Ghicitoare. Cine pleacă ca „prostu'“ din politică?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cred că putem concluziona: societatea românească a câştigat o luptă grea. Cu un ins incult, fără scrupule, cu înclinaţii totalitare, cu obiectivul de a-şi subordona instituţiile statului pentru rezolvarea unei probleme personale: să scape de puşcărie. Nu a reuşit, pentru că nu mai suntem în era Ceauşescu. Au rezistat asaltului, în primul rând, instituţiile şi asta i-a fost fatal.

Erorile personajului

Personajul de care vorbim a vrut să dea lovitura într-o lună, contând că toată suflarea politică asociată la guvernare îl ascultă orbeşte. Iarăşi o greşeală imensă de raţionament. Se credea sultanul unui stat din Golf, nu a treia persoană într-un stat european. Acum îşi numără zilele până când conducerea PSD se va lepăda de el ca dracul de tămâie.

Cum să crezi că poţi trece într-o OUG sute de articole din codurile penale, deja contestate la CCR, şi toate instituţiile să ia poziţia de drepţi? Uite că n-a fost aşa. Ministerul Justiţiei, a spus „pas”. S-au dat toţi „loviţi” de boală şi au fugit din minister.

Cum poţi crede că poţi ţine toată vara parlamentul în sesiune extraordinară, doar că eşti tu şeful partidului care împarte sinecuri? N-a mers. Nici măcar Biroul Permanent al Senatului nu s-a întâlnit joi seara, din lipsă de cvorum.

Cum poţi crede că poţi aburi populaţia cu legi ca ştergerea datoriilor, legea offshore, plafonarea preţului la gaze, în totală contradicţie cu tratatele europene la care suntem parte?

Şi lista e lungă, lungă. O fi poporul român tolerant, dar prost nu e.

Invenţia cu statul paralel s-a fâsâit

Protocoale, protocoale. Mare scandal mare. Şi cine semnează protocoale cu statul paralel? Chiar domnul despre care discutăm. Fapt care a enervat-o până şi pe dna Andronescu, aceasta declarând recent într-o emisiune tv: „Domnul Dragnea trebuie să iasă public şi să explice ce conţin acele documente pe care le-a semnat şi să explice şi de ce le-a semnat, pentru că altfel mesajul pe care îl transmite public de multă vreme îşi pierde credibilitatea”.

Ministerul Dezvoltării descrie conţinutul acelor protocoale: „În anul 2012, ministrul de la acea dată, Eduard Hellvig, a semnat un Protocol de cooperare între Serviciul Român de Informaţii şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului privind crearea cadrului tematic necesar schimbului de informaţii prin intermediul Sistemului Informatic Integrat, protocol revizuit în anul 2014 şi aplicat până în prezent", arată MDRAP”.

Cam acesta era conţinutul protocoalelor, normale în orice stat, pentru că instituţiile nu funcţionează fiecare de capul ei. Aşa că invenţia cu statul paralel a fost o gogoaşă debitată de Dragnea, ca să scape de puşcărie.

OUG privind amnistia şi graţierea, eşecul fatal pentru liderul PSD

A fost, probabil, ultima încercare de a-şi împăca baronii penali. Cum n-a reuşit, nu văd ce altceva ar mai aştepta aceştia ca să-l execute pe Dragnea. Deja „cuţitele” se ascut şi au loc întâlniri discrete între diverşi lideri de frunte ai PSD.

Informaţiile privind această OUG au pornit către media din chiar inima guvernului, de la persoane pentru care societatea românească e mai importantă decât loialitatea faţă de Dragnea. La fel reacţia instituţiilor din justiţie. Şefa ICCJ declara recent ca nu crede in coincidente. Scandalul monstru creat în media, manifestaţiile de stradă, reacţia externă, i-au pus pe gânduri pe Tariceanu, Toader, Dăncilă, şi pe alţi lideri ai coaliţiei. Nu se ştie ce efect o fi avut intervenţia preşedintelui Iohannis. Premierul Dăncilă a înţeles că în puşcărie intră cine semnează, nu cine dictează. CCR a amânat la toamnă dezbaterea pe codurile penale, a declarat neconstituţionale legi importante emise de parlament: legea fondului de dezvoltarea, legea manualului şcolar, a găsit neconstituţionale articole din alte legi. Mai toate instituţiile demonstrează că nu îi ciugulesc din palmă lui Dragnea.

Efectul Dăncilă

Şi să fi vrut, Dragnea nu-şi putea face mai mult rău decât propunând-o pe Viorica Dăncilă premier. Se face în permanenţă de râs şi, odată cu ea, pe Dragnea, partidul şi coaliţia de guvernare. Încă o dovadă că Dragnea nu are ce căuta în politica mare, dacă nu anticipează ce efect dezastruos în opinia publică, în PSD şi ALDE, are această numire. Nu mai vorbesc de impresia în cancelariile occidentale. Iar după prestaţia consilierului penal Darius Vâlcov, guvernul României a ajuns ciuca bătăii de joc în presa românească, obiect de bancuri şi glume. Nu aşa se face politica la nivel înalt.

Concluzie

După eşecurile care au venit în cascadă pentru Dragnea, singura ieşire pentru PSD, în prag de an electoral, este să se debaraseze de un şef neputincios, toxic, nociv. Şi care prin deciziile luate face de râs tot partidul şi coaliţia.

Şi Tăriceanu se întreabă dacă mai merită să deconteze, împreună cu ALDE, toate prostiile şi tâmpeniile impuse de Dragnea.

Este posibil ca luna august să fie momentul de cotitură, astfel încât viitoarea sesiune parlamentară să înceapă cu altă conducere a PSD şi a parlamentului. Epoca Dragnea a trecut, fără pierderi prea mari pentru ţară. Societatea s-a mobilizat la timp şi a reuşit să blocheze toate fanteziile despotice ale unui ins care a nimerit din greşeală în politica mare. Ne aşteaptă lucruri extrem de importante, preşedinţia UE, sărbătorirea Centenarului, valorificarea poziţiei geostrategice a României în contextul local fierbinte, valorificarea creşterii economice. Cum spun ambasadorii de la Bucureşti, România are cu totul alte priorităţi, nu să-l salveze pe Dragnea de puşcărie. Ambasadoarea Franţei ne avertizează: „Vă subestimaţi capacităţile şi avantajele”. Aşa că, dle Liviu Dragnea, veţi ieşi din politică. Cum? Dv. decideţi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite