Gerhard Schroeder, avocatul Rusiei în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualmente preşedinte al consorţiului ruso-german care construieşte conducta North Stream, fostul cancelar german Gerhard Schroeder crede că UE nu va reuşi să rezolve niciuna dintre problemele

Actualmente preşedinte al consorţiului ruso-german care construieşte conducta North Stream, fostul cancelar german Gerhard Schroeder crede că UE nu va reuşi să rezolve niciuna dintre problemele politice şi energetice actuale fără sprijinul Rusiei. „Avem nevoie de sprijinul Rusiei când vorbim de dezarmare, schimbări climatice.

Rusia s-a schimbat, nu mai este acel negociator slab, iar acesta este meritul lui Putin. Dacă vom reuşi să integrăm Rusia vom reuşi să trecem de problemele actuale“, a apreciat, ieri, Gerhard Schroeder, în cadrul Conferinţei „Energy in Central and Eastern Europe” de la Bucureşti.

În opinia fostului lider german, Rusia se consideră o ţară europeană, dar şi euro-asiatică, astfel încât doar printr-o deschidere către Moscova şi o strânsă cooperare s-ar putea evita un parteneriat ruso-chinez în detrimentul Europei.

Nabucco sau South Stream?

În privinţa includerii României în proiectul South Stream, Schroeder a declarat că nu are astfel de informaţii. Totuşi el consideră că, având în vedere creşterea cererii de energie în Europa, toate proiectele de conducte energetice, atât North Stream cât şi South Stream sunt necesare.

“În prezent importăm 500 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, până în 2020 Europa va avea nevoie cu 200 de miliarde de metri cubi de gaze mai mult din Rusia. Avem nevoie de cât mai multe rute prin care să aducem gazul în Europa. North Stream poate importa numai 55 miliarde de metri cubi. Este loc şi pentru South Stream“, a explicat Schroeder.

Referitor la proiectul Nabucco, Schroeder a arătat că acesta nu are resursele necesare şi că nu este realizabil decât cu gazul din Iran, ceea ce este problematic datorită relaţiilor tensionate dintre Iran şi SUA.

Pe de altă parte, întrebat despre posibilitatea aderării Georgiei şi Ucrainei la NATO, Gerhard Schroeder s-a declarat împotrivă, pe motiv că NATO nu trebuie să „încercuiască“ Rusia. „Decizia luată la summitul NATO de la Bucureşti a fost foarte înţeleaptă. Sper ca decizia de a nu acorda celor 2 ţări MAP-ul să fie menţinută“, a spus fostul cancelar german.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite