Gesturile lui Ponta şi ale Ioanei Petrescu, traduse de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihiatrul Florin Tudose, expert în a descifra limbajul nonverbal, a taxat acid atitudinea premierului.
Psihiatrul Florin Tudose, expert în a descifra limbajul nonverbal, a taxat acid atitudinea premierului.

Înregistrările publicate de Administraţia Prezidenţială relevă un ministru de Finanţe cu voce tremurândă şi un premier care, pe măsură ce trecea timpul, nu-şi mai găsea locul. Ba chiar a fost surprins dându-şi ochii peste cap. Am întrebat un sociolog, un politiolog şi un psihiatru ce se ascunde în spatele acestor gesturi.

Sociologul Alfred Bulai crede că premierul nu trebuia să o ia pe Ioana Petrescu la discuţii. „Ponta îşi dădea ochii peste cap pentru că nu ştia ce să mai facă. Simţea cum Băsescu o face praf pe Ioana Petrescu şi cum el pierde teren. Gândiţi-vă cum ar fi arătat o dispută Băsescu –Vosganian“, a spus Bulai, care a continuat: „Aveam îndoieli privind capacitatea politică a Ioanei Petrescu, dar acum am văzut că e tabula rasa şi la economie. A ieşit foarte şifonată. Ministrul de Finanţe, şcolit la Harvard, nu a putut să-i ţină pipet preşedintelui, care e marinar. Parcă ar juca Germania cu Fulgerul Bragadiru“.

Analistul politic Radu Magdin vorbeşte despre implicaţiile electorale născute după întrevederea dinamică de luni. „Disputa nu-l va afecta foarte mult pe Victor Ponta în perspectiva alegerilor prezidenţiale, dar poate activa o serie de oameni de dreapta  să iasă la vot. A fost o întâlnire de toată frumuseţea. Preşedintele, ca strateg politic, a ştiut să exploateze situaţia. Se va muta agenda publică de pe defensiva în care a fost Traian Băsescu până acum, pe partea electorală“, crede Magdin.

Ipostaze ale lui Ponta si petrescu la intalnirea cu presedintele

„Ioana Petrescu e exact Efimiţa“
Psihiatrul Florin Tudose, expert în a descifra limbajul nonverbal, a taxat acid atitudinea premierului. „Comportamentul lui Ponta dovedeşte  o proastă creştere nesfârşită. Nu poţi să mergi la o întâlnire de cel mai înalt nivel şi să-ţi desfaci nodul la caravată, să te uiţi pe sus, să stai într-un cot. Arată, pe de o parte, dispreţ faţă de interlocutor şi, pe de altă parte, o falsă autoipostaziere faţă de propria persoană. Mă uitam la Ponta şi parcă citeam un capitol dintr-o carte despre gesturi iraţionale. Faptul că privea în sus, că îşi dădea ochii peste cap, cum se spune în popor, arată că scăpase situaţia de sub control. Fugea din faţa pericolului, uitându-se în altă parte“, a anlizat Tudose. Cât despre Ioana Petrescu, medicul se duce cu gândul la Caragiale: „Ioana Petrescu părea pierdută, disperată, se mai uita din când în când la Ponta ca la un salvator. Era exact Efimiţa din piesa «Conul Leonida». Nici un om sănătos la cap nu mai poate avea încredere în aceşti oameni“, a conchis Tudose.

Ponta vrea protocol
Premierul Victor Ponta nu mai vrea să treacă încă o dată printr-o astfel de situaţie ingrată – deşi el a creat-o scornind lucruri despre atitudinea preşedintelui de la întâlnire - şi cere o procedură standard prin care înregistrările să fie publicate. „Cred că, după Băsescu, trebuie să avem nişte reguli foarte clare. Ideea asta că Băsescu zice că are chef să dea filmările sau nu are chef este o chestie absolut neserioasă şi anormală. Eu cred că trebuie să adoptăm o procedură foarte clară şi legată de consultările politice, în care de la început se ştie foarte clar că se face o minută, o stenogramă, la final o semnează un consilier prezidenţial, se pune la dispoziţie. Ideea este că trebuie să ai o procedură şi un protocol“, a spus Ponta la RTV.

Înregistrarea negocierilor dintre Băsescu, Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, privind reducerea CAS

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/dezbatere-ponta-b-sescu-petrescu" target="_blank">View the story "Dezbatere Ponta - Băsescu - Petrescu" on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite