râsul curcilor că ne cramponăm în a da DNA şi DIICOT 30 de milioane de euro, când în judeţul Teleorman numai pe două stadioane la Turnu Măgurele şi la Alexandria (…) se investesc de Ministerul Dezvoltării 12 milioane de euro".

"Să spui românului că este ascultat de dimineaţă, la prânz şi seara este o teză falsă. Din 20 de milioane de români sunt vreo 42.000 de mandate de ascultare (…) înseamnă o cifră care poate nu este nici mică, nici mare, dar să spui că fiecare român este ascultat şi să alimentezi această fobie a omului că este tot timpul monitorizat, asaltat, urmărit de organele judiciare nu mi se pare în regulă (…) Mandatele se dau exclusiv de către un judecător. (...) Este fals să spui că SRI ascultă, reţine, arestează. Nu se întâmplă nimic din aceste lucruri vehiculate în spaţiul public sub umbrela SRI, este fals, nici nu ar trebui să se întâmple acest lucru", a subliniat Gorghiu, criticând discursul public al unor politicieni.

Întrebată cât de mare este pericolul ca OUG privind interceptările să ajungă la CCR, Gorghiu a fost de părere că acest lucru nu se va întâmpla.

Cât priveşte declaraţiile ministrului Justiţiei, Raluca Prună, pe această temă, copreşedintele PNL le-a caracterizat drept nefericite.

''A alătura ideea de drepturi şi libertăţi sintagmei de lux mi se pare cel puţin o alăturare nefericită. Acum, nu vreau să îi găsesc o justificare, dar mi se pare, încă, o persoană şi un ministru de bună credinţă care vrea să îşi facă treaba cum trebuie în ministerul pe care îl conduce. Trecând peste exprimarea complet nefericită, cred că răspunsul a fost de o vulgaritate exagerată. (…) Replici de genul este căzută în cap, trebuie să se ducă acasă, KGB-istă sinistră, de la un om care (…), vă aduceţi aminte ce spunea Ponta, spunea că este o lozincă dreptul de vot. Păi atunci, ar fi trebuit să îl umplem toţi de genul acesta de replici ca să îl trimitem acasă şi să povestim cum a căzut, de unde a căzut. Nu se face aşa. Nu poţi să nu îţi păstrezi un standard în discursul public când ai fost prim-ministru'', a concluzionat ea.

Fostul premier Victor Ponta a declarat luni că urmăreşte cu ''atenţie şi preocupare'' situaţia OUG privind interceptările şi consideră că ministrul Justiţiei, Raluca Prună, ''ori e căzut în cap, ori trebuie să plece căzută de Parlament''.

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat PNL de lipsă de reacţie în privinţa interceptărilor, afirmând că Alina Gorghiu "pe tot felul de fleacuri că este foarte activă, ca o ţaţă în piaţă", dar pe acest subiect nu are niciun punct de vedere.

Tăriceanu a mai spus că ministrul Justiţiei Raluca Prună ar trebui demisă. "Doamna Prună a avut un panseu de o excepţională valoare comunistă, fascistă sau ambele. Doamna Prună spune că discuţia despre drepturile omului este un lux. Sfatul meu este ca domnul prim-ministru Cioloş să o bage pe doaman Prună în şedinţă mai des şi, cel mai bine, ar fi să nu mai vorbească", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a scris luni pe pagina sa de Facebook, că discuţia despre drepturi este un ''lux teoretic''.

''Câteva clarificări esenţiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 — Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege. 2 — OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic. 3 — SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competenţele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul Penal şi terorism. Pentru toate aceste infracţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva — nu poliţist, fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI'', a scris ministrul, luni, pe pagina sa de Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite