Gheorghe Falcă: Hidrocarburile şi energia verde offshore pot asigura independenţa energetică a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Gheorghe Falcă susţine că independenţa energetică a României ar putea fi asigurată integral dacă autorităţile şi companiile valorifică potenţialul energetic de la Marea Neagră, ceea ce ar asigura o independenţă clară faţă de gazele ruseşti.

„Independenţa energetică a României poate fi asigurată aproape integral prin valorificarea potenţialului energetic de la Marea Neagră. Gazele naturale din Marea Neagră şi energia eoliană ce poate fi produsă în largul coastei maritime româneşti ar transforma România într-un exportator net de energie şi ar produce un mixt necesar pentru dezvoltarea economiei naţionale şi pentru consumatorii casnici”, arată europarlamentarul liberal Gheorghe Falcă. 

„Din păcate, legislaţia anti-dezvoltare promovată de PSD a alungat din ţară în ultimii ani companii americane şi poloneze care erau interesate să investească în exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră, ceea ce a adâncit dependenţa românească de gazele ruseşti. De aceea, majoritatea formată în jurul Partidului Naţional Liberal va  adopta o legislaţie offshore prietenoasă cu investitorii din energie”, explică Falcă. 

Europarlamentarul liberal arată că exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră este o chestiune ce ţine de siguranţa naţională. „Guvernul liberal îşi propune însă să dezvolte sistemul energetic românesc, alături de partenerii noştri euro-atlantici, deoarece aceasta este o componentă ce ţine de siguranţa naţională. Scopul nostru este să aducem înapoi companiile americane şi poloneze alături de care vrem să muncim pentru viitorul României.  

Falcă arată că Marea Neagră ne oferă nu doar energie convenţională ci şi energie verde. „UE a adoptat o strategie verde care cuprinde şi energia din surse regenerabile offshore, prin care stabileşte un obiectiv extrem de ambiţios în ceea ce priveşte instalarea turbinelor eoliene în largul coastelor. Strategia cuprinde atât turbine fixate pe fundul mării cât şi turbine flotante. În acest domeniu, UE deţine deja o tehnologie modernă, sigură şi eficientă. România poate prelua acest model de la ţări mult mai dezvoltate în domeniu, precum Olanda, Norvegia şi Danemarca. Toate acestea pot asigura pentru economia naţională şi pentru consumatori energie ieftină şi sustenabilă dar şi un mediu ecologic cât mai curat pe care să îl lăsăm generaţiilor viitoare”, mai spune liderul liberal.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite