Ghiţă şi Dragnea se pregătesc de şefia PSD în „epoca post Victor“. Dragnea: Să nu lăsăm partidul pe mâna unor combinatori. Cum vor vota liderii din teritoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSD Sebastian Ghiţă a anunţat, la propria televiziune, că va candida în tandem cu Liviu Dragnea pentru funcţiile de preşedinte executiv şi, respectiv, preşedinte al PSD, în cadrul unui ”congres rapid” ce va avea loc după alegerile prezidenţiale, în caz că Victor Ponta va ajune preşedintele României. Vicepremierul Liviu Dragnea a confirmat că va face echipă cu patronul România TV.

Sebastian Ghiţă a fost primul care a vorbit de tandemul pe care îl va forma cu Liviu Dragnea. „Am avut o discuţie lungă seara trecută cu domnul Dragnea. Am cântărit bine evenimentele care au avut loc la partid. (...) Pentru că astfel de discuţii au apărut în spaţiul public, înpreună cu domnul Dragnea, am hotărât că, după ce Victor Ponta va ajunge preşedintele României, la Congresul partidului, ce va avea loc foarte rapid, ne vom depune candidatura. Domnul Dragnea ca preşedinte al partidului, eu la funcţia de preşedinte executiv", a spus deputatul PSD la România TV, citat de Mediafax.

Întrebat dacă anunţul nu contravine deciziei luate de conducerea PSD în urmă cu câteva luni la Orăştie, ca discuţiile despre succesiunea lui Victor Ponta în partid să aibă loc doar după alegerile prezidenţiale, Sebastian Ghiţă a spus că decizia nu a fost respectată de alţi lideri ai PSD.

„Toţi am respectat decizia de la Orăştie până când am văzut-o nerespectată de alţi colegi din partid. Din moment ce acest subiect a fost clasat ieri (marţi - n.r.), am considerat că decizia de la Orăştie este deschisă în faţa tuturor membrilor de partid. (...) N-are sens să facem pe măicuţele. S-ar putea să candideze Viorel Hrebenciuc cu Dan Şova, să facă dânşii tandem“, a mai spusSebastian Ghiţă, adăugând că anunţul făcut de el nu va dăuna campaniei electorale a lui Victor Ponta.

"Cred că ne va ajuta în campanie, pentru că spunem oamenilor că ne vom vedea în continuare de treabă", a spus Ghiţă.

El a admis totuşi că a mai avut discuţii în partid legate de o candidatură a sa la o funcţie importantă de conducere în partid.

„Această discuţie am avut-o cu colegii de la Prahova care, împreună cu preşedintele şi parlamentarii de acolo, au hotărât că, atunci când va veni momentul, eu voi fi propus pentru a candida la funcţia de preşedinte executiv, după cum sunt convins că şi organizaţia de la Teleorman îl va susţine pentru funcţia de preşedinte al PSD", a declarat Sebastian Ghiţă.

Acesta a negat că acordul dintre el şi Liviu Dragnea ar viza şi funcţii din viitorul Guvern, inclusiv cea de prim-ministru. "Preşedintele Victor Ponta a spus foarte clar şi a cerut un vot partidului să numească un prim-ministru care să nu vină de la PSD. Nu a spus însă că va numi pe cineva de la PLR sau UNPR (...) Această decizie este aleasă de dânsul, o decizie prin care îşi pune încrederea într-o persoană, încredere pe care, la rândul său, o primeşte de la electorat", a spus deputatul PSD.

Dragnea confirmă

Vicepremierul Liviu Dragnea a confirmat că după alegerile din noiembrie va face un tandem cu deputatul Sebastian Ghiţă pentru a candida la şefia PSD. „Vreau să transmit un mesaj foarte clar şi ferm membrilor PSD: după ce Ponta va ieşi preşedinte, partidul nostru nu va rămâne la mâna niciunui combinator, preşedintele partidului va fi ales de Congres, prin votul membrilor, şi nu va fi rezultatul unor combinaţii care se fac în locuri mai mult sau mai puţin obscure.Dacă mă voi hotărî să candidez la şefia PSD, într-adevăr voi face echipă cu Sebastian Ghiţă”, a declarat Dragnea, la Cluj. 

Premierul Victor Ponta l-a suspendat ieri pe Sebastian Ghiţă din toate funcţiile deţinute în PSD. Acesta era preşedinte PSD online, o funcţie care îi permitea participarea la toate şedinţele de conducere ale PSD. Alături de Ghiţă au fost suspendaţi şi Marian Vanghelie, aflat într-un conflict cu deputatul, şi Dan Şova, urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Firea: Apreciez tandemul Dragnea-Ghiţă, îi voi vot

Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că personal apreciază tandemul Dragnea-Ghiţă şi le va acorda votul la Congresul PSD, dacă cei doi îşi vor depune candidaturile, ea arătând că mesajul este de continuitate a rezultatelor bune obţinute de echipa Ponta-Dragnea.

”Eu, personal, apreciez tandemul Liviu Dragnea-Sebastian Ghiţă. Dacă îşi vor depune candidaturile, îi voi vota la Congres. Mesajul este de continuitate a rezultatelor foarte bune obţinute de PSD la alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare de echipa de conducere Victor Ponta-Liviu Dragnea”, a declarat Gabriela Firea.

Reacţiile liderilor din teritoriu

Anunţul privind tandemul Dragnea-Ghiţă a stârnit o serie de reacţii ale liderilor din teritoriu. Aceştia susţin că agreează cuplul Dragnea-Ghiţă, dar că o decizie în acest sens va fi luată la viitorul Congres. 

Suceava. Vicepreşedintele PSD Suceava Ioan Stan spune că se bucură că Liviu Dragnea arată fermitate în a prelua şefia PSD, în condiţiile în care Victor Ponta va fi cu siguranţă preşedinte.

Deputatul Ioan Stan a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax că preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, arată fermitate şi că şi el se încadrează în marea echipă a PSD.

"Mă bucur că arată fermitate în a prelua conducerea PSD, în condiţiile în care cu siguranţă Victor Ponta va fi preşedintele României", a spus Stan, care a arătat că şi el se încadrează "în marea echipă a PSD”.

În ceea ce îl priveşte pe Sebastian Ghiţă, Ioan Stan a spus că ”dacă Liviu Dragnea consideră că acesta este secundul lui cel mai bun, atunci înseamnă că aşa stau lucrurile”.

Buzău.Preşedintele PSD Buzău, Constantin Boşcodeală, a declarat, miercuri, că îl va sprijini „fără doar şi poate“ şi „fără nicio discuţie“ pe Liviu Dragnea la şefia partidului şi, implicit, şi pe Sebastian Ghiţă.

Constantin Boşcodeală, care este şi primar al municipiului Buzău, a declarat corespondentului Mediafax că ”fără doar şi poate” şi ”fără nici o discuţie” îl va sprijini pe Liviu Dragnea la şefia PSD, aceasta urmând să fie atitudinea întregii organizaţii a PSD Buzău.

Boşcodeală a adăugat că nu poate comenta mai mult pe marginea acestui subiect întrucât abia a aflat vestea de la televizor, însă a precizat că din moment ce candidatura lui Sebastian Ghiţă este ”în tandem” cu cea a lui Dragnea, PSD Buzău îl va sprijini şi pe acesta.

Liderul PSD Buzău a mai spus, totodată, că din moment ce Dragnea şi Ghiţă au anunţat că sunt ”prinşi în alegerea preşedintelui”, nu pot fi acuzaţi că au încălcat decizia de la Orăştie.

Prahova. Daniel Savu, liderul PSD Prahova, organizaţie din care face parte Sebastian Ghiţă, spune că îi susţine pe Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă la şefia PSD, el afirmând că discuţiile privind acest tandem au avut loc în PSD Prahova imediat după ce Victor Ponta şi-a anunţat candidatura la Preşedinţie.

”În calitate de preşedinte al organizaţiei PSD Prahova, vă confirm că organizaţia PSD Prahova îl susţine pe Sebastian Ghiţă pentru funcţia de preşedinte executiv al partidului şi pe Liviu Dragnea pentru funcţia de preşedinte al partidului după ce Victor Ponta va deveni preşedintele României, aşa cum ne-o dorim noi, cei din PSD” a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax senatorul Daniel Savu.

El a precizat că discuţiile privind candidatura lui Ghiţă la funcţia de preşedinte executiv al PSD, în condiţiile în care Victor Ponta ar devenit preşedintele României, au avut loc în partid, la nivelul organizaţiei PSD Prahova, imediat după ce Ponta şi-a anunţat candidatura la funcţia supremă în stat.

”Această situaţie ne-a preocupat imediat după ce Victor Ponta şi-a anunţat decizia de a candida la Preşedinţia României, dar am dorit să nu discutăm în afara partidului pentru că aşa am convenit cu toţii, însă din moment ce au apărut în spaţiul public foarte multe discuţii în acest sens, afirmaţii ale altor membri de partid, considerăm că membrii de partid au nevoie de un semnal de continuitate, avem nevoie de oameni care să continue politica lui Victor Ponta” a mai spus Daniel Savu.

Timiş. Preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, afirmă că nu ştie dacă Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă ar trebui sancţionaţi pentru declaraţiile privind candidatura la şefia partidului, însă consideră că "deciziile trebuie respectate".

Titu Bojin a spus, miercuri, corespondentului Mediafax, că nu cunoaşte declaraţiile colegilor săi privind o eventuală candidatură la şefia partidului, dar că decizia Biroului Naţional al PSD a fost una corectă în privinţa lor.

„Nu ştiu ce au declarat colegii mei sancţionaţi sau autosuspendaţi din partid, dar în mod normal, deciziile partidului trebuie respectate, iar decizia Biroului Naţional de ieri (marţi - n.r.) a fost una corectă", a spus Titu Bojin.

El a afirmat că este prematur să discute despre o eventuală susţinere a acestora.

Întrebat dacă Sebastian Ghiţă şi Liviu Dragnea ar trebui sancţionaţi deoarece au încălcat decizia CEx de la Orăştie, potrivit căreia discuţiile privind succesorul lui Victor Ponta la şefia partidului să aibă loc abia după alegerile prezidenţiale, Bojin a spus că este de acord cu acea hotărâre şi că o eventuală sancţiune ar trebui discutată în partid.

"Nu ştiu dacă trebuie sancţionaţi sau nu (Dragnea şi Ghiţă - n.r.), dar ştiu că deciziile trebuie respectate. Probabil că şi această problemă va fi discutată în partid", a afirmat Titu Bojin.

Galaţi. Vicepreşedintele PSD Galaţi, deputatul Florin Pâslaru, spune că în partid sunt ”mulţi colegi de valoare” care pot candida la şefia PSD, dar este prematură o discuţie în acest sens, el apreciind, totuşi, că tandemul Liviu Dragnea-Sebastian Ghiţă este unul ”destul de bun”.

”Liviu Dragnea este actualul preşedinte executiv al partidului, este cel care conduce campania electorala, este un om de valoare în PSD, aşa cum avem şi alţi colegi. Există posibilitatea să fie candidat pentru preşedinţia partidului, dar cred că este prematur să vorbim despre acest lucru pentru că suntem în campanie electorală. Din discuţiile pe care cel puţin noi gălăţenii le avem cu colegii noştri de la centru, discutăm despre cum merge campania, ce am făcut până acum şi ce avem de făcut în continuare, în aşa fel încât să intrăm în turul doi cu un rezultat de peste 40-42 la sută pentru candidatul nostru Victor Ponta”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul Mediafax, vicepreşedintele filialei judeţene Galaţi a PSD, Florin Pâslaru.

Mureş. Preşedintele PSD Mureş, Vasile Gliga, afirmă că acum "nu este momentul de intrigi şi scandal", cerând să îşi vadă fiecare de campanie, întrucât orice scandal înseamnă voturi pierdute.

Deputatul Vasile Gliga, care este şi liderul PSD Mureş, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax că nu ar trebui să se discute în acest moment despre succesorul lui Victor Ponta la şefia partidului.

"Întâi să ne vedem de campanie, să obţinem un rezultat bun. Nu e momentul de intrigi şi scandal. Orice scandal înseamnă voturi pierdute şi pierdem toţi, cei care muncim pentru această campanie. Cred că nu ar trebui să discutăm aşa ceva, ci toată lumea să se ocupe numai de campanie şi de ce avem de făcut ca să avem un rezultat maxim", a spus Gliga.

Întrebat ce părere are despre ideea unei candidaturi în tandem a lui Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă la şefia PSD, el a răspuns: "Nu mă pronunţ, eu cred că acest subiect nu ar trebui discutat în niciun fel".

Vrancea. Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat pentru „Adevărul“ că o opinie privind şefia PSD o va exprima la viitorul Congres, prin vot. 

„În baza Constituţiei României şi a statutului PSD, orice persoană acre are calitatea de mebru a PSD are dreptul de  alege şi a fi ales. Sunt preocupat de campanie, de alegere lui Victor Ponta în fruntea României. La congres îmi voi spune părerea prin vot: universal, secret şi liber exprimat. Sunt mândru de preexistenţa PSD, un partid cu milioane de simpatizanţi şi a cărui valoare stă în suma liderilor din plan central şi local“, ne-a declarat Oprişan. 

Cluj. Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, consideră că membrii partidului trebuie să se concentreze, în această perioadă de campanie electorală, pe câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta, având apoi timp să discute despre cine va fi ales preşedinte al partidului.

Întrebat, miercuri, de corespondentul MEDIAFAX cum comentează anunţul candidaturilor lui Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă la şefia PSD, Remus Lăpuşan a spus că are o relaţie bună ce cei doi, la fel cum are şi cu alţi membri ai partidului.

"Trebuie să ne preocupăm acum de campania electorală şi să ne concentrăm pe câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta, cred că este cel mai important lucru. După ce vom câştiga alegerile, vom avea timp să discutăm şi despre cine va fi preşedinte al PSD. Prioritatea momentului trebuie să fie continuarea luptei pentru câştigarea alegerilor. Eu am o relaţie bună şi cu Liviu Dragnea şi cu Sebastian Ghiţă, la fel ca şi cu alţi membri ai partidului", a spus Lăpuşan.

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. PSD s-a curăţat, Vanghelie - măturat; Iohannis a pedalat

Liderul PSD Victor Ponta a făcut curăţenie în partid, după ce mai vrednicul DNA i-a scuturat pe Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova. Copilul rebel al partidului, Marian Vanghelie, a căzut şi el victimă taifunului din Kiseleff.

Batista pe ţambal în PSD. Ghiţă, Şova şi Vanghelie au fost suspendaţi de faţadă

Sebastian Ghiţă, Dan Şova şi Marian Vanghelie au fost suspendaţi din toate funcţiile pe care le deţineau în PSD, dar sancţiunea este doar una de imagine, pentru că cei trei nu aveau atribuţii în partid.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite