Ghinea, chemat de PSD la raport, după criticile aduse lui Ponta: „Să explice de ce gradul de absorbţie al fondurilor europene pe 2016 este zero“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea, ministru Fondurilor Europene FOTO Eduard Enea
Cristian Ghinea, ministru Fondurilor Europene FOTO Eduard Enea

La solicitarea PSD, ministrul Fondurilor Europene va fi audiat, luni, în Parlament, pentru a explica motivele pentru care gradul de absorbţie al fondurilor europene este zero. Cererea PSD vine după ce Ghinea a vorbit despre neregulile găsite după guvernarea Ponta.

„Mă aştept ca domnul ministru să explice de ce gradul de absorbţie a fondurilor europene pe anul 2016 este zero. Mă aştept, în egală măsură, ca ministrul să ofere răspunsuri cât mai exacte cu privire la strategia proprie pentru stimularea unei mai bune absorbţii a banilor europeni şi pentru urmărirea alocărilor pe axele de finanţare, precum şi cu privire la viziunea asupra rolului MFE în identificarea pe parcurs a nevoilor reale din domeniile programelor operaţionale, mai ales modalitatea în care se va asigura adaptarea acestora la solicitările beneficiarilor“, a arătat deputatul PSD Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

Şefa Comisiei a mai spus că un alt subiect se referă la planul Juncker. „De asemenea, comisia noastră va readuce în discuţie măsurile vizate de MFE în ceea ce priveşte Planul Juncker, în condiţiile în care este o prioritate ca proiectele cu care vine România în cadrul Planului Juncker să fie foarte bine ţintite pentru a creşte şansele lor de finanţare", a mai spus Birchall.

Tehnocraţii din echipa lui Dacian Cioloş au ajuns la saturaţie şi, în urma ultimelor critici venite din partea unor politicieni din PSD sau din anturajul fostului preşedinte Traian Băsescu, au contratacat prin ieşiri în care le-au sugerat politicienilor că sunt buni doar pentru platourile de televiziune, nu şi pentru a guverna o ţară. În primul rând, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, i-a trimis o scrisoare deschisă fostului premier Victor Ponta, aceasta fiind o urmare a repetatelor acuzaţii aduse de social-democrat  la adresa actualului Guvern.

În scrisoarea deschisă, Ghinea a enumerat problemele lăsate de fosta guvernare şi a punctat că echipa Cioloş a greşit pentru că nu a răspuns atacurilor. „Am muncit tăcuţi la repararea politicilor lăsate de politicieni ca dumneavoastră. A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Şi nu în şoaptă”, avertizează Ghinea.

Rând pe rând, Ghinea a subliniat că guvernarea Ponta  şi-a bătut joc de micii fermieri, „acţionând doar interesul marilor agricultori“ prin modul cum a fost dezvoltat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR),  faptul că foştii ministri ai Fondurilor Europene au neglijat pregătirea absorţiei sau că au tergiversat începerea lucrărilor la austostrada Sibiu-Piteşti. Nu în ultimul rând, Ghinea a sugerat că Ponta că i-a făcut cadou lui Ghiţă marile contracte din IT. „Domnule Ponta, a te durea în cot de români înseamnă să acaparezi sistemul informatic al ţării, să-l foloseşti în interesul personal, să încurci şi să umileşti cetăţenii punându-i pe drumuri de la o instituţie a statului la alta. În procesul de debirocratizare început de Guvernul Cioloş ne-am lovit des de sisteme informatice prost croite, ineficiente şi scumpe, dar mai ales incapabile să comunice unele cu altele. Întrebând cum s-a ajuns la asta, funcţionarii dau din umeri şi şoptesc: „Ghiţă”, a afirmat Ghinea.

Limbajul lui Ponta

Fostul prim-ministru Victor Ponta reacţionat de îndată şi a afirmat că echipa Cioloş începe să caute vinovaţi pentru propriile eşecuri şi pentru a masca faptul că este un Guvern format din „urechişti, funcţionari de mâna a şaptea de la Bruxelles, navetişti, oengişti agresivi foşti lefegii ai lui Soros”.

„Iată că «Guvernul lui» , sau al «tehnocraţilor» sau «Guvernul Familiei Iohannis» etc se pregăteşte să iasă din scenă în modul cel mai jalnic posibil fiind evident că nu sunt în stare de nimic şi că rezultatele lor până la sfârşitul anului vor fi dezastruoase, s-au hotărât la spartul târgului să găsească vinovaţi pentru propria incompetenţă“, a comentat Ponta care a continuat atacul la adresa lui Ghinea şi Guvernului prin ironii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite